ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΓΡΙΠΗ: Το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Το πρώτο περιστατικό επιβεβαιωμένης γρίπης ΑΗ3Ν2 έχουμε στην Κρήτη.


Πρόκειται για 17 χρόνο μαθητή λυκείου, ο οποίος νοσηλεύεται στην πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στον μαθητή χορηγήθηκε άμεσα φαρμακευτική αγωγή με ταμιφλού  και βρίσκεται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τον καθηγητή ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο. Ο καθηγητής είπε στην «Π» ότι εκτός απροόπτου το αγόρι θα παραμείνει για να νοσηλεία 4-5 ημερών και στην συνέχεια θα πάρει εξιτήριο για να επιστρέψει στο σπίτι του.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε  χθες μετά τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, στο εργαστήριο ιολογίας  του ΠΑΓΝΗ. Το 17χρονο αγόρι δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αν και θα έπρεπε, λόγω παχυσαρκίας.

Ωστόσο οι υπηρεσίες του νοσοκομείου κινήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση του περιστατικού και την χορήγηση ταμιφλού και έτσι το παιδί ,δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Ο καθηγητής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Σουρβίνου, στην Κρήτη αυξημένα κρούσματα της γρίπης αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το γεγονός ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν μεγαλύτερη θα λειτουργήσει θετικά για την  εμφάνιση μικρότερου αριθμού ασθενών.

Η εικόνα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

«Εισβολή» του ιού της γρίπης στη χώρα μας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη 4 ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης. Όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή ενώ από την έναρξη της φετινής περιόδου παρακολούθησης της γρίπης έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2019, έχουν καταγραφεί 4 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, αν και όλα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή (άνδρας ηλικίας 61 ετών) με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ..

Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2019-2020

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2018-2019, στην χώρα μας το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 52/2018 (24-30 Δεκεμβρίου 2018), κορυφώθηκε την εβδομάδα 6/2019 (04-10 Φεβρουαρίου 2019), ενώ βαθμιαία μειούμενη η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίστηκε σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2018-2019 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α σε ποσοστό 98,7%. Όσον αφορά στους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε κυρίως ο υπότυπος Α(H1N1) pdm09 (73,5%), επικρατώντας έναντι του Α(H3N2) (26,5%). Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, για την φετινή περίοδο γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2019 (30 Σεπτεμβρίου 2019- 06 Οκτωβρίου 2019) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2020 (11-17 Μαΐου 2020). Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης πρέπει να γίνεται στα σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ (ή είναι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σε κλινική εν αναμονή κλίνης σε Μ.Ε.Θ). Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας ενώ τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας έχουμε  τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.