ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ… ΦΑΝΕΛΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΔΙΚΑ ΖΩΕΣ
«Έσπασαν» τα ισόβια για τη δολοφονία του Γ. Ρουσάκη
Μάταια οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης πάσχιζαν να κατανοήσουν τους λόγους ή έστω την αφορμή που για τη …φανέλα ή με το πρόσχημα της φανέλας, χάνονται ακόμα και ζωές νέων ανθρώπων. Ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης από τα Μάλια βρέθηκε τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου του 2011 στο ραντεβού θανάτου κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου.
Ο τραυματισμός του με μαχαίρι ήταν σχεδόν ακαριαίος. Όλη η λάμα του μαχαιριού, μήκος δέκα εκατοστών, καρφώθηκε στο σώμα του. Διαπέρασε τον πνεύμονα και έφθασε μέχρι την καρδιά. Δεν υπήρχε καμία σωτηρία στην περίπτωσή του. Η επιβίωση μετά από ένα τέτοιο τραύμα ήταν μόλις 15 δευτερόλεπτα, όπως είχε αποφανθεί ο ιατροδικαστής και τόνισε χθες με έμφαση η εισαγγελέας έδρας. Μία περιγραφή που για μία ακόμα φορά αποτέλεσε μαχαιριά στην καρδιά για την τραγική μάνα και τους συγγενείς του θύματος.
«Με ποια αφορμή έγιναν όλα αυτά;» ρωτούσαν επίμονα τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελική λειτουργός σε μία ύστατη προσπάθεια να κατανοήσουν τον παραλογισμό που διακατέχει όσους κυριεύονται από τον οπαδισμό και τον φανατισμό.
«Αυτά γίνονται 30 χρόνια γιατί μισούν την ομάδα του τόπου τους» υποστήριξε με σθένος. «Πω πω! Πολύ σοβαρό θέμα» σχολίασαν από έδρας. «Ναι αλήθεια λέω, πριν λίγες ημέρες περνούσα από την πλατεία Κορνάρου και κάποιος με έβρισε για τον ΟΦΗ».
«Μακάρι όλες οι ύβρεις που σας αποδίδουν να είναι για τον ΟΦΗ ή τον Παναθηναϊκό» σχολίασε η πρόεδρος, μάλλον απογοητευμένη από τη διαπίστωση ότι ο τρόπος σκέψης κάποιων, η νοοτροπία τους είναι… ανίκητη μπροστά στην κοινή λογική.
Ο ίδιος κατηγορούμενος αρνήθηκε τα όσα υποστηρίζονταν περί αποστολής μηνυμάτων για τη συνάντηση οπαδών του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Ηροδότου στην παραλιακή λεωφόρο. «Δεν ισχύει αυτό, δεν είχε να κάνει με ΠΑΕ και αυτά που ακούγονται».
Η υπόθεση της φονικής συμπλοκής είχε απασχολήσει το πανελλήνιο για ημέρες. Είχε μάλιστα συνοδευτεί με βαρύγδουπες εξαγγελίες για «κάθαρση» στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη στους επικεφαλής των ομάδων, ενώ από πλευράς ΕΛΑΣ προαναγγέλθηκε «ξεκαθάρισμα» στους συνδέσμους. Εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά όπως δηλαδή και όλες οι υπόλοιπες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
Αίσθηση είχε προκαλέσει το περιεχόμενο των καταθέσεων δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου που την επίμαχη νύχτα προσπαθούσαν απελπισμένα να αποτρέψουν τη φονική συμπλοκή.
Ωστόσο ήταν αδύνατον, όπως λένε, να παρέμβουν ουσιαστικά, αφού οι συμπλεκόμενοι ήταν υπεράριθμοι και η κατάσταση εκτός ελέγχου. Όπως καταθέτουν, καλούσαν σε ενισχύσεις συνεχώς, ενώ ζήτησαν ένα περιπολικό με χημικά και βομδίδες κρότου-λάμψης, τους ξεκαθαρίστηκε όμως ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα.
Ο ένας εκ των δύο, μέσα στην απόγνωση του, ζήτησε άδεια ρίψης εκφοβιστικών πυρών, όμως του απαγορεύτηκε. Η συμπλοκή διήρκεσε 25 λεπτά με την γνωστή κατάληξη. Και στο δικαστήριο όμως έκαναν λόγο για έναν πραγματικό πόλεμο όπου γινόταν μάχη σώμα με σώμα.
Πρωτόδικα για την δολοφονία του 21χρονου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας 24χρονος τότε Ηρακλειώτης. Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν άλλα 20 άτομα, εκ των οποίων τα 8 αθωώθηκαν.
Χθες η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και αφορούσε σε 13 συνολικά κατηγορούμενους. Το ενδιαφέρον φυσικά εστιάστηκε στον βασικό κατηγορούμενο για τη δολοφονία, ο οποίος σήμερα είναι 30 ετών και παραμένει έγκλειστος των φυλακών Αλικαρνασσού. Η απολογία του έγινε μέσα σε λυγμούς, με το κεφάλι σκυμμένο. Δήλωσε μετανιωμένος και συντετριμμένος, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη.
Η περίπτωση του Αλέξη….
Ήταν Μάιος του 2011 όταν ο 24χρονος τότε Αλέξης έγινε… λαϊκός ήρωας στο πλαίσιο των δυναμικών κινητοποιήσεων φιλάθλων του ΟΦΗ μετά την απόρριψη της αδειοδότησης της ομάδας τους από την ΕΠΟ. Σκαρφαλωμένος επί δύο μερόνυχτα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου δεχόταν τις επιδοκιμασίες εκατοντάδων φιλάθλων που του έδιναν κουράγιο μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.
Σχεδόν 21 μήνες μετά, ο νεαρός τον οποίο αποθέωναν οι «ομοϊδεάτες» του, βρέθηκε «καταβαραθρωμένος», κουβαλώντας στην πλάτη του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του άτυχου παλικαριού από τα Μάλια. Μέχρι και σήμερα το προφίλ του (και από μαρτυρίες σωφρονιστικών που τον ζουν τα τελευταία χρόνια) παραπέμπει σε έναν άνθρωπο σεμνό, χαμηλών τόνων, ο οποίος αποφεύγει τις προκλήσεις και τους καυγάδες.
Το ελαφρυντικό που «έσπασε» τα ισόβια
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναγνώρισε στον κατηγορούμενο-κάτι που ήταν και πρόταση της εισαγγελέως -το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς- μετά την πράξη. Έτσι τα ισόβια «έσπασαν». Στον 30χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών και τεσσάρων μηνών. Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 20 έως 30 μήνες.
Ο συνήγορος του 30χρονου, Διονύσης Βέρρας αναφερόμενος στο ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο, δήλωσε ότι ο εντολέας του κατά τον εγκλεισμό του στον δύσκολο χώρο της φυλακής έχει αποδείξει με το παραπάνω τον διακριτό ρόλο του σωφρονισμού του. «Το απέδειξε με το αίμα της ψυχής του και του σώματός του. Παρά τα όσα έχει υποστεί, το απέδειξε με τη γαλαντομία του, τον αλτρουϊσμό του και τη φιλευσπλαχνία του. Μόνο το καλό μπορεί να περιμένει από αυτόν η φυλακή».