«Επί τον τύπον των ήλων» βάζει τον ΟΑΣΠ ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», σε σχέση με τους κινδύνους που διατρέχουν σεισμόπληκτοι οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν μέσα σε ακατάλληλα σπίτια χαρακτηρισμένα «κίτρινα» τα οποία χρήζουν επισκευής, που όμως δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της απερίγραπτης γραφειοκρατίας που καθηλώνει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι οικογένειες με παιδιά διαμένουν σε σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα κίτρινα και κόκκινα μη έχοντας άλλη επιλογή αφού ούτε το σπίτι τους μπορούν να αποκαταστήσουν, ούτε δυνατότητα επιδότησης ενοικίου υπάρχει, και κάθε προσπάθεια για να βγουν από το αδιέξοδο αυτό πέφτει στο κενό. Ειδικότερα στην επιστολή ο Σύλλογος εξηγεί ότι μόλις 176 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου έχουν εγκριθεί επί συνόλω 346 αιτούντων.
Ταυτόχρονα έχει «μπλοκάρει» και οποιαδήποτε διαδικασία με τους φακέλους των πληγέντων για να ξεκινήσουν την επισκευή, επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους ενώ παράλληλα παρατηρείται και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποπληρωμή της αποζημίωση στους ελάχιστους που ολοκλήρωσαν τις εργασίες που απαιτούνταν. Έτσι πλείστοι από αυτούς, ακολούθησαν την πιο επικίνδυνη λύση ανάγκης και αναγκάστηκαν μέχρι και σήμερα αυτοί και τα παιδιά τους να διαμένουν σε σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα κίτρινα και κόκκινα μη έχοντας άλλη επιλογή…».
Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο Σύλλογος τονίζει ότι «η Δ.Α.Ε.Φ.Κ έχει χαρακτηρίσει μεγάλο αριθμό κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό της 27/09/2021 στην Κρήτη, ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα), ως γνωστόν τα κτίρια αυτά αν προηγουμένως δεν έχουν επισκευαστεί με τις νόμιμες διαδικασίες και αν δεν έχουν πάρει τη σχετική βεβαίωση της ΔΑΕΦΚ ότι είναι πλέον ασφαλή, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται και να διαμένουν συμπολίτες μας σ’ αυτά.
Όπως γνωρίζετε πολλοί συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν δυστυχώς να εξασφαλίσουν μια προσωρινή και συνάμα ασφαλή λύση στέγασης, ούτε στους οικίσκους προσωρινής διαβίωσης που διατέθηκαν, ούτε βέβαια μπορούν να φιλοξενούνται εσαεί και επ’ αόριστον σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες στην περιοχή μας οι οποίες αναγκάζονται να διαβιούν σε σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα ή ακόμη και κατεδαφιστέα.
Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η καχεκτική και με το «σταγονόμετρο» επιδότηση ενοικίου σεισμοπλήκτων οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας να έχουν επιστρέψει σε λαβωμένα και επικίνδυνα σπίτια απο το σεισμό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΔΑΕΦΚ Ηρακλείου, μόλις 176 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου έχουν εγκριθεί επί συνόλω 346 αιτούντων.
Ταυτόχρονα έχει «μπλοκάρει» και οποιαδήποτε διαδικασία με τους φακέλους των πληγέντων για να ξεκινήσουν την επισκευή, επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους ενώ παράλληλα παρατηρείται και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποπληρωμή της αποζημίωσης στους ελάχιστους που ολοκλήρωσαν τις εργασίες που απαιτούνταν. Έτσι πλείστοι από αυτούς, ακολούθησαν την πιο επικίνδυνη λύση ανάγκης και αναγκάστηκαν μέχρι και σήμερα αυτοί και τα παιδιά τους να διαμένουν σε σπίτια που είναι χαρακτηρισμένα κίτρινα και κόκκινα μη έχοντας άλλη επιλογή.
Γνωρίζετε περισσότερο και καλύτερα απο τον καθένα μας, πως τα «κίτρινα κτίρια», πριν την επισκευή τους είναι ευάλωτα ακόμη και σε σεισμούς πολύ μικρότερης έντασης από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και άρα τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για τους ιδιοκτήτες και τους φιλοξενούμενούς τους.
Για το λόγο αυτό ως σύλλογος επισημάναμε τον κίνδυνο στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην επιστολή μας με αριθμ. πρωτ: 54 στις 17/01/2024 κρούωντας των κώδωνα του κινδύνου από ένα μελλοντικό σεισμό για τις οικογένειες των συμπολιτών μας που διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα προς χρήση.
Στο προαναφερθέν έγγραφο που σας επισυνάπτουμε ζητήσαμε να λάβουν άμεσα τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα:
Την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, που αποτελεί κύριο και πάγιο αίτημα του συλλόγου μας από τον Οκτώβριο του 2021, δίδοντας τη δυνατότητα και την ευελιξία ώστε με γοργούς ρυθμούς να αποκατασταθούν οι ζημιές των πληγέντων.
Την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου σεισμοπλήκτων για όσους έχουν την ανάγκη στέγασης και διαμένουν σε μη ασφαλή καταλύματα.
Την ενίσχυση του τμήματος των μηχανικών ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου το οποίο είναι υποστελεχωμένο κατά γενική ομολογία.
Την επικαιροποίηση και την στοχευμένη βελτίωση του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης κτιρίων πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Είναι σε όλους γνωστό το επιστημονικό, τεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Οργανισμού, για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως συμβάλετε κι εσείς ως ο αρμόδιος φορέας για τον σχεδιασμό και την αποτελεσματική εφαρμογή της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας στην επίλυση του παραπάνω ζητήματος.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».