«Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε» λένε οι καταστηματάρχες
«Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε» λένε οι καταστηματάρχες

Με γκρίνια και παράπονα εξελίσσεται η τουριστική στην Κρήτη, για το οικονομικό επίπεδο των ξένων επισκεπτών που κάνουν διακοπές στο νησί.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω αυτό που ακούμε από τους συναδέλφους μας καταστηματάρχες ότι στην περιοχή μας βλέπουμε τουρίστες του… ενός ευρώ», είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου Βαγγέλης Περάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει απραξία στην αγορά, οι τουρίστες που κυκλοφορούν είναι κυρίως Τσέχοι,Πολωνοί,Ρουμάνοι, Ούγγροι, με πολύ χαμηλή αγοραστική δύναμη, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι Ολλανδοί, Γερμανοί, Άγγλοι, οι οποίοι προφανώς μένουν μέσα στα ξενοδοχεία αφού έχουν έρθει με πακέτα all inclusive και ξοδεύουν πολύ λίγα χρήματα εκτός των μονάδων.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Και επειδή, όπως μας είπε ο κ. Περάκης, η φτώχεια φέρνει γκρίνια, οι καταστηματάρχες πηγαίνουν πάνω κάτω και διαμαρτύρονται για τα πάντα, από τα χαλασμένα πεζοδρόμια, μέχρι την καθαριότητα.

«Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε και η απογοήτευση είναι μεγάλη» είπε.

Η φετινή τουριστική σεζόν χαρακτηρίζεται επιεικώς από χλιαρή έως μέτρια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μύρωνα Κανάκη, ο οποίος ανέφερε:

«Τα αίτια για αυτό το μέχρι σήμερα τουλάχιστον αποτέλεσμα θα πρέπει να ξεχωριστούν σε δυο επίπεδα. Στο διεθνές και στο τοπικό. Όσον αφορά στο διεθνές, είναι ολοφάνερο ότι η πίεση που έχει δεχτεί η βασική δεξαμενή πελατών μας, η μεσαία τάξη, ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ακρίβειας και της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού και του κόστους της ενέργειας είναι ο πλέον καταλυτικός λόγος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου 
Βαγγέλης Περάκης
«Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε» λένε οι καταστηματάρχες
Ο αντιπρόεδρος του  Εμπορικού 
Συλλόγου 
Μύρων Κανάκης

Ενδείξεις υπήρχαν ήδη από πέρσι παρακολουθώντας τις καταναλωτικές συμπεριφορές Γερμανών, Ολλανδών, Γάλλων και Εγγλέζων, που εμφανίζονταν «μαζεμένοι» . Γενικότερα η πολυθρύλητη «λιτότητα» της γερμανικής Ε.Ε. έχει πλήξει την μεσαία τάξη σε βάθος 10ετίας, τα τελευταία 2 χρόνια όμως στο έπακρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τουριστικό προϊόν εν γένει . Όσον αφορά το τοπικό επίπεδο, στα πλαίσια της πάλαι ποτέ πρωτεύουσας του κρητικού τουρισμού, Χερσονήσου, είναι επίσης φανερό ότι κινούμαστε στον αυτόματο πιλότο.

Αδυναμία απάντησης από τους φορείς προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό, η αποκομιδή των απορριμμάτων που συχνά εμφανίζεται τραγική, αδυναμία στην χωρομέτρηση χώρων πάρκινγκ, πολυποίκιλη ασυδοσία και ανομία που επιφέρει αργά αλλά σταθερά πλήγμα στο τουριστικό προϊόν». Ο ίδιος σχολίασε:

«Η φετινή χρονιά νομίζω πως χαρακτηρίζεται διορθωτική μετά τις 2 ακραίες σεζόν λόγω covid και post covid». Και κατέληξε: «ας είναι ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος κυρίαρχα προβλήματα του ευρύτερου τουριστικού κλάδου, όπως είναι η γιγάντωση σε σημείο να αποτελούν την πλειοψηφία του καθολικού all inclusive, αλλά και ενός πιο φρέσκου προβλήματος, που επίσης πλήττει όλο τον κλάδο, της άκρατης χωρίς νόμους και κανόνες χρήσης Airbnb καταλυμάτων».

Εκπτώσεις Ιούλιο – Αύγουστο

Εκτός από τους εμπόρους, προβληματισμένοι είναι και οι ξενοδόχοι  της Κρήτης που έχουν χαμηλότερες πληρότητες από τις αναμενόμενες και κάνουν εκπτώσεις ακόμη και τον Αύγουστο, ενώ  τα 25.000 Airbnb που λειτουργούν σήμερα στο νησί προσελκύουν αρκετό κόσμο που έρχεται για διακοπές στο νησί.

Αλλά και αύξηση αφίξεων…

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν αυξημένες κατά 4,3%, ενώ οι αφίξεις εσωτερικού κατέγραψαν αύξηση 18%.