Προτείνουν... εναέριο τρένο στην Κρήτη

Προτείνουν… εναέριο τρένο στην Κρήτη

Κι ενώ όλη η Ελλάδα αναζητά λύση ή λύσεις για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, μία εταιρεία καναδικών συμφερόντων με την ονομασία “Skyway Transportation Canada LTD” υποστηρίζει πως έχει τη λύση για όλα τα προβλήματα.

Η εταιρεία καναδικών συμφερόντων μάλιστα έχει ανοίξει δίαυλο επαφών, για άγνωστο λόγο, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», που με την πλευρά τους έχουν απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρα- τίας, ζητώντας του να πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας, για να εξεταστεί το ζήτημα.

Η εταιρεία προτείνει να κατασκευάσει με ιδία κεφάλαια, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις βεβαίως, ένα υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ μάλιστα έχει εκπονήσει, όπως υποστηρίζει, μια πρώτη πρόχειρη μελέτη, σύμφωνα με την οποία το όραμα της μπορεί να είναι εφικτό.

Η εταιρεία καναδικών συμφερόντων αναφέρει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εφαρμοστεί στην Ινδία, μετά από υπογραφή σύμβασης με την κυβέρνηση για την έναρξη αντίστοιχου έργου.  Με βάση τις αναφορές της εταιρίες το τρένο θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως 360 χιλιόμετρα την ώρα και να καλύπτει την απόσταση από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, ως το αεροδρόμιο «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων σε διάστημα μόλις 22 λεπτών. Η Sky Way υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο έργο δεν θα έχει επιπτώσεις για το περιβάλλον και δεν θα εκπέμπει καυσαέρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, το κόστος μεταφοράς από το Ηράκλειο ως τα Χανιά δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ, με τα προσδοκόμενα ετήσια έσοδα να διαμορφώνονται στα 330 εκατομμύρια ευρώ.  Η Skyway υποστηρίζει πως όλο το σύστημα των εναέριων τρένων ελέγχεται αυτόματα από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ υπάρχει και σύστημα αποφυγής εκτροχιασμού.

Μπορεί βέβαια όλα αυτά να φαντάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όταν για μία βελτίωση στο οδόστρωμα του Βόρειου Οδικού Άξονα μπορεί να περάσουν και χρόνια, όμως οι Καναδοί υποστηρίζουν πως το σχέδιο τους είναι απόλυτα βιώσιμο και μπορεί να δώσει λύσεις για προβλήματα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν επιλύονται.