Ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Ηρακλείου είναι αυτή την στιγμή το μόνο πρόσωπο που επισήμως έχει πλήρη εικόνα και ακριβή γνώση του περιεχόμενου των γνωματεύσεων των τριών πανεπιστημιακών γιατρών οι οποίοι κλήθηκαν, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, να εξετάσουν επισταμένως τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.
Αποστολή των τριών καταξιωμένων γιατρών ήταν να αποφανθούν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και το κατά πόσο είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του ως ηγέτης της τοπικής Εκκλησίας.
Χθες, οι τρεις γιατροί, όπως είχε γράψει η «Π», βρέθηκαν ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου και έδωσαν, όπως προβλέπεται, ένορκη κατάθεση σχετικά με το πόρισμα τους.
Τώρα, ο πρόεδρος Πρωτοδικών θα αποστείλει τις επίμαχες γνωματεύσεις στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, τα μέλη της οποίας θα συνεδριάσουν εκ νέου.
Στη συνέχεια το λόγο θα έχει το Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου.
Από κει και πέρα θα ακολουθηθεί βήμα προς βήμα η προβλεπόμενη διαδικασία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου-εφόσον τελικά επικυρωθεί η απόφαση απομάκρυνσης του σεβασμιότατου κ. Ειρηναίου για λόγους υγείας σε συνδυασμό με το γήρας- με την κατάρτιση του τριπρόσωπου και την τελική επιλογή του νέου ηγέτη της Εκκλησίας της Κρήτης από το Φανάρι. Κάτι που αναμένεται πάντως με το νέο έτος.
Όπως έχουμε γράψει, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το συγκεκριμένο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης για το πρόσωπο Αρχιεπισκόπου.
Η απόφαση αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη για τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης. Υπάρχει συναισθηματικό βάρος. Εξάλλου οι μισοί έχουν χειροτονηθεί από τον Σεβασμιότατο κ. Ειρηναίο. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες οι πληροφορίες ήθελαν τη Σύνοδο μοιρασμένη ως προς το «τάιμινγκ» της διαδοχής. Ιεράρχες δεν ήθελαν να πιέσουν καταστάσεις και να στείλουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία και μάλιστα σε εποχές δοκιμασίας.
Όμως, δεδομένων των συνθηκών και της πραγματικότητας με την βεβαρυμένη υγεία του Αρχιεπισκόπου, κρίθηκε ότι η επιλογή της τριμελούς επιτροπής γιατρών ήταν αναπόφευκτη διαδικασία και η πλέον κατάλληλη για τη διασφάλιση του αδιάβλητου.
Ήταν πριν από 14 μήνες όταν εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, σε σοβαρή κατάσταση. Ο Αρχιεπίσκοπος ναι μεν βγήκε νικητής αλλά όχι άτρωτος. Ήταν μία δύσκολη περιπέτεια υγείας που βάρυνε την κατάστασή του και τον «παρόπλισε» σε επίπεδο ουσιαστικής διοίκησης και άσκησης των καθηκόντων του.
Κάποιοι περίμεναν να δρομολογήσει ο ίδιος τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κρήτης, αποχωρώντας οικειοθελώς από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Δεν το έκανε για τους δικούς του σεβαστούς λόγους. Ακόμα και τον Σεπτέμβριο, οπότε και έγιναν κάποιες διερευνητικές επαφές, εκείνος έδειξε ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει. Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Σεβασμιότατος ήταν σαν να τους είπε ότι θα παραμείνει στη θέση του, πετώντας το μπαλάκι στους Ιεράρχες.
Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως ώστε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης να προχωρήσει στην απόφαση της επιτροπής.
Η στάση του Παναγιότατου ουσιαστικά ήρε τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις από μέρους των Κρητικών ιεραρχών πάνω σε αυτό το λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Μάλιστα, όπως είχε γράψει η «Π» ο Πατριάρχης είχε αποστείλει προσωπική επιστολή, στην οποία αφενός δήλωνε την συναίνεσή του ως προς την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας, αφετέρου εξέφραζε τη βαθύτατη συγκίνησή του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, με τον οποίο άλλωστε ήταν συμφοιτητές στη Χάλκη και οι συναισθηματικοί δεσμοί είναι στενοί.