Σύμφωνα με το υπόμνημα, η ελαιοκαλλιέργεια, βασικός πυλώνας της οικονομίας της Κρήτης, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω ανομβρίας και ακραίων καύσωνων. Οι ζημιές αυτές, που φτάνουν το 40% του μέσου όρου παραγωγής, επηρεάζουν τόσο την περσινή όσο και την επερχόμενη ελαιοπαραγωγή.
Η υποβολή της αίτησης για αποζημίωση έρχεται σε συνέχεια της αποτυχίας αποζημίωσης για παρόμοιες ζημιές που είχαν αναφερθεί και το 2013/14 και το 2016/17. Ο ΣΕΔΗΚ καταγγέλλει ότι οι ζημιές, αν και απορρίπτονται ως «ακαρπία», προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης και καρπόδεσης, που δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ο κανονισμός ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 4, δεν καλύπτει ζημιές που συμβαίνουν πριν το δέσιμο του καρπού, εκτός από τις ζημιές λόγω παγετού. Ωστόσο, ο ΣΕΔΗΚ τονίζει ότι αυτή η διάταξη δεν έχει επιστημονική, λογική ή ηθική βάση, δεδομένου ότι η καταστροφή των άνθεων και των μικρών καρπών αποτελεί μέρος της ερχόμενης παραγωγής. Ο ΣΕΔΗΚ καλεί για την άμεση αναθεώρηση αυτής της διάταξης, τονίζοντας ότι οι ελαιοκαλλιεργητές που συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, σπάνια αποζημιώνονται επαρκώς για τις ζημιές που υφίστανται.
Το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ αναδεικνύει την ανάγκη για έναν πιο δίκαιο και αποτελεσματικό κανονισμό αποζημιώσεων, που θα ανταποκριθεί στις πραγματικές συνθήκες της ελαιοκαλλιέργειας και θα εξασφαλίσει την επιβίωση ενός κλάδου με μεγάλη σημασία για την Κρήτη.