Η ετήσια Έκθεση Έργων Τέχνης των κρατούμενων του καταστήματος κράτησης Νέας Αλικαρνασσού, στην πλατεία Ελευθερίας, μετρά περισσότερα από 20 χρόνια ζωής και όλοι γνωρίζουν ότι είναι πλέον θεσμός για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κόσμος ρωτάει τους διοργανωτές που θα αναγνωρίσει στο δρόμο μετά από τόσα χρόνια παρουσίας, πότε θα εκτεθούν οι δημιουργίες των ανθρώπων αυτων, που αν και είναι πίσω από τα κάγκελα, με μεράκι και αγάπη δημιουργούν πολλές φορές αριστουργήματα που ο κόσμος θέλει να αποκτήσει.
Τα χρήματα από τις πωλήσεις πηγαίνουν στο λογαριασμό του κρατούμενου- δημιουργού, το έργο του οποίου θα αγοράσει κάποιος ενδιαφερόμενος. Με τα χρήματα αυτά, όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν, αρκετοί έγκλειστοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα μπορέσουν να αγοράσουν κάτι που τους χρειάζεται και δεν τους παρέχεται από την κοινωνική υπηρεσία της φυλακής.
Μέχρι εδώ όλα καλά… Αυτό που προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση είναι η … φορολογία που καλείται να πληρώσει ο κάθε δημιουργός που θα εκθέσει και θα πουλήσει το έργο του. Και η φορολογία αυτή του «φιλεύσπλαχνου» κράτους δεν είναι μικρή… Σύμφωνα με πληροφορίες, το κράτος από την πώληση του κάθε έργου θα εισπράξει το 10%!
Και φυσικά έχουν την δικαιολογία στο τσεπάκι, αυτοί που αποφασίζουν να φορολογήσουν κρατουμένους, δηλαδή ανθρώπους που δεν εργάζονται, δεν έχουν εισοδήματα ή πλούσιους συγγενείς και φίλους που θα τους ενισχύσουν σε κάποιο από τα επισκεπτήρια. Ο φόρος λένε αυτοί που τον επιβάλουν είναι γιατί τους παρέχεται ο κατάλληλος χώρος για να δουλέψου, δηλαδή τα εργαστήρια και μαζί με αυτά τα μηχανήματα και το ρεύμα που θα καταναλωθεί για να φτιαχτεί για παράδειγμα ένα πήλινο… τασάκι.
Το «γενναιόδωρο» όμως αυτό κράτος δεν φορολογεί μόνο τους καλλιτέχνες εγκλείστους που εργάζονται και δημιουργούν στα εργαστήρια… Με λιγότερο φόρο, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο, φορολογεί και τους κρατούμενους που θα φτιάξουν για παράδειγμα ένα βραχιόλι από χάντρες όχι στο χώρο του εργαστηρίου, αλλά στο κελί τους. Σε αυτή την περίπτωση η φορολογία είναι της τάξεως του 5%!
Κατά τα λοιπά η έκθεση ξεκίνησε στις 16 Αυσούστου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα
Όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος των εργαστηρίων της φυλακής Μανώλης Αποστολάκης, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αφού καθημερινά πολλοί είναι εκείνοι που την επισκέπτονται προκειμένου να δουν από κοντά όλες τις δημιουργίες. Η έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δημιουργίες από πηλό, ξύλο, κερί, σαπούνι κ.ά.
Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση των εργων των κρατουμένων προς την ευρύτερη κοινότητα και στόχοι η μείωση του στιγματισμού και των στερεοτύπων για τους κρατούμενους και τις φυλακές, καθώς και η οικονομική τους ενίσχυση από την πώληση των έργων τους, αφού τα έσοδα διατίθενται στους ίδιους τους κρατούμενους για τον βιοπορισμό τους.