Αναδιπλώθηκε, αφού πέρασαν τρεις ημέρες σκληρών ανακοινώσεων, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα ονοματοδοσίας δρόμου σε «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
Ο Δήμος Ηρακλείου, έστω και με καθυστέρηση, εξέδωσε χθες ανακοίνωση παίρνοντας θέση στο θέμα, αλλά και ταυτόχρονα απαντώντας ξεκάθαρα στα μέλη της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής που ασχολήθηκαν με το θέμα και τις ανακοινώσεις. Σε επτά μόλις γραμμές ανακοίνωσης, ο Δήμος Ηρακλείου απαντά στη ΝΟΔΕ, πάρα πολύ τυπικά και πάρα πολύ σκληρά, χωρίς ωστόσο να επιτίθεται ή να μέμφεται κανέναν από τη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή.
«Ο Δήμος Ηρακλείου αποδέχτηκε από την πρώτη στιγμή και με χαρά το αίτημα της ΝΟΔΕ Ηρακλείου να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του εκλιπόντος Κρητικού πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, όπου και προστίθεται:
«Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έκτοτε είναι οι προβλεπόμενες, δίχως καθυστερήσεις. Όταν ολοκληρωθούν, θα προχωρήσει η σχετική ονοματοθεσία».
«Η απόδοση τιμής σε έναν σημαντικό άνθρωπο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται σαν αγώνας ταχύτητας» αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση του δήμου.
Μετά από τη συγκεκριμένη απάντηση, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε για το θέμα, οπισθοχωρεί και ουσιαστικά, παραδέχεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου λειτουργεί όπως οφείλει να λειτουργήσει τηρώντας πιστά το νομικό πλαίσιο.
«Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα ανταποκριθεί στο αίτημα της ΝΟ.Δ.Ε. Ηρακλείου και θα τιμήσει τη μνήμη του τελευταίου μεγάλου Κρητικού Πρωθυπουργού, δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, με την επισήμανση ότι η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή «παραμένει στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής».
Τι ισχύει για την ονοματοδοσία
Μια ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά και αρκετά χρονοβόρα είναι η διαδικασία ονοματοδοσίας δρόμου. Ειδικότερα στην περίπτωση μετονομασίας, η διαδικασία γίνεται ακόμα δυσκολότερη, αφού είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Επιτρέπεται μεν, ωστόσο σπάνια πλέον γίνεται.
Στο τυπικό της διαδικασίας, για την ονοματοδοσία οδού απαιτούνται κατ’ αρχάς απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, απόφαση από την επιτροπή ονοματοδοσίας του εκάστοτε δήμου, απόφαση από την Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τέλος, απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του εκάστοτε δήμου.
Αφού ολοκληρωθούν συνολικά οι συγκεκριμένες διαδικασίες και δοθούν όλες οι θετικές εγκρίσεις, προχωρά η διαδικασία τοποθέτησης των πινακίδων στην οδό. Ειδικότερα για την περίπτωση του Δήμου Μαλεβιζίου, ο οποίος αναφέρεται στις ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ, η διαδικασία έχει προχωρήσει σε επίπεδο έγκρισης από το Τοπικό Συμβούλιο, που έχει στείλει το αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Ονοματοδοσίας (όπως δηλαδή έχει συμβεί και από το Δήμο Ηρακλείου), και στη συνέχεια το αίτημα θα αποσταλλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι ότι η Επιτροπή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεδριάζει πολύ σπάνια (περίπου 2 – 3 φορές ανά έτος κατά μέσο όρο), οπότε η τοποθέτηση των τελικών πινακίδων για μία οδό, ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμα και μετά από ένα έτος ή περισσότερο.