Ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανακύκλωσης στο Δήμο Ηρακλείου, αποτελεί η τοποθέτηση των πρώτων αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών, που εγκαταστάθηκαν στο Πάρκο Μ. Ασίας,(επί της Λεωφ. Κνωσσού), στο Πάρκο Αναγεννήσεως, (οδός Αναγεννήσεως και Σταδίου στην Αλικαρνασσό), και στο ΠΑΓΝΗ.
Πρόκειται για μεγάλης χωρητικής επάρκειας αυτόνομους μηχανικούς κομποστοποιητές οι οποίοι τοποθετηθούνται σε κεντρικά σημεία ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών ανά οικοδομικά τετράγωνα, ενεργοποιώντας σε μια ευρύτερη κλίματα το περίφημο σύστημα «Διαλογή στην Πηγή».
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν πρόλαβαν να εγκατασταθούν και κάποιοι φρόντισαν να αφαιρέσουν το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργίας σε ένα από αυτούς (στο Πάρκο Μ, Ασίας), που θα ενεργοποιείται με ηλεκτρονικές κάρτες που θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι θα κάνουν χρήση των μηχανικών κομποστοποιητών.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβάς, με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει ότι η αφαίρεση του ηλεκτρονικού συστήματος είναι ένα ατυχές περιστατικό, που δεν θα προσφέρει κανένα όφελος σε αυτούς που φρόντισαν γι αυτό…
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σημαντικό, είναι το γεγονός ότι κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης που είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο για όλους μας και η επιτυχία του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη συμμετοχή του κόσμου.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον» και ακρωνύμιο ACUA, προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών καθώς και του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με σκοπό την εφαρμογή ενός συστήματος διαλογής στην πηγή, συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει προμηθευτεί τρεις Αυτόνομους Μηχανικούς Κομποστοποιητές (ΑΜΚ) καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή (καφέ οικιακοί κάδοι, πλαστικοί κάδοι για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο και κομποστοποιήσιμες σακούλες).
Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (AMK) αποτελούν αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση (διαθέτουν λογισμικό ελέγχου λειτουργίας), μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και το μέγεθος τους ποικίλει ανάλογα τις χρήσεις τους.
Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δικαιούχους της Πράξης και κυρίως με τον Κύριο Δικαιούχο το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., προχώρησε στην επιλογή των σημείων εγκατάστασης των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών καθώς και στον σχεδιασμό του Συστήματος Διαλογής στην Πηγή για κάθε ένα σημείο από αυτά.
Στις άμεσες ενέργειες του Δήμου Ηρακλείου περιλαμβάνεται η πιλοτική λειτουργία των Κομποστοποιητών στις γειτονιές του Ηρακλείου καθώς και η εκπαίδευση των δημοτών, προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και για να επιτευχθεί η ορθή και αποτελεσματική χρήση τους.
Οι χρήστες, ουσιαστικά, θα συγκεντρώνουν τα βιοαπόβλητα τους σε μικρές κομποστοποιήσιμες σακούλες και ειδικούς κάδους, στο εσωτερικό των κατοικιών / εγκαταστάσεων τους και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στον αυτόνομο μηχανικό κομποστοποιητή, όπου θα έχουν πρόσβαση, με τη χρήση κωδικού και κάρτας πρόσβασης.
Για το σκοπό αυτό ο Δήμος έχει προχωρήσει σε Ανοιχτή Πρόσκληση προς τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη και της Αλικαρνασσού για την συμμετοχή τους στο πιλοτικό σύστημα Διαλογής στην Πήγη, μέσω συμπλήρωσης Ηλεκτρονικής Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Η πρόσκληση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου https://www.heraklion.gr/ και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και την 01η Μαρτίου 2021. (Στοιχεία επικοινωνίας: κ. Εμμανουήλ Σκαρβελάκης. τηλ.:2813409631, κ. Δημήτρης Πατούνας τηλ.: 2813409624) https://www.heraklion.gr/municipality/municipality-press-releases/anoixtiprosklisi11022021.html
Σημειώνεται ότι θα επιλεγούν έως 30 νοικοκυριά για κάθε περιοχή, με τήρηση της χρονικής σειράς εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στα οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα παρέχει, εκπαίδευση χειριστών για τη διαδικασία διαλογής των βιοαποβλήτων,
παροχή ειδικού εξοπλισμού (καφέ κάδοι 10lt, κομποστοποιήσιμες σακούλες και προσωποποιημένη κάρτα πρόσβασης στον ΑΜΚ). Επίσης παροχή ή απομάκρυνση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού (οργανικό λίπασμα ή κόμποστ).