Εισήγηση Αλεξάκη το ψήφισμα για τη θάλασσα

Θέματα που αφορούν το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας για τη νέα προγραμματική περίοδο και το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα για τα απορρίμματα και τα πλαστικά στη θάλασσα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Αλεξάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης προήδρευσε στην ενότητα για τα θαλάσσια θέματα στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης που έγινε την Πέμπτη 21 Ιουνίου στην Εσθονία.

Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες για του Ευρωπαϊκού Ταμείου και συγκεκριμένα:

-Προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της διατήρησης των θαλάσσιων βιολογικών πόρων.

-Συμβολή στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ανταγωνιστικής και βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας.

-Ενίσχυση της ανάπτυξης της Γαλάζιας Οικονομίας.

-Ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και την εξασφάλιση ασφαλών, καθαρών και αειφόρα διαχειριζόμενων θαλασσών και ωκεανών.

Τόνισε ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία στις νέες προτάσεις και υπογράμμισε τις τέσσερις καταρχήν θετικές πτυχές.

-Το EMFF – ΕΤΘΑ παραμένει ως ειδικό αυτόνομο ταμείο, με κύριο άξονα την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

-Το νέο EMFF θα απλουστευθεί.

-Με το νέο ΕΤΘΑ, οι εξόχως απόκεντρες περιοχές και η αλιεία μικρής κλίμακας θα επωφεληθούν από ειδικά μέτρα στήριξης.

-Το νέο ΕΤΘΑ θα παράσχει στήριξη στη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, πέραν των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Ο Γιώργος Αλεξάκης που είναι και αντιπρόεδρος της CRPM για τα θαλάσσια θέματα αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα από τη συζήτηση όπου συμφώνησαν όλες οι Περιφέρειες ότι τα παραπάνω στοιχεία απομακρύνουν τη διαχείριση του EMFF – ΕΤΘΑ από τις περιφέρειες και από τις τοπικές κοινωνίες.

Κύριος στόχος είναι η παρέμβαση και η συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από σήμερα και για το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να βελτιωθούν οι προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Επίσης, ο κ. Αλεξάκης, κατά τη συζήτηση του θέματος των Διευρωπαϊκών Δικτύων διευκρίνισε ότι οι «άξονες» που φαίνονται στους αντίστοιχους χάρτες είναι μόνο γραμμές στον χάρτη και γραφιστικές απεικονίσεις και δεν αντικατοπτρίζουν καμία προσβασιμότητα και καμία υποδομή στα νησιά της Ελλάδας, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.