«Ήθελα να δημιουργήσω ένα πιάτο που να στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες της διατροφικής μας ιστορίας, τα όσπρια, το ψάρι, τις ελιές και τα βότανα»
Δημιουργώντας με έμπνευση και φαντασία και «ακουμπώντας» στον διατροφικό πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης, ο νεαρός σεφ Γιάννης Λιαπάκης, παρουσίασε το πιάτο «Ρεβιθόρυζο με λαβράκι». Το πιάτο καθώς φαίνεται εντυπωσίασε τους έμπειρους κριτές οι οποίοι τον ανέδειξαν ως νέο Young Chef για το 2025.
Όμως η ιστορία για τον μόλις 22 χρόνων Γιάννη δεν τελειώνει εδώ. Ίσα ίσα θα λέγαμε ότι μόλις αρχίζει, αφού θα εκπροσωπήσει την Κρήτη στον Διεθνή Διαγωνισμό «European Young Chef Award 2025» τον Νοέμβριο στην Καταλονία της Ισπανίας.
Η συγκεκριμένη δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», άνοιξε τον δρόμο στον Γιάννη Λιαπάκη, που όπως απέδειξε όχι μόνον αγαπά αλλά και γνωρίζει καλά τα μυστικά της μαγειρικής.
Λίγες μέρες μετά τον διαγωνισμό, ο Γιάννης μίλησε στην «Π» για το πιάτο που δημιούργησε, για το ξεκίνημά του με «δασκάλες» μητέρα και γιαγιά, την αντίληψή του για τη γαστρονομία και τα σχέδιά του για το μέλλον και τη συμμετοχή του στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα ξεχωριστό πρόσωπο στη μαγειρική του καριέρα λέγοντας: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σεφ και μέντορα μου Ζήνωνα Χριστοφορίδη”>
Για την επιλογή του πιάτου ο Γιάννης Λιαπάκης λέει: «Έχοντας στο μυαλό μου την ιστορία της κρητικής διατροφής από την Μινωική εποχή ως σήμερα ήθελα να δημιουργήσω ένα πιάτο που να στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες της διατροφικής μας ιστορίας, τα όσπρια, το ψάρι, τις ελιές και τα βότανα. Έτσι δημιούργησα το ρεβιθόρυζο με λαβράκι».
Ζελέ με βότανα
Πάντως το γαστρονομικό ταξίδι των κριτών από τα χέρια του Γιάννη Λιαπάκη δεν εξαντλήθηκε στο βασικό πιάτο της δοκιμασίας, αφού υπήρξε και το γλυκό.
Το γλυκό λοιπόν ήταν ένα ζελέ με χαμομήλι, δίκταμο και θυμαρίσιο μέλι, το οποίο οι κριτές για να φάνε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους βουτώντας το σε ένα μείγμα από αλάτι, περγαμόντο και μοσχολέμονο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λιαπάκης: «Ήθελα χρησιμοποιώντας τα χέρια να μπορέσουν να έχουν τη σύνδεση με το φαγητό που το κάνει ξεχωριστό. Ήθελα να προσφέρω μια γευστική παλέτα που να αντανακλά την ιστορία, τους ανθρώπους και τον διατροφικό μας πολιτισμό».
Η προσπάθειά του είχε προσανατολισμό στο τι θα μπορούσε να φάει κάποιος μια μέρα σε ένα Κρητικό σπίτι στην παραδοσιακή εκδοχή του, με ένα προσεγμένο τρόπο στο σερβίρισμα του πιάτου.
Όσον αφορά στην συνέχεια και τη συμμετοχή του στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ανέφερε: «Στόχος μου είναι να αναδείξω την Κρήτη πέρα από τα συνηθισμένα στερεότυπα με αναφορές στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα του τόπου μας μέσα από την γαστρονομία, η οποία δεν είναι στατική αλλά εξελίσσεται.
Θεωρώ ότι μέσα από ένα πιάτο θα πρέπει να μπορείς να σέβεσαι το παρελθόν και να κοιτάς το μέλλον».
«Μου αρέσει το απλό, όχι το απλοϊκό φαγητό. Θέλω υλικά από τη φύση, απλά και καθαρά, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα»
Κουζίνα αντί τηλεόρασης
Προσπαθώντας να θυμηθεί πώς ξεκίνησε την ενασχόληση με την μαγειρική, ο Γιάννης γυρίζει πίσω στο πατρικό του στην κουζίνα με την μαμά και τη γιαγιά.
Όπως χαρακτηριστικά θα αναφέρει: «Από δύο χρονών οι γονείς μου δεν ήθελαν να βλέπω πολλή τηλεόραση και έτσι η μητέρα μου και η γιαγιά μου με έπαιρναν στην κουζίνα. Κάποια στιγμή άρχισα κι εγώ να μαγειρεύω, δίπλα σε δύο εκπληκτικές μαγείρισσες, την μητέρα μου και τη γιαγιά μου. Δυστυχώς την γιαγιά δεν την έχουμε πια».
Ο βραβευμένος ήδη στα 22 του σεφ εξηγώντας τι είναι για τον ίδιο η μαγειρική θα πει: «είναι χόμπι, παιχνίδι, ο τρόπος για να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, να ανατρέχω στις αναμνήσεις που δημιουργούν γεύσεις και άνθρωποι».
«Όσο κι αν ακουστεί περίεργο το υλικό που αγαπώ είναι το νερό, γιατί ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς, την πρόσθεση ή την αφαίρεσή του, μπορείς να αλλάξεις την εικόνα και τη γεύση οποιασδήποτε δημιουργίας»
Έχει όμως αγαπημένα φαγητά ένας σεφ; Όπως λέει ο Γιάννης Λιαπάκης: «Δεν θα το έλεγα. Μου αρέσει το απλό, όχι το απλοϊκό φαγητό. Θέλω υλικά από τη φύση, απλά και καθαρά, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα.
Όσο κι αν ακουστεί περίεργο το υλικό που αγαπώ είναι το νερό, γιατί ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς, την πρόσθεση ή την αφαίρεσή του μπορείς να αλλάξεις την εικόνα και τη γεύση οποιασδήποτε δημιουργίας».
Ο Γιάννης Λιαπάκης σπούδασε με υποτροφία στο Taste Akademy και βρίσκεται ουσιαστικά στο ξεκίνημα της καριέρας του. Ουσιαστικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν εξαρχής πολύ περιορισμένες αφού αφορούσε σε υποψήφιους ως 24 ετών, οι οποίοι είτε φοιτούσαν ακόμα σε σχολές είτε είχαν αποφοιτήσει τον τελευταίο χρόνο.
Ο διαγωνισμός
Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», με τη συμμετοχή υποψηφίων από όλη την Κρήτη.
Οι υποψήφιοι παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, ενώπιον εξαμελούς κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και από εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι δημιουργίες βασίστηκαν σε τοπικά υλικά και ήταν εμπνευσμένες κυρίως από την κρητική παράδοση και από προσωπικά βιώματα των υποψηφίων, δοσμένες με μία σύγχρονη οπτική.
Στη σχετική ανακοίνωση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης αναφέρεται: «Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με τους Παπαδάκη Τάσο (ως πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού), Δατσέρη Κωνσταντίνο, Καστανάκη Νίκο & Στρατάκη Ξενοφών, θα ήθελαν να εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, για την άριστη διοργάνωση του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Νέου Σεφ 2025 που πραγματοποιήθηκε 13 Μαρτίου 2025 στις Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Νέος Young Chef αναδείχτηκε ο κ. Λιαπάκης Ιωάννης με το πιάτο «Ρεβυθόρυζο με ψάρι» που θα μας εκπροσωπήσει επάξια στον Διεθνή Διαγωνισμό “European Young Chef Award 2025” τον Νοέμβριο στην Καταλονία της Ισπανίας.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στους δύο αναπληρωματικούς Τριανταφύλλου Κώστα « Τσιγαριαστό Αρνί με Σταμναγκάθι και Πουρέ Αγγινάρας» και την Τζορμπατζάκη Κάλλια «Ντάκος» που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Ευχαριστούμε το Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών, τον προέδρο κ. Μωυσάκη καθώς και τα μέλη του για την άψογη συνεργασία.
Ευχαριστούμε τις ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το προσωπικό της σχολής και ιδιαίτερα τον διευθυντή κ. Μιχάλη Καθαράκη. Τέλος, ευχαριστούμε τον καλό συνάδελφο Chef Κυρλάκη Μάριο για την πολύτιμη βοήθειά του».