Η συνάντηση της εξαμελής συνοδική επιτροπή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Ενεργό ρόλο στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις σχέσεις Εκκλησία-κράτους θα έχει η Εκκλησία της Κρήτης αν και διαφωνεί τόσο με το μισθολογικό όσο και με την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στις περίπου 2,5 ώρες της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου η εξαμελής συνοδική επιτροπή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης διατύπωσε καθαρά τις θέσεις της σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει στον υπουργό την ενόχληση που υπήρξε από τον παραγκωνισμό της στα όσα προσυμφωνήθηκαν εν αγνοία της μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφεραν στον κ. Γαβρόγλου την ενόχληση που υπήρξε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας», με τον υπουργό να τους προτρέπει να μην στέκονται στο παρελθόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είστε εδώ και κάνουμε διάλογο».

Παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κρήτης αγνοήθηκε αρχικώς και αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των Ιεραρχών και του κλήρου, δείχνει εμπράκτως ότι επιζητά έναν ειλικρινή διάλογο καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η Εκκλησία της Κρήτης τάχθηκε κατά των όσων περιλαμβάνονται στο προσύμφωνο Τσίπρα-Ιερώνυμου, θέτοντας ευθέως κόκκινες διαχωριστικές γραμμές σε ζητήματα αιχμής όπως τη  μισθοδοσία των κληρικών και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τις θέσεις αυτές τις περιέλαβαν  σε υπόμνημα το οποίο παρέδωσαν στον υπουργό μαζί με το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ωστόσο και κατά τη συνάντηση τόνισαν  ευθέως και ξεκάθαρα ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το μισθολογικό δεν εξασφαλίζουν τους κληρικούς. Ο υπουργός διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι υπάρχει απόλυτη διασφάλιση και πιθανότατα δεν έχουν αποσαφηνιστεί κάποια σημεία με αποτέλεσμα να τους ανησυχούν αδικαιολόγητα.

Η αντιπροσωπεία της Κρήτης εξέφρασε με έμφαση  και τη διαφωνία της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ωστόσο αποφασίστηκε να διατυπώσει τις θέσεις της στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, κάτι που αναμένεται να πράξει από σεβασμό στον διάλογο και στους θεσμούς.

Έτσι μπορεί να εξακολουθούν να διαφωνούν στα ουσιαστικά ζητήματα, όμως ο διάλογος θα συνεχιστεί, σηματοδοτώντας νέο κύκλων επαφών.

 
Οι ιεράρχες της Κρήτης προσερχόμενοι στη συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου

«Ειλικρινής διάλογος»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός δήλωσε:  «Υπάρχουν διαφορές προσεγγίσεων από την Εκκλησία της Κρήτης. Το σημαντικό όμως είναι, όχι τόσο οι διαφορές που μας ήρθαν και γραπτά και τις ξέραμε, όσο η πεποίθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα από τον διάλογο. Ζήτησα από τους αρχιερείς που εκπροσωπούν τη  Σύνοδο να μεταφέρουν τη δική μας πεποίθηση και απόφαση ότι θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος.

Οι ίδιοι θα έχουν την δυνατότητα να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις στις ακροάσεις της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και με πολύ μεγάλη χαρά καταλήξαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνδέσμων κληρικών Κρήτης να συναντηθούμε εκ νέου άμεσα για την περαιτέρω διευκρίνιση θεμάτων που ανακύπτουν και ελπίζουμε αυτός ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης τόνισε ότι «δεν σημαίνει πάντα ότι σε έναν διάλογο συμφωνούμε, σαφώς υπάρχουν και σημεία που έχουν μία άλλη προσέγγιση, όμως χαιρόμαστε ως Εκκλησία της Κρήτης ότι αυτός ο διάλογος απόψε ξεκινά γι’ αυτά τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα και διαβεβαιώνουμε τον κ. υπουργό ότι επιστρέφοντας στην Κρήτη και ενημερώνοντας τη Σύνοδο για όσα συζητήθηκαν, θα συνεχίσουμε σε αυτήν τη βάση του ειλικρινούς διαλόγου στον οποίο ενεργά θα μετέχουν και όλοι οι κληρικοί της Κρήτης διά εκπροσώπων τους».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι  αντιπροσωπεία από το Φανάρι, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και πνευματικά η Εκκλησία της Κρήτης, θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με κυβερνητικούς εκπροσώπους, αν και τα αποτελέσματα από την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ήταν αποθαρρυντικά. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει σύγκλιση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η απόφασή της θα έχει αντίκτυπο και στην Εκκλησία της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι η Συνοδική επιτροπή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και την Τρίτη προκειμένου να έχει σειρά επαφών με όλους τους προέδρους των κομμάτων της Βουλής.

Στην συνάντηση με τον υπουργό παραβρέθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευεγένιος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ακόμα παρέστησαν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, κ. Δημήτρης Μηλαθιανάκης.