Τους 280 με 300 χιλιάδες τόνους υπολογίζεται ότι προσεγγίζει η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου, τόσο από την άποψη της οξύτητας, όσο και στα υπόλοιπα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις.
Επαληθεύονται έτσι οι προβλέψεις που είχαν γίνει στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, οι οποίες μιλούσαν για μια καλή παραγωγή, με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Φέτος ο δάκος δεν έκανε μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρα και η αιτία ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ωστόσο αυτή η ομολογουμένως καλή χρονιά δεν μπορεί να επισκιάσει τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, επισημαίνει στο patris.gr, παράγοντας της αγοράς του ελαιολάδου με πολυετή εμπειρία.
Το υψηλότατο κόστος παραγωγής, η παντελής έλλειψη υποδομών, ο κατακερματισμένος κλήρος, η χαμηλή στρεμματική απόδοση, ο τρόπος παραγωγής και ελαιοσυλλογής είναι τα ζητήματα που έχουν καθηλώσει το ελληνικό ελαιόλαδο σε σχέση με τα αλλού παραγόμενα ελαιόλαδα.
Είναι ενδεικτικό, πως σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής, ότι το κόστος ελαιοσυλλογής του ελληνικού ελαιολάδου υπολογίζεται ότι είναι έξι φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ισπανίας, και σίγουρα πολύ πιο μεγάλο από τρίτες χώρες.
Η εικόνα έρχεται να συμπληρωθεί από τα στοιχεία των εξαγωγών κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης αποτυπώνεται μια συνολικά καθοδική πορεία.
Συγκεκριμένα, οι κρητικές εξαγωγές κρέμονται από ένα προϊόν, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο.
«Τα τρόφιμα είναι το 60% των κρητικών εξαγωγών και το λάδι είναι το 40% του συνόλου. Η εξάρτηση είναι μεγάλη, αν δεν πάει καλά το λάδι, τελείωσε» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο patris.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 208 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 68,5% των εξαγόμενων Τροφίμων & Ποτών και καταγράφοντας μείωση 49,4% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.
Στις αγορές του κρητικού ελαιόλαδου πρώτη έρχεται η Ιταλία με 90,1 εκ. ευρώ, δεύτερη η Γερμανία με 53,4 εκ. ευρώ και ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Ισπανία και η Πολωνία.