Ο κ. Περογιαννάκης στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης
Ο κ. Περογιαννάκης στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης

Ένα ελαιουργείο – πρότυπο με ιστορία που κρατάει από το 1936 βρίσκεται στην Έμπαρο του Ηρακλείου. Εκεί, οι κάτοικοι που η κύρια ασχολία τους είναι η παραγωγή ελαιόλαδου, μεγαλουργούν με τους καρπούς που κρατούν στα χέρια τους.

Με κίνητρο τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή, αλλά και τη μακρόχρονη παράδοση στο «διαμάντι» που παράγει η ελιά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, από το 2007 κιόλας «ζύμωνε» την ιδέα για κάτι διαφορετικό στον τρόπο που λειτουργούσε το ελαιουργείο μέχρι τότε.

Οι απαιτήσεις αυξάνονταν συνεχώς, το ίδιο και η ανάγκη για γρηγορότερη επεξεργασία. Επισκέψεις σε ελαιουργεία, πρότυπα βοήθησαν σε μια γνωριμία με την τεχνογνωσία, για το πώς λειτουργεί το σύστημα της κοινής έκθλιψης ή όπως είναι γνωστότερο «κοινής άλεσης».

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια ώστε η αρχική ιδέα να υλοποιηθεί. Μια ιδέα που θα άλλαζε προς το καλύτερο τις ζωές των κατοίκων της Εμπάρου, ώσπου το 2009 πλέον η τοπική κοινωνία άλεθε τους καρπούς της ελιάς με την «κοινή άλεση».

Μια παράδοση που υιοθετήθηκε και κρατάει μέχρι σήμερα με την πρακτική αυτή να εφαρμόζεται εξ’ ολοκλήρου από όλους τους παραγωγούς, πλην κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων, με 220 άτομα-μέλη του Συνεταιρισμού να παράγουν μέσω την κοινής άλεσης, διότι με την διαδικασία αυτή υπάρχει κέρδος 0,15-0,20 ευρώ, ενώ η οξύτητα του δεν ξεπερνά το 0,3.

Το όραμα… των «θετικά ανήσυχων»

Δεν έμειναν όμως στάσιμοι σε αυτό. Με σταθερά βήματα, υπομονή και επιμονή έθεσαν τον πήχη ακόμα υψηλότερα για την επίτευξη ενός στόχου ακόμα. Με την έναρξη του 2018 ξεκίνησαν ένα νέο εγχείρημα, την παραγωγή τυποποιημένου ελαιόλαδου με καταγωγή από την Έμπαρο και όνομα «Εμπάρου Νάμα».

Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, μίλησε στην «Π» παραθέτοντας την εναρκτήριο δύναμη που τους ώθησε να «κολυμπήσουν» σε άγνωστα νερά και να δημιουργήσουν μία πρότυπη σύγχρονη μονάδα.

«Στόχος του Συνεταιρισμού και του Διοικητικού συμβουλίου είναι να εμφιαλώνουμε το ελαιόλαδο, ώστε να έχει ταυτότητα και να εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται το ποιοτικό λάδι που παράγουμε».

«Η κοινωνία της Εμπάρου σήμερα είναι έτοιμη να παράγει το δικό της τυποποιημένο λάδι. Άλλωστε η μέση παραγωγή είναι περίπου 600 τόνοι, με συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η φύλαξή του γίνεται σε ιδιόκτητες ανοξείδωτες δεξαμενές» όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ συμπληρώνει πως «το έδαφος είναι αρκετά έφορο και προσφέρει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για μία σωστή και καλή εμφιάλωση».

Με τα πόδια γερά ριζωμένα στο έδαφος έχουν ξεκινήσει την παραγωγή τυποποιημένου ελαιόλαδου για επιχειρήσεις εστίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έπειτα από την υπουργική απόφαση για την απαγόρευση των δοχείων λαδιού χωρίς επωνυμία στον κλάδο.

«Ήρθαμε σε επαφή με κάποιους επιχειρηματίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για το προϊόν μας, για ταβέρνες ως επί το πλείστον» λέει ο κ. Περογιαννάκης.

«Παλεύουμε το λάδι να φεύγει εμφιαλωμένο για το καλό και του Συνεταιρισμού αλλά και των συνανθρώπων μας».

Τέλος –αν και λίγο διστακτικά- επισημαίνει πως το όραμά τους δεν τελειώνει εδώ και εύχεται για περισσότερες μελλοντικές επιτυχίες: «Υπάρχει η σκέψη για εξαγωγές, αλλά προτιμάμε να κάνουμε σταθερά βήματα και με σιγουριά».