Μπορεί πρακτικά οι θερμοκρασίες στην Κρήτη να μην θυμίζουν καν φθινόπωρο, ωστόσο σε θεωρητικό επίπεδο, από σήμερα αρχίζει και επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Η ζήτηση, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα για ολόκληρη την Κρήτη προβλέπεται να είναι μηδενική, εκτός κι αν υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού που θα φέρουν το χειμώνα … απότομα.
Ακόμα όμως κι αν οι θερμοκρασίες κατέβουν αισθητά, κάτι που προς το παρόν δεν προβλέπεται άμεσα, η ζήτηση δεν αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, αφού ήδη οι πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης της προηγούμενης σεζόν, έχουν γεμίσει σχεδόν τα περισσότερα ντεπόζιτα, με εξαίρεση ενδεχομένως κάποιες ορεινές περιοχές του νησιού, οι οποίες ωστόσο καλύπτονται με άλλες μορφές θέρμανσης κατά κανόνα και κατά κύριο λόγο με ξυλόσομπες.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι πέρυσι, λόγω κοροναϊού, εκτάκτως η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε παραταθεί έως την 31η Μαΐου. Εκείνο το διάστημα επίσης είχαν γίνει και κάποιες προσφορές από πλευράς τραπεζών σε συνεργασία με πρατήρια καυσίμων, που είχαν οδηγήσει σε προαγορές πετρελαίου θέρμανσης για την επόμενη σεζόν.
Με βάση όλα τα δεδομένα, η σημερινή έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και οι δύο προηγούμενες χρονιές δείχνουν ότι υπάρχει μια «συμπίεση» της περιόδου κατανάλωσης, η οποία προσδιορίζεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου κατά κανόνα, κυρίως επειδή συνδέεται με την περίοδο των γιορτών, αλλά και την περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά οι οικογένειες επισκέπτονται φιλικά και συγγενικά σπίτια.
Μια τέτοια τάση φαίνεται να έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, με μικρή εξαίρεση ενδεχομένως την περυσινή χρονιά, κατά την οποία παρατηρήθηκε μια αυξημένη σχετικά ζήτηση την περίοδο Μαρτίο και Απριλίου, η οποία και συνέπεσε ωστόσο με την καραντίνα αφενός και αφετέρου με τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης του καυσίμου, οι οποίες και θεωρήθηκαν ιστορικά χαμηλές.
Η φετινή χρονιά πάντως αναμένεται σε γενικές γραμμές να έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένα, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας αρχικά και αβεβαιότητας στη συνέχεια, υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία πληρωμών, αλλά και μια σημαντικότατη έλλειψη ρευστότητας σε όλα τα νοικοκυριά.
Όπως και να έχει πάντως, η μέση τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα, γεγονός που συνεπάγεται περίπου 0,80 λεπτά ανά λίτρο κατά μέσο όρο πανελλαδικά και περίπου 0,85 λεπτά ανά λίτρο αναφορικά με τη μέση τιμή της Κρήτης.
Ασφαλώς η συγκεκριμένη τιμή θεωρείται μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και σαφέστατα χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή έναρξης της περσυνής χρονιάς που βρίσκονταν στο 1 ευρώ ανά λίτρο.
Δυστυχώς όμως, η φετινή συγκυρία είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, καθώς όλο το καλοκαίρι δεν δούλεψε σχεδόν καθόλου ο κλάδος του τουρισμού, ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί τεράστια πλήγματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να συμπαρασύρονται από την κατάσταση, περιορίζοντας τα έξοδα τους σε όλα τα επίπεδα.
Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σενάρια διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους, αφού διαφορετικά θεωρείται δεδομένο πως θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα.