Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης

Με ελλείψεις στα φάρμακα, μεταξύ αυτών και οι αντιβιώσεις, μπήκε ο Σεπτέμβριος στην Κρήτη, ενώ το επόμενο διάστημα αρχίζουν και οι ιώσεις. Το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε νέα επιτροπή που θα παρακολουθεί τις ελλείψεις και θα παρεμβαίνει.

«Υπάρχουν δυσκολίες και μάλιστα πολλές» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο οι ελλείψεις αφορούν κυρίως σε φάρμακα για το αναπνευστικό, κολλύρια, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, ενέσιμα σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και πολλές αντιβιώσεις.

Το σύνηθες είναι να πηγαίνει ο ασθενής από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας ένα φάρμακο και ο φαρμακοποιός να επικοινωνεί πολλές φορές μέσα στη μέρα με τη φαρμακαποθήκη, για να βρει τα σκευάσματα που δεν υπάρχουν στα συρτάρια του.

Αυτή την περίοδο που η Κρήτη φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, οι ανάγκες σε φάρμακα γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Νέα επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων

Το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το πρόβλημα, συγκρότησε νέα επιτροπή για να παρακολουθεί τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη διαθεσιμότητά τους.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε 11 μελής επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων, καθώς το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

Άλλωστε, ενόψει φθινοπώρου, οπότε  και οι ιώσεις είναι σε έξαρση, οι ελλείψεις στα φάρμακα γιγαντώνονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων σύμφωνα με το “Εθνος” είναι:

  1. ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.
  2. ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ ΘΕΑΝΩ, διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
  3. ΤΣΟΥΜΑ ΝΙΚΗ, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α.
  4. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  5. ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  6. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, νοσοκομειακός φαρμακοποιός – διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.
  7. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.).
  8. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  9. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
  10. ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, δικηγόρος, σύμβουλος υπουργού Υγείας.
  11. ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, δρ. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, MSHEM, MSIS, BSc (CS).

Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

Έργο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων αυτών.

“Απόδειξη του πόσο σοβαρά μας λαμβάνει υπόψη το Υπουργείο Υγείας είναι ότι δεν έβαλε στην επιτροπή ούτε έναν φαρμακοποιό” μας είπε ο κ. Σκουντάκης.