Ένας-ένας στην ανακρίτρια για το κύκλωμα με τον Ανωγειανό έγκλειστο 

Ένας-ένας περνούν αυτές τις ημέρες από το γραφείο της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου όλοι όσοι εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι στη δικογραφία της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου που αφορά στη δράση κυκλώματος με φερόμενο αρχηγό 44χρονο Ανωγειανό, έγκλειστο των φυλακών Χανίων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μέσα στον Οκτώβριο, με την ΕΛ.ΑΣ να προχωράει σε ένδεκα συλλήψεις κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που κορυφώθηκε με την αιφνιδιαστική έφοδο στις φυλακές Χανίων και την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του 44χρονου κρατούμενου, με το κινητό στο χέρι μέσα στο κελί του.

Αυτή η πτυχή ήταν κομβική για την όλη υπόθεση. Η κίνηση των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου να θέσουν υπό παρακολούθηση το κινητό του 44χρονου Ανωγειανού, σχεδόν αμέσως μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή (είχε συλληφθεί πέντε μήνες πριν για άλλη υπόθεση ναρκωτικών), ήταν καίρια, καθώς ποιος θα περίμενε ότι ένας  προφυλακισμένος θα εξακολουθούσε να βρίσκεται σταθερά στο «κάδρο» των Αρχών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ομιλητικός, παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, και μάλιστα πάντα συμβούλευε τους δικούς να προσέχουν για να μην πάθουν τα ίδια με εκείνον.

Αστυνομικές πηγές περιγράφουν ότι μιλούσε μέσα από το κελί του πέντε με δέκα φορές την ημέρα. Σε αυτές τις επαφές δεν συνυπολογίζονται εκείνες που φέρεται να έκανε ιντερνετικά, με συσκευή που ανήκει σε άλλο κρατούμενο καθώς το δικό του κινητό ήταν «παλιάς κοπής».

Ανήμερα  της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στο Μυλοπόταμο, το τηλέφωνο του πήρε …φωτιά. Τα μαντάτα δεν άργησαν να φθάσουν μέχρι τις φυλακές Χανίων και εκείνος είχε «σκάσει» από την αγωνία για να μάθει ποιοι είχαν τεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Η μία κλήση μετά την άλλη και όλες μετά τις 12 το μεσημέρι οπότε και έκλεισε η φυλακή, με τους κρατούμενους να βρίσκονται στα κελιά τους.

Ο χρόνος των κλήσεων ήταν κρίσιμος  για την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Από την στιγμή που οι κλήσεις έγιναν μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν σαφές ότι το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν στο κελί του 44χρονου και όχι σε κάποιο άλλο χώρο. Έπρεπε να δράσουν άμεσα και αιφνιδιαστικά για να μην χάσουν ένα τόσο σημαντικό στοιχείο.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων που είχαν ενημερωθεί εμπιστευτικά από τους συναδέλφους τους στο Ηράκλειο, περίμεναν διακριτικά έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα. Όταν δόθηκε το πράσινο φως, προχώρησαν, έκαναν έρευνα στο κελί και βρήκαν με συνοπτικές διαδικασίες το κινητό τηλέφωνο στο κρεβάτι του 44χρονου.

Όπως αποκαλύφθηκε, βρισκόταν υπό καθεστώς επισυνδέσεων επί τέσσερις μήνες. Αστυνομικοί έφθασαν στον έγκλειστο όταν έθεσαν υπό παρακολούθηση το κινητό στενού συγγενικού του προσώπου που δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

Από τους 11 συλληφθέντες στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στη φυλακή οδηγήθηκαν πέντε: ο 44χρονος Ανωγειανός,  δύο ξαδέρφια από την περιοχή του Μυλοποτάμου και δύο διακινητές από το Ηράκλειο. Αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο 37χρονος αδερφός του φερόμενου αρχηγού και πέντε ακόμα συλληφθέντες.

Αυτές τις ημέρες καλούνται σε απολογία ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι  που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αντιμετωπίζουν την κατηγορία (κακουργηματική) της διακίνησης υπό τη μορφή της αγοράς και της κατοχής.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για άτομα που είτε έχουν δική τους επιχείρηση είτε ανήκουν σε οικογένειες γνωστές επιχειρηματικά στο Ηράκλειο ή πρόκειται  για εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες κλπ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής όσοι έχουν απολογηθεί είναι πλήρως αρνητικοί σε όσα τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες τους με βασικούς κατηγορούμενους δεν αφορούσαν συναλλαγές ναρκωτικών αλλά γίνονταν στο πλαίσιο κοινωνικών και επαγγελματικών επαφών.

Ο 44χρονος, σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους,  έδινε μέσα από τη φυλακή  οδηγίες και κατευθύνσεις για τα πάντα, από το νερό για το πότισμα μέχρι το «σφάξιμο» (δηλαδή την συγκομιδή) αλλά και τις εισπράξεις. Ακόμα έδινε και συμβουλές στους συγκατηγορούμενους του να έχουν το νου τους και να μην έχουν στα σπίτια τους «πράμα» που θα τους μπλέξει. «Μην πάθετε αυτό που έπαθα εγώ» τους συμβούλευε.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ πάντως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι χώροι όπου ήταν κρυμμένες μεγάλες ποσότητες αποξηραμένου χασίς… Από  το περιεχόμενο των συνομιλιών του 44χρονου με συγκατηγορούμενους του  αποκαλύπτεται, όπως υποστηρίζεται,  ότι είχαν «πολύ πράμα» που έπρεπε πάση θυσία να «διώξουν» το συντομότερο δυνατόν.

«Κάνετε γερά-γερά γιατί είναι πολλά τα οζά και να πρέπει να φεύγουν, να αδειάζουμε…Δεν θα προλάβουμε. Ζορίζει ο καιρός. Σφάξτε τα οζά» προέτρεπε ο 44χρονος με βάση τη δικογραφία.

Όμως με δύο χέρια που να προλάβει και ο «τρυγητής» της ομάδας που ευλόγως παραπονιόταν: «αν ήσουν και συ όξω, θα προλαβαίναμε..».