Έκαναν εβραϊκό Πάσxα στο Hράκλειο με τον ραβίνο τους και μπουφέδες “Kosher”
Πρόκειται για οικογένειες που ζουν στο Ισραήλ, την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά

Οικογένειες Εβραίων, 600 ατόμων, που δεν ζουν μόνο στο Ισραήλ αλλά σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ήρθαν να γιορτάσουν το εβραϊκό Πάσχα σε ξενοδοχείο του ν. Ηρακλείου.

Το συγκρότημα, εκτός από τα μέτρα ασφαλείας, έπρεπε να οργανωθεί και να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κομμάτι της διατροφής τους, καθώς επρόκειτο για οικογένειες που καταναλώνουν μόνο φαγητά Kosher, σύμφωνα με τον παραδοσιακό εβραϊκό νόμο.

Ο ραβίνος, οι μάγειρες και η προετοιμασία των Kosher μπουφέδων

Mάλιστα, ήρθαν με τον ραβίνο τους που ευλογεί τις τροφές, με 20 μάγειρες και τους βοηθούς τους, ενώ έφεραν και τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα κουζινικά σκεύη τους.

Η λέξη «Kosherª σημαίνει να είναι ”αγνός, σωστός ή κατάλληλος για κατανάλωση”.  Σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Δέσποινα Πολυχρονάκη, ´Το “Kosher” αναφέρεται σε ένα εβραϊκό διατροφικό πλαίσιο για την προετοιμασία, την επεξεργασία και την κατανάλωση τροφίμων. 

Αν και υπάρχουν παραλλαγές, οι περισσότερες οδηγίες απαγορεύουν τον συνδυασμό κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ επιτρέπουν την κατανάλωση μόνο ορισμένων ζώων.  Τρόφιμα που δεν θεωρούνται κρέας ή γαλακτοκομικά είναι γενικά αποδεκτά, υπό την προϋπόθεση ότι παράγονται χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και πρακτικές kosher. Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών ενδέχεται να επιβληθούν πρόσθετοι κανόνες».

Καταναλώθηκαν πολλά φρέσκα προϊόντα από την Κρήτη

 

Υπάρχουν 3 κύριες  κατηγορίες τροφίμων Kosher:

•Κρέας (fleishig): θηλαστικά ή πτηνά, καθώς και προϊόντα που προέρχονται από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των οστών και του ζωμού

•Γαλακτοκομικά (milchig): γάλα, τυρί, βούτυρο και γιαούρτι

•Pareve: κάθε τρόφιμο που δεν είναι κρέας ή γαλακτοκομικά, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των αυγών και των φυτικών τροφίμων.

Σύμφωνα με την παράδοση Kosher, οποιοδήποτε τρόφιμο που χαρακτηρίζεται ως κρέας δεν μπορεί ποτέ να σερβιριστεί ή να καταναλωθεί στο ίδιο γεύμα με ένα γαλακτοκομικό προϊόν. Επιπλέον, όλα τα σκεύη και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και τον καθαρισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών πρέπει να διατηρούνται χωριστά — ακόμη και στους νεροχύτες στους οποίους πλένονται. Σύμφωνα με τον Βασίλειο Κανέλλο, ο οποίος εργάζεται στον τουριστικό τομέα,

•Δεν επιτρέπονται οστρακοειδή, ενώ τα ψάρια πρέπει να έχουν πτερύγια και λέπια για να χαρακτηριστούν ως kosher.

Ο ραβίνος ευλογούσε όλα τα τρόφιμα

 

•Απαγορεύεται το χοιρινό κρέας. Όλα τα θηλαστικά που καταναλώνονται πρέπει να είναι μυρηκαστικά και να έχουν διπλές οπλές.

•Το βόειο κρέας και τα πουλερικά επιτρέπονται εάν το ζώο σφαγιάστηκε σωστά από εκπαιδευμένο σφαγέα και στραγγίστηκε από το αίμα του.

•Το κρέας πρέπει να έχει αλατιστεί για να αφαιρεθεί το αίμα.

•Το κρασί μπορεί να καταναλωθεί εάν έχει παρασκευαστεί υπό παρακολούθηση και δεν έχει χρησιμοποιηθεί από μη Εβραίους. Λόγω της μυστηριακής τους σημασίας, τα προϊόντα σταφυλιού πρέπει να επιτηρούνται από την αρχή μέχρι το τέλος.

•Το τυρί πρέπει να είναι πιστοποιημένο kosher επειδή ορισμένα τυριά μπορεί να χρησιμοποιούν πυτιά από μη kosher πηγές ως πηκτικό παράγοντα.

•Το kosher ισχύει και για τον τρόπο παρασκευής του φαγητού. Ξεχωριστοί φούρνοι, σκεύη, νεροχύτες και ξύλα κοπής χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του φαγητού».

Πολλά τοπικά προϊόντα

Όπως είπε στην «Π» ο διευθυντής του ξενοδοχείου, το προσωπικό κουζίνας της μονάδας συνεργάστηκε όλο το δεκαήμερο της παραμονής τους με τους δικούς τους μάγειρες, υπήρχαν πλούσιοι μπουφέδες και ροή φαγητού από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα – σε θεματικό εστιατόριο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν και πολλά τοπικά προϊόντα, μεταξύ άλλων λαχανικά, ψάρια, φρούτα άριστης ποιότητας, αλλά και πιστοποιημένο κρέας, Κοσέρ, μοσχάρι, πουλερικά, ψάρι.

Θα ξανάρθουν

«Νομίζω ότι τα πήγαμε πολύ καλά. Έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και θέλουν να έρθουν ξανά στην Κρήτη και στο ξενοδοχείο μας για τις διακοπές τους», τόνισε ο διευθυντής προσθέτοντας ότι πρόκειται για καλούς πελάτες με υψηλές απαιτήσεις.

Το γκρουπ αναχώρησε χθες από το ξενοδοχειακό συγκρότημα μετά από διακοπές 10 ημερών.