«Βόμβα» στα θεμέλια της Ένωσης Ηρακλείου έρχεται να βάλει η απόφαση του Αρείου Πάγου 1/2023, η οποία πολλαπλασιάζει τις απαιτήσεις των πιστωτών, που ζητούν όλη την περιουσία της Ένωσης σε μία νύκτα.
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης κι ενώ η Ένωση βρισκόταν σε διαδικασίες συμβιβασμού με το Ιρλανδικό fund που έχει τη διαχείριση των δανείων, ήρθε η ενημέρωση πως το fund θέλει να προχωρήσει στην εκποίηση των ακινήτων σε 62 Μαρτύρων, στο «Τάλως», αλλά και στην εκποίηση μιας σειράς ακινήτων ιδιοκτησίας της Ένωσης Ηρακλείου. Κι όλα αυτά, ενώ η Ένωση είχε ρυθμίσει τα δάνειά της και πλήρωνε εμπρόθεσμα τις οφειλές.
«Ενώ ήμασταν σε μια διαδικασία συμφωνίας με το fund κι ενώ όλο αυτό το διάστημα πληρώναμε τις οφειλές μας, μέσα σ’ ένα βράδυ έρχεται το fund και μας ζητά τα πάντα, αλλάζοντας και τη συμφωνία, αλλά και τους αρχικούς όρους αυτής» αναφέρει με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Γαβαλάς για να προσθέσει:
«Εμείς μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και να έρθουμε σε συμφωνία ακόμα και με το fund. Αλλά υπό όρους κανονικότητας και βιωσιμότητας. Όχι υπό όρους αφαίμαξης. Αυτό που έγινε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά την άποψή μας είναι μια προσπάθεια να μας αφαιμάξουν για να κερδίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους και στη συνέχεια να προσπαθήσουν την καταστροφή μας».
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης, εδώ και καιρό υπήρχε κωλυσιεργία από την πλευρά του fund, το οποίο ενώ είχε συμφωνήσει με την Ένωση, δεν προχωρούσε στις υπογραφές που θα πιστοποιούσαν το πλαίσιο της συμφωνίας.
Η Ένωση θεωρεί ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης που να βάζει κάποιο φρένο στις απαιτήσεις και τις αξιώσεις των δανειστών.
«Εμείς, ακόμα και αν μας πει το ύψος του δανείου που αγόρασε το fund το δάνειο μας, έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε εφάπαξ και να πληρώσουμε και κάτι παραπάνω για να ξεφύγουμε από αυτή τη θηλιά. Το fund δεν φαίνεται να το θέλει αυτό ωστόσο» αναφέρει ο κ. Γαβαλάς.
Στο μεταξύ, η Ένωση έχει επικοινωνήσει και με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και με εκπροσώπους της κυβέρνησης προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της και να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία της, με δεδομένο ότι αποπληρώνει τα δάνεια της.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν η κυβέρνηση βρίσκεται πάνω ή κάτω από τα funds κι αναζητούμε λύσεις που δεν μπορεί να μας διασφαλίσει κανείς» αναφέρει ο κ. Γαλαβάς.
Στο μεταξύ, το σύνολο της Ένωσης τονίζει πως οι αποφάσεις του fund αποτελούν αιτία πολέμου, ενώ κάνει σαφές πως θα εξαντλήσει κάθε μέσο και κάθε τρόπο για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.
«Εμείς προσπαθούμε σε πρώτο επίπεδο να δούμε το θέμα πολιτικά και να έρθουμε σε μια συνεννόηση με την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει μια ρύθμιση που θα μας δίνει λύσεις» αναφέρει από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μύρων Χιλετζάκης για να προσθέσει:
«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά χιλιάδες συνεταιρισμούς και χιλιάδες παραγωγούς, διότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θέτει εκτός ασυλίας, πρώτες κατοικίες, παραγωγικά ακίνητα και αγροτεμάχια. Άρα θεωρούμε πως η κυβέρνηση θα αντιληφθεί το πρόβλημα και θα προχωρήσει άμεσα σε λύση του».
Σύμφωνα με την Ένωση, εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολιτική λύση, τότε θα αναζητηθούν άλλοι δίαυλοι στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης με το fund. Σε αυτή την περίπτωση όμως τονίζεται πως οι αντιδράσεις θα είναι ηχηρές και θα στείλουν ένα συνολικό και ουσιαστικό μήνυμα, τόσο προς την κυβέρνηση και τους κυβερνώντες, όσο όμως και προς τους δανειστές.