Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση του έργου
Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση του έργου

Κάθε δυνατή προσπάθεια και κάθε δυνατή συνεργασία, αξιοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα έργο – μοντέλο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το έργο που αναζητά χρηματοδότηση, είναι το εμβληματικό έργο φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, που μαζί με τα δίκτυα του εκτιμάται ότι πρόκειται να κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται να συμβάλει κατ’ αρχάς στην άρδευση περισσότερων από 42.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης, αλλά κυρίως να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα στην πεδιάδα της Μεσσαράς με τον πλεονάζοντα όγκο νερού και με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί ευεργετικά ενάντια στις χρήσεις φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών.

Για το έργο έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις στο Υπουργείο Υποδομών, τόσο από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που θεωρεί το έργο ένα από τα σπουδαιότερα για την Κρήτη, όσο όμως και από τον Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, ο οποίος και τονίζει πως το συγκεκριμένο έργο θα δώσει απαντήσεις σε δύο καίρια προβλήματα, όπως είναι η άρδευση, αλλά και η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Δημιουργία φράγματος στον Πλατύ Ποταμό κι εμπλουτισμό της Μεσσαράς περιλαμβάνει η πρώτη φάση του έργου
Δημιουργία φράγματος στον Πλατύ Ποταμό κι εμπλουτισμό της Μεσσαράς περιλαμβάνει η πρώτη φάση του έργου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης πραγματοποίησε διαδοχικές συζητήσεις κι επαφές κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες που είχαν ως θέμα τους, τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Φράγματος Πλατύ Ποταμού, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χθες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης στην οποία και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επισκέφθηκαν την Κρήτη προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου. Εξαιτίας της σπουδαιότητας της επένδυσης, στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή υδραυλικών, λιμενικών και κτιριακών υποδομών Αντώνη Κοτσώνη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη, η Διευθύντρια των αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων Γεωργία Καστραντά, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Μεσσαράς καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Άρδευση κατά μήκος του αγωγού εμπλουτισμού για όλη την περιοχή της Μεσσαράς περιλαμβάνει η δεύτερη φάση του έργου
Άρδευση κατά μήκος του αγωγού εμπλουτισμού για όλη την περιοχή της Μεσσαράς περιλαμβάνει η δεύτερη φάση του έργου

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκε το όραμα της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Φαιστού και του Δήμου Αμαρίου, ενώ τονίστηκαν όλα τα οφέλη, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα έχει μια τέτοια επένδυση για ολόκληρη την Κρήτη.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αναφέρθηκε επίσης πως η τεχνογνωσία που θα αξιοποιηθεί για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και τα οφέλη από την κατασκευή του, αναμένεται να λειτουργήσουν σαν «πιλότος» για αντίστοιχα και πολύ σημαντικά έργα τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όσο όμως και στην Ευρώπη ευρύτερα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μάλιστα, τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο θα δώσει λύσεις στην ευρύτερη ανάπτυξη, αλλά και ειδικά στην αγροτική ανάπτυξη. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις άριστες σχέσεις και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την έγκριση χρηματοδότησης του έργου.

Αναφέρεται ότι, εκτός από τη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, είχε προηγηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στο Δήμο Αμαρίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Αμαρίου Παντελή Μουρτζανού της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή και τοπικών εκπροσώπων φορέων όπου συζητήθηκαν και τα έργα των λιμνοδεξαμενών στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου.

 Στην Περιφέρεια εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στην Περιφέρεια εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το έργο

«Έργα φράγματος Πλατύ νομού Ρεθύμνου με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά και αρδευτικά δίκτυα» είναι ο τίτλος του έργου για το οποίο ζητείται χρηματοδότηση και αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Μεσσαράς και του νότου γενικότερα.

Στην πρώτη φάση του, το έργο αφορά στην κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και στην κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε διάφορες περιοχές.

Ο αρχικός στόχος του έργου, αναφέρεται σε άρδευση τουλάχιστον 42.000 στρεμμάτων καθαρής έκτασης, αν και αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα των βροχοπτώσεων και τις υφιστάμενες κάθε φορά συνθήκες.

Με βάση τους μελετητές πάντως, η άρδευση μπορεί να αφορά πολύ περισσότερα στρέμματα.  Εκτός από την άρδευση, στους στόχους του έργου εντάσσεται ο τεχνητός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς. Αυτή η τεχνική, αφενός δίνει πολύ σημαντικές λύσεις σε σχέση με τις καλλιέργειες, αλλά παράλληλα δίνει λύσεις αναφορικά με τα υπολείμματα χημικών, τα οποία και προβλέπεται ότι θα απομακρύνονται ευκολότερα.

Στο δεύτερο σκέλος του το έργο περιλαμβάνει την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή του Δήμου Φαιστού κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς προς τη Μεσσαρά, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός ακόμα φράγματος στο Γερακάρι.  Εφόσον το έργο ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα έργα στην Κρήτη, το οποίο θα δίνει ουσιαστικές λύσεις σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής, αλλά και συνολικότερης ανάπτυξης.