Domus Ariadne

Η πανδημία δεν στάθηκε εμπόδιο στην οικογένεια του Γιάννη Ανδρουλιδάκη να πραγματοποιήσει τα σχέδια της για την δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ο κ. Γιάννης Ανδρουλιδάκης
Ο κ. Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Έτσι, μια αστική κατοικία του μεσοπολέμου μέσα στα ενετικά τείχη αποκαταστάθηκε για να στεγάσει το Domus Ariadne που βρίσκεται στην οδό Αριάδνης 43, πίσω από το ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.

Το κτίσμα ανακατασκευάστηκε το 1946 αφού καταστράφηκε σχεδόν  εντελώς κατά την διάρκεια  των βοβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λειτούργησε ως αρχιτεκτονικό γραφείο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο κ. Ανδρουλιδάκης αναφέρει:

“Η εργασιακή μου εμπειρία στον χώρο του τουρισμού και η αγάπη για τον χώρο της φιλοξενίας μας οδήγησε εμένα και την οικογένεια μου στην συγκεκριμένη επένδυση. Το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος που είχε το ακίνητο μας ενέπνευσε να οραματιστούμε ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Μπουτίκ ξενοδοχείο με έμφαση στον ντιζάιν. Παράλληλα μέλημα μας είναι ο επισκέπτης να απολαμβάνει την άνεση, την ηρεμία και την λειτουργικότητα κατά την διαμονή του σε ένα περιβάλλον που δεν είναι απρόσωπο.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για την αποπεράτωση του έργου ήταν περίπου 7 μήνες. Η αποπεράτωση συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας αλλά παρ΄ όλα αυτά το κατάλυμα ξεκίνησε την λειτουργία του τον περασμένο Ιούλιο. Η ανταπόκριση των επισκεπτών ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα θερμή, με αποτέλεσμα το κατάλυμα να έχει πολύ καλές πληρότητες. Οι επισκέπτες τόσο οι Έλληνες, όσο και οι ξένοι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν την αισθητική του καταλύματος και αυτό αποτυπώνεται στα ιδιαίτερα θετικά σχόλια που αποτελούν την ηθική επιβράβευση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλη την ομάδα από τους “Α2Γ Αρχιτέκτονες και Κατασκευαστές” που ανέλαβαν την μελέτη και κατασκευή, για την άψογη συνεργασία και την αφοσίωση τους στο εγχείρημα μας και την συμπαράσταση τους σε όλες τις φάσεις του έργου”.

Domus Ariadne
Μια εσωτερική όαση στην πολυσύχναστη πόλη

Σχεδιασμοί πιστοί στην πολιτιστική ταυτότητα του κτηρίου

Ο κύριος στόχος ήταν ο σεβασμός του χαρακτήρα του κτηρίου, παρουσιάζοντας παράλληλα μια νέα ιδέα για το αστικό ξενοδοχείο. Αρχιτεκτονικά, η κύρια δομή και τα ανοίγματα παρέμειναν ως επί το πλείστον τα ίδια και ανακαινίστηκαν, ενώ η εσωτερική διακόσμηση επηρεάστηκε από το έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Giorgio de Chirico.

Τα έξι δωμάτια του ξενοδοχείου, που οδηγούν σε ένα κεντρικό αίθριο, όλα διαφέρουν σε μορφή σχεδίου, χαρακτήρα και παλέτα χρωμάτων, παρουσιάζοντας στον επισκέπτη μια μοναδική χωρική και αισθητική εμπειρία. Κάθε δωμάτιο διαθέτει μια διαφορετική τοιχογραφία εμπνευσμένη από τον de Chirico που επηρεάζει τα υλικά, την επίπλωση και την αρχιτεκτονική έκφραση μέσα στο χώρο.

Το κεντρικό αίθριο παραμένει το κύριο επίκεντρο του κτηρίου, ακολουθώντας ταυτόχρονα την τυπολογία του ρωμαϊκού Domus, που ενέπνευσε το όνομα του ξενοδοχείου και την προπολεμική αστική κατοικία καθώς και εκείνη του μεσοπολέμου. Και οι δύο τυπολογίες είναι περιορισμένου μεγέθους, λόγω των περιορισμών των τειχών της πόλης, αλλά και οι δύο διαθέτουν εσωτερική αυλή ή αίθριο που περιβάλλεται από τους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας.

Domus Ariadne
Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάστηκε από το έργο του Iταλού καλλιτέχνη Giorgio de Chirico

Δημιουργήθηκε μια προστατευμένη όαση με εσωστρεφή αίσθηση μέσα στην πολυσύχναστη πόλη, προσανατολίζοντας το κεντρικό σημείο κάθε δωματίου του ξενοδοχείου προς το κεντρικό αίθριο.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός αρ ντεκό παραμένει πιστός στην αρχική πολιτιστική ταυτότητα του κτηρίου.