Λύση μέσω… Αιγύπτου φαίνεται ότι θα μπορέσει τελικά να επιτευχθεί στην Ελλάδα αναφορικά με τις ελλείψεις σε εργάτες γης.
Κι αυτό γιατί, η ελληνική πλευρά κατάφερε να υπογράψει μια σημαντική συμφωνία για την εποχική απασχόληση εργατών γης από την Αίγυπτο στο Κάιρο. Η συμφωνία βέβαια, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού περιλαμβάνει πίσω της έντονο παρασκήνιο, ζυμώσεις, αλλά και άρωμα Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Φαιστού σε βασική συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, αλλά και συλλόγους της Κρήτης, είχε καταθέσει επίσημο αίτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, υποδεικνύοντάς του την Αίγυπτο ως μια καλή περίπτωση για την επίτευξη διακρατικής συμφωνίας, που θα μπορούσε δυνητικά να δώσει απαντήσεις στις ελλείψεις των αγροτών.
Ο Υπουργός, προς τιμήν του, είχε ακούσει και δεχθεί τις σχετικές εισηγήσεις, είχε ζητήσει διευκρινίσεις από εκπροσώπους των συλλόγων και είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μπορέσει αν επιτευχθεί μια σχετική συμφωνία.
Μετά από αυτή τη μακρά προπαρασκευαστική περίοδο και τις συζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια προχώρησε στην ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, που ασφαλώς εξυπηρετεί όλη τη χώρα, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί την Κρήτη.
«Με σχέδιο για πρώτη φορά υπογράφτηκε συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο που προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού, 5000 εργάτες γης, από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η υπόλοιπη Ελλάδα, όσο όμως και η Κρήτη, απειλούνται σημαντικά σε σχέση με την ελαιοπαραγωγή, αφού υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις εργατών. Η απομάκρυνση μάλιστα πλήθους εργατών από την Κρήτη, με καταγωγή κυρίως από το Πακιστάν έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα και απίστευτες στρεβλώσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που το κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πωλείται στις καλύτερες τιμές της δεκαετίας, όπως άλλωστε ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ της η «Π».
Εκτός από το θέμα έλλειψης των εργατικών χεριών, σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν επιταχυνθεί και βελτιωθεί σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την Ελλάδα. Πρόθεση πάντως τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο όμως και των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η απλούστευση των διαδικασιών, με σκοπό να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός εργασίες, για εργάτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός, πως ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών στην Ελλάδα μειώνεται δραματικά, κάτι που αποτυπώνεται και στους επίσημους δείκτες των συναρμόδιων υπουργείων, αφού ακόμα και οι μετανάστες αλβανικής καταγωγής που έμεναν επί χρόνια στην Ελλάδα, επιλέγουν να φύγουν για άλλες χώρες, στις οποίες και αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερα ημερομίσθια και μικρότερη ακρίβεια σε σχέση με την Ελλάδα.