Εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα αναμένεται να πυροδοτήσει στο Ηράκλειο το γεγονός ότι δεν έχει επεκταθεί η δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων και στους Δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας που βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας.
Την κατάσταση δυναμιτίζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε φάση διαμόρφωσης του κτηματολογίου με αποτέλεσμα οι «γκρίζες ζώνες» των διαφιλονικούμενων εκτάσεων να είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αμφισβητούμενες εκτάσεις θα δηλωθούν ως εμπράγματο δικαίωμα και από τους ιδιώτες αλλά και από το Δήμο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να ανοίγει μια μεγάλη περιπέτεια.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και ο Δήμος Ηρακλείου ζητά να επεκταθεί και στους ΟΤΑ ο νόμος για την αγορά των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το αμφισβητούμενο τοπίο των καταπατήσεων και μάλιστα για το σκοπό αυτό η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη έχει καταθέσει στη νομική υπηρεσία του Δήμου προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για να προωθηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο.
Όπως είναι γνωστό, ενώ έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την εξαγορά δεκάδων χιλιάδων καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου, οι Δήμοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας.
Πιο συγκεκριμένα, εστιάζοντας στο Ηράκλειο το πρόβλημα των καταπατημένων εκτάσεων είναι οξύτατο και αφορά εκατοντάδες περιπτώσεις δημοτικών ακινήτων που βρίσκονται σε όλη την περιφέρεια του δήμου με έμφαση τη Ν. Αλικαρνασσό, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος, η οποία σημειώνει παράλληλα ότι εάν δε λυθεί ο γόρδιος δεσμός του προβλήματος, θα πυροδοτήσει οξύτατα κοινωνικά προβλήματα.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές καταπατήσεις στα δημοτικά ακίνητα και αυτό είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό θέμα διαφορετικών ταχυτήτων. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, η πιο σύνθετη νομικά περίπτωση είναι αυτή της Ν. Αλικαρνασσού.
Αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Γεωργίας μοίρασε τη δεκαετία του 1950, σε ιδιώτες και δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς… κληροτεμάχια που είχε διανείμει το 1932, στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού.
Αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτής ήταν σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοχοι των εκτάσεων αυτών να επικαλούνται τίτλους κυριότητας με πωλητή το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, όμως, κατά το χρόνο σύνταξης των σχετικών πωλητηρίων δεν ήταν κύριος των εκτάσεων που εκποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο ασφαλώς δεν φταίνε οι πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η αντιδήμαρχος τονίζει ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις για τα ακίνητα που παραχώρησε το ελληνικό Δημόσιο σε υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ δεν του ανήκαν. Η αντιδήμαρχος εξηγεί ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός σε σχέση με το κρίσιμο αυτό θέμα, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της κτηματογράφησης που εφόσον ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει τετελεσμένα και αμετάκλητα δεδομένα.
Ο Δήμος από την πλευρά του θα δηλώσει κανονικά τα ακίνητά του και η πλευρά των πολιτών αντίστοιχα, αλλά χωρίς νομοθετική ρύθμιση που να τους καλύπτει είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν.
Σύμφωνα πάντα με την κ. Αρχοντάκη, η συγκεκριμένη περίπτωση των καταπατημένων απαιτεί νομοθετική ρύθμιση που είχε σταματήσει το ΄92 και ασκείται πίεση να επανέλθει.
Για το σκοπό αυτό η αντιδήμαρχος έχει ήδη συντάξει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης και για τα δημοτικά ακίνητα, που έχει κατατεθεί στη νομική υπηρεσία για να ελεγχθεί και να προωθηθεί στην Κυβέρνηση.