Την «πληγή» των πλημμελών μέτρων ασφαλείας σε πάρκα και παιδικές χαρές της πόλης του Ηρακλείου επαναφέρει στο προσκήνιο η εκδίκαση σε ποινικό και αστικό επίπεδο του σοβαρού τραυματισμού ενός 12χρονου αγοριού ενώ έπαιζε αμέριμνο μπάλα με τους φίλους του σε πάρκο της οδού Εφόδου.
Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2012. Ο 12χρονος κάποια στιγμή έτρεξε να πιάσει την μπάλα και ξαφνικά βρέθηκε στο …κενό.
Η πυκνή βλάστηση είχε καλύψει το όρυγμα στο οποίο έπεσε και το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε βάση επιδαπέδιου προβολέα για το φωτισμό των Ενετικών Τειχών. Με τον καιρό οι επιδαπέδιοι φωτισμοί που είχαν εγκατασταθεί για τον φωτισμό καταστράφηκαν, έμειναν να «χάσκουν» τα κουτιά, βάθους ενός μέτρου, με τις λαμαρίνες και τα σπασμένα τζάμια.
Όπως αναφέρεται, κομμάτια από τα σπασμένα φωτιστικά και τις λαμαρίνες, καρφώθηκαν στα πόδια του παιδιού με αποτέλεσμα να το κατακρεουργήσουν.
Το σκίσιμο ήταν τόσο εκτεταμένο που φάνηκε το κόκκαλό του και επιπλέον τού κόπηκαν τένοντες και νεύρα. Το αγόρι υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση ενώ αρχικώς εξεταζόταν ακόμα και το ενδεχόμενο της μεταφοράς του στην Αθήνα για μεταμόσχευση νεύρου.
Οι γονείς του 12χρονου στράφηκαν εναντίον του Δήμου Ηρακλείου, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες για την εγκατάλειψη του χώρου, τη μη συντήρησή του και κυρίως την έλλειψη προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια όσων έκαναν χρήση του χώρου, δεδομένου ότι η πρόσβαση ήταν ελεύθερη και δεν υπήρχε σήμανση στα επικίνδυνα σημεία για την αποτροπή ατυχημάτων.
Η υπόθεση σε ποινικό επίπεδο εκδικάστηκε τις ημέρες αυτές και σε δεύτερο βαθμό. Στο εδώλιο παραπέμφθηκε η τότε προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης του Δήμου Ηρακλείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία ευσυνείδητη και αξιόλογη υπάλληλο, με μεγάλη προσφορά στην πολύχρονη υπηρεσιακή της διαδρομή.
Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρά υπόχρεου, της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου και η αγωγή της οικογένειας κατά του Δήμου Ηρακλείου. Αυτό που αναφέρθηκε, πάντως, είναι ότι τόσα χρόνια μετά δεν έχουν γίνει ενέργειες για την αποκατάσταση των σημείων που αποτελούν «παγίδες» για τους διερχόμενους.