Μπορεί την προηγούμενη Πέμπτη να τους «κοψοχόλιασαν» οι άνδρες της ΕΚΑΜ Κρήτης, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι μέσα στη χασισοφυτεία, σε ρεματιά έξω από τον οικισμό Μιαμού, χθες όμως οι δύο νεαροί κτηνοτρόφοι έφυγαν ελεύθεροι και ανακουφισμένοι από τα δικαστήρια Ηρακλείου.
Ο μικρός αριθμός των δενδρυλλίων και το λευκό ποινικό μητρώο οδήγησε εισαγγελέα και ανακρίτρια στην απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Οι δύο κτηνοτρόφοι, 27 και 24 ετών αντίστοιχα, από διαφορετικά χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θέλησαν να «πειραματιστούν» και να κάνουν εντελώς ερασιτεχνικά μία προσπάθεια να φυτέψουν χασίς για καθαρά δική τους χρήση. Εμφανίστηκαν δηλαδή ως «πρωτάρηδες»!
Ως βοσκοί και επειδή βρίσκονται πολύ καιρό στο βουνό, ήθελαν, λένε, να εξασφαλίσουν δική τους ποσότητα ώστε να μην ανεβοκατεβαίνουν στις Μοίρες ή σε άλλα μέρη της Μεσσαράς για να προμηθεύονται μικροποσότητες.
Βρήκαν το μέρος, έριξαν τους σπόρους και ανέμεναν τα αποτελέσματα.
Η χασισοφυτεία (στην ουσία δύο μικρές σε απόσταση 100 μέτρων) ήταν σε ρεματιά, περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μιαμού.
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν στις καταθέσεις τους αστυνομικοί, οι δύο φίλοι στάθμευσαν το αγροτικό στο οποίο επέβαιναν δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και στη συνέχεια περπάτησαν για περίπου 15 λεπτά μέσα στη ζέστη, σε δύσβατο μονοπάτι με πυκνή βλάστηση. Όταν πλέον μπήκαν στον περιφραγμένο χώρο της φυτείας, πετάχτηκαν μπροστά τους οι καμουφλαρισμένοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, οι οποίοι τους ακινητοποίησαν.
Και οι δύο φυτείες είχαν φυσική κάλυψη από πυκνή βλάστηση, ενώ ήταν περιφραγμένες με πλέγμα.
Το πότισμα γινόταν με το ίδιο μαύρο λάστιχο που διέτρεχε τους χώρους και ξεκινούσε από τεχνητή δεξαμενή, η οποία είχε δημιουργηθεί σε υψομετρικά ανώτερο σημείο στην κοίτη του ρυακιού, όπου είχε συλλεχθεί νερό και υπήρχε φυσική ροή.