Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κρήτης καθώς την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει-εκτός εξαιρετικού απροόπτου-η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος για την κατάρτιση του Τριπρόσωπου, των τριών δηλαδή Ιεραρχών που θα προταθούν ως υποψήφιοι για τη θέση του νέου Αρχιεπίσκοπου.
Τα ονόματα των τριών υποψηφίων θα τεθούν στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου (συνεδριάζει 11-13 Ιανουαρίου) υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για την τελική επιλογή είτε αυτή είναι ομόφωνη είτε κατά πλειοψηφία.
Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τις επικρατέστερες υποψηφιότητες και ακόμα περισσότερα είναι αυτά που διακινούνται ως προς το παρασκήνιο, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, τους «εκλεκτούς» πρωθυπουργού και επιχειρηματιών, τις μεθοδεύσεις ώστε να τεθούν εκτός «λόγιοι και πνευματικοί Ιεράρχες» προς «εξυπηρέτηση» συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων.
Καταστάσεις που απέχουν έτη φωτός από την πνευματικότητα που πρέπει να έχει η όλη διαδικασία και που δυστυχώς παραπέμπουν σε «ιερή σφαγή».
Καταστάσεις που εν τέλει, με τα όσα διακινούνται και υποκινούνται σκοπίμως από ορισμένους κύκλους εντός και εκτός Κρήτης αλλά και εκτός Ελλάδος, υποβαθμίζουν και αδικούν άξιες υποψηφιότητες, τις οποίες επιχειρούν να απαξιώσουν αλλά και να τις «κάψουν» καθώς τις εμφανίζουν σαν «επιλογή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων», χωρίς δηλαδή ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο και ηθικό ανάστημα.
Την ίδια ώρα, οι ίδιο κύκλοι, με εξίσου επιζήμιο τρόπο (τόσο άκομψα το κάνουν) αποσυνδέουν από πολιτικά και οικονομικά κέντρα άλλες συνυποψηφιότητες, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως λόγιες, πνευματικές, δυναμικές και άρα ιδανικές για την ηγεσία της Εκκλησίας της Κρήτης.
Στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα μετρήσει, λογικά, το πώς θα διαμορφωθεί η ψηφοφορία για την κατάρτιση του Τριπρόσωπου καθώς είναι διαφορετικό να έχεις τρεις υποψηφιότητες με ισάξια δυναμική και εντελώς διαφορετικό να υπάρχει μία υποψηφιότητα με ξεκάθαρο προβάδισμα. Και αυτό θα ,μετρήσει και την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κρήτης που διαφαίνεται αρκετά δύσκολη.
Η δυσκολία αυτή έγκειται και στο γεγονός ότι οι Ιεράρχες της Κρήτης, με εξαίρεση τον γέροντα Μητροπολίτη Λάμπης, Συμβρίτου και Σφακίων, είναι πάνω-κάτω της ίδιας γενιάς. Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, αναπόφευκτα θα έχουμε και εκλογή του νέου Μητροπολίτη για την πλήρωση της κενής θέσης.
Ποιος θα είναι ο διάδοχος; Αναμφίβολα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και φυσικά θα έχει άμεση σχέση με το πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου, τους συσχετισμούς, τις «συμμαχίες» και τις αντιπαλότητες.
Όπως έχουμε γράψει, οι επικρατέστεροι Μητροπολίτες για το τριπρόσωπο είναι:
-Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου του 1968 (53 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.
-Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο, στις 29 Ιανουαρίου του 1957 (64 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001.
-Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στα Χανιά το 1964 (57 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης τον Οκτώβριο του 2005.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι δεν θα ήταν απίθανο να δούμε και εκπλήξεις (περισσότερο ως κίνηση στρατηγικής) στην κατάρτιση του τριπρόσωπου, με την ψήφιση δηλαδή Ιεράρχη που δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί.
Πιο συγκριμένα είχε ακουστεί το όνομα του Μητροπολίτη Πέτρας κ. Γερασίμου, ο οποίος έχει γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1969 (52 ετών) και εξελέγη Μητροπολίτης τον Δεκέμβριο του 2015.