Έλεγχοι… βιτρίνας την εποχή της καραντίνας
Ο κόσμος έχει χαλαρώσει,

Γιατί η συγκυρία του λιομαζώματος πολλαπλασίασε τις κινήσεις στην ενδοχώρα

Οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού μοιάζουν με τον στολισμό επιχειρήσεων. Οι βιτρίνες είναι προσεγμένες, όσο όμως προχωράμε στα ενδότερα δεν δίνεται και τόση μεγάλη προσοχή. Όπου βιτρίνα το κέντρο της πόλης με τους συστηματικούς  ελέγχους και τα συνεχή πρόστιμα και από την άλλη η ενδοχώρα όπου οι έλεγχοι για διάφορους λόγους δεν γίνονται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών αστυνομικών που έχουν εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον νομό, όπου καθημερινά ανακοινώνονται δεκάδες κρούσματα της covid19. Η δεύτερη καραντίνα στην οποία βρίσκεται η χώρα και κατ’ επέκταση και η Κρήτη έχει πολλές διαφορές με ό,τι συνέβαινε κατά το πρώτο lock down.

Την περασμένη άνοιξη που κρίθηκε απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων παρατηρήθηκε μία συμμόρφωση του κόσμου, κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα φάση, όπως προκύπτει από τους ελέγχους και τη γενικότερη εικόνα που έχουν οι ελεγκτικές Αρχές. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους της Αστυνομίας που έχει διενεργήσει εκατοντάδες ελέγχους στην ενδοχώρα όλο αυτό το διάστημα.

«Ο κόσμος είτε από φόβο, είτε από περιέργεια για το άγνωστο έδειχνε να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών. Τώρα παρατηρούμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι έχουν «απομυθοποιήσει» το όλο σκηνικό, θεωρώντας ότι επειδή δεν συνέβη κάτι κακό πριν μερικούς μήνες, το ίδιο ισχύει και τώρα».

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα όργανα που διενεργούν τους ελέγχους φαίνεται καθαρά ότι πριν μερικούς μήνες η κινητικότητα ήταν σε φυσιολογικά  για τα δεδομένα της πανδημίας πλαίσια, ο κόσμος δηλαδή έβγαινε έξω όταν είχε πραγματικούς λόγους να το κάνει, τώρα όμως παρατηρείται όλο και περισσότεροι πολίτες να έχουν ανάγκη να βγουν από τα σπίτια τους, να βρεθούν με περισσότερους συγγενείς και γνωστούς, φροντίζοντας μονάχα να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μην πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπονται. Βέβαια, η ελαιοκομική περίοδος παίζει σημαντικό ρόλο, αφού από τους ελέγχους που γίνονται προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών πηγαίνει για το λιομάζωμα, έχοντας μαζί του όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ένα σημαντικό εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν αστυνομικοί τμημάτων της ενδοχώρας έχει να κάνει με τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τους πολίτες. «Δεν είναι εύκολο να ρίξεις πρόστιμο σε κάποιον που ξέρεις ότι τα φέρνει δύσκολα πέρα με μία μικρή σύνταξη. Άνθρωποι είμαστε κι εμείς. Φροντίζουμε να κάνουμε αυστηρές συστάσεις, όμως κάποιοι εξακολουθούν να είναι αδιόρθωτοι, τότε η επιβολή προστίμου είναι μονόδρομος».

Από την άλλη πλευρά, αστυνομικοί που διενεργούν ελέγχους σε κεντρικά σημεία της πόλης τονίζουν μιλώντας στην «Π» ότι «ο κόσμος λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται, είτε γιατί έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα που υπάρχει, είτε γιατί φοβούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

«Αυτό που βλέπαμε στην πρώτη καραντίνα ήταν ότι πολλοί άνοιγαν στη «ζούλα» τις επιχειρήσεις τους. Τώρα που οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί δεν βλέπουμε άνοιγμα καταστημάτων και απείθαρχους ως προς τη χρήση μάσκας. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, τις οποίες συναντάμε όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο.

Παράδειγμα αποτελούν οι έλεγχοι που έγιναν πρόσφατα σε χωριό λίγο έξω από το Ηράκλειο, όπου σε ένα ελαιοτριβείο βεβαιώθηκαν τρία πρόστιμα σε άτομα που είχαν πάει για να αλέσουν τις ελιές τους. Στον καθένα από αυτούς βεβαιώθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ

Δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλες οι περιοχές

Αποκαλυπτικά είναι όμως και τα όσα λέει ένστολος που το πεδίο δράσης του είναι μεγάλα χωριά του νομού. «Βλέπουμε δεκάδες άτομα μέσα από τα οχήματά να είναι τυπικοί στα σημεία που ξέρουν ότι θα ελεγχθούν. Όταν όμως απομακρυνθούν βγάζουν  τη μάσκα. Τέτοια περιστατικά είναι πολλά και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν. Σε δήμους της ενδοχώρας που αποτελούνται από πολλά μικρότερα χωριά οι έλεγχοι δεν γίνονται και δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Οι λόγοι είναι πολλοί. Σχετίζονται με την απουσία της αστυνομίας εκεί, αλλά και με τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με αυτούς τους κατοίκους»

Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι αυξήθηκε σε αυτή την καραντίνα και το αίσθημα της ζωοφιλίας. «Βλέπουμε κατοίκους εκτός του κέντρου τους οποίους γνωρίζουμε να έχουν αποκτήσει από τη μία μέρα στην άλλη κατοικίδιο. Όλα αυτά βέβαια έχουν την εξήγησή τους. Αρκεί όταν τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια να μην δούμε αύξηση στα αδέσποτα».