Ένας θαυμαστός… νέος κόσμος ζει πλέον νόμιμα στην Κρήτη, έχοντας καταγωγή από κάθε άκρη της γης.
Ο αριθμός των περισσοτέρων από 32 χιλιάδες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μόνιμα στο νησί, υποδηλώνει ότι η πολυπολιτισμικότητα, αλλά και ο πλουραλισμός αποτελούν δεδομένο.
Όπως είναι αναμενόμενο, τουλάχιστον στη συνείδηση του μέσου Κρητικού, η πλειοψηφία των αλλοδαπών που κατοικούν στην Κρήτη νόμιμα, κατάγεται από την Αλβανία, με τους περισσότερους μάλιστα αλλοδαπούς να έχουν επιλέξει ως τόπο κατοικίας τους τον νομό Ηρακλείου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο απόλυτος καταγεγραμμένος αριθμός των νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών στην Κρήτη ανέρχεται σε 32.535 αλλοδαπούς, με το 38 % από αυτούς να μένει στο Ηράκλειο και τους 22.025 να κατάγονται από την Αλβανία.
Μετά τους Αλβανούς, που αποτελούν το 70 % των αλλοδαπών που μένουν στην Κρήτη, έπονται Ρώσοι, Ουκρανοί, Ινδοί, Γεωργιανοί, Σύροι, Πακιστανοί, Μολδαβοί, Σέρβοι και Κινέζοι.
Ινδοί απ’ το Ρέθυμνο
Ένα τεράστιο παράδοξο σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία για τους νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς στην Κρήτη, σχετίζεται με το Ρέθυμνο και τους Ινδούς. Κι αυτό γιατί, από τους 1.181 Ινδούς που διαμένουν μόνιμα πλέον στην Κρήτη, το 98 % από αυτούς μένει στο Ρέθυμνο. Οι Ινδοί μάλιστα έχουν προσαρμοστεί πλήρως με την καθημερινότητα του Ρεθύμνου, ενώ πραγματοποιούν πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού συνολικά ως ομάδα, σε αρμονία με την τοπική κοινωνία.
Επενδυτές απ’ τα Χανιά
Ένα ακόμα παράδοξο σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία, σχετίζεται με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται από νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 295 αλλοδαπούς – ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν έρθει να επενδύσουν στην Κρήτη, το πολύ μεγάλο ποσοστό του 60 % επενδύουν στα Χανιά, ενώ το υπόλοιπο 40 % είναι διάσπαρτο στην υπόλοιπη Κρήτη.
Οι μόνοι τους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται επίσης αναφορικά με τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν έρθει από μία ξένη χώρα εντελώς μόνοι κι αναζήτησαν την τύχη τους στην Κρήτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουατεμάλα, το Λάος, η Μογγολία, η Μονζαβίκη η Σιέρα Λεόνε, η Τζαμάικα και το Τουρκμενιστάν, έχουν μονάχα έναν νόμιμο διαμένοντα «εκπρόσωπό» τους στην Κρήτη.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξυπηρετεί συνολικά 390 περίπου άτομα σε ολόκληρη την Κρήτη μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης που διαθέτει στους τέσσερις νομούς.