Με μεγάλη συγκίνηση θυμήθηκαν τον αείμνηστο Μανόλη Δουλγεράκη χθες όλοι όσοι συμμετείχαν στην τελετή ονοματοθεσίας της νέας οδού, η οποία διανοίχτηκε πρόσφατα από τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου. Η οδός Εμμανουήλ Δουλγεράκη ενώνει τις οδούς Καμαριώτη και Ελευθερίας, δίπλα από το Γυμνάσιο Γαζίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της οικογένειάς του αείμνηστου Μανόλη Δουλγεράκη, η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, που τίμησε με τον τρόπο αυτόν τον λόγιο δημοσιογράφο, φιλόλογο και συγγραφέα, με την ανεκτίμητη και πολυποίκιλη προσφορά στα γράμματα, στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου γενικότερα, αλλά και στον Δήμο Μαλεβιζίου ειδικότερα.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: “Ο Μανόλης υπήρξε άνθρωπος με πολλά ταλέντα και επομένως πολλές ιδιότητες: Διακεκριμένος φιλόλογος με επιστημονικό έργο, ερευνητής λαογράφος, μάχιμος δημοσιογράφος, επιτυχημένος εκδότης, επιφανής λόγιος γενικότερα, που άφησε στίγμα ευδιάκριτο σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε.
Αρκεί να αναφερθεί κανείς στο πλήθος των επιτυχημένων περιοδικών που εξέδωσε, στις δεκάδες επιστημονικές πραγματείες που δημοσίευσε, στις εκατοντάδες καίριες παρεμβάσεις και τις συμμετοχές του σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Κρήτης. Χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατό του, το όνομά του επρόκειτο να συνδεθεί δια παντός με τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Κι αυτό εξαιτίας της απόφασης της οικογένειάς του, και ιδίως του παριστάμενου αδελφού του και φίλου μας, του Μιχάλη Δουλγεράκη, να παραχωρήσει το σύνολο των βιβλίων της προσωπικής βιβλιοθήκης του Μανόλη και σημαντικό μέρος των αρχείων του, στο Δήμο μας. Το υλικό αυτό αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου, που λειτουργεί ήδη 2 χρόνια και αναπτύσσεται διαρκώς.
Η δωρεά, όμως, των 3.000 περίπου πολύτιμων βιβλίων του Δουλγεράκη συνοδεύτηκε επιπλέον από έναν τεράστιο αριθμό παλαιών φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο με θέμα την ιστορία της Κρήτης, κυρίως των δύο τελευταίων αιώνων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει για τη σπανιότητά του το μοναδικό έως σήμερα σωζόμενο «φωτογραφικό αρχείο Κωνσταντίνου Κουτουλάκη». Με 70, χαμένες έως τότε, φωτογραφίες από τις εργασίες της περίφημης «Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων».
Της επιτροπής δηλαδή, που, απαρτιζόμενη από τους Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλλιτσουνάκη, διέτρεξε κατόπιν κρατικής εντολής την Κρήτη, το 1945, και κατέγραψε τα εγκλήματα και τις λεηλασίες Γερμανών και Ιταλών, κατά τη διάρκεια της κατοχής”.
Το “παρών” στην τελετή ονοματοθεσίας έδωσαν μεταξύ άλλων ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κ. Φασουλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Δεικτάκης και Γ. Ματαλλιωτάκης, ο Ψαραντώνης (ξάδερφος του Μ. Δουλγεράκη), σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, μαθητές και καθηγητές από το Γυμνάσιο Γαζίου, συγγενείς του Μανόλη Δουλγεράκη και κάτοικοι της περιοχής.