λιμάνι της Κρήτης

Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζεται η έρευνα που «τρέχει» για υπόθεση φερόμενης διαφθοράς και χρηματισμού με επίκεντρο λιμάνι της Κρήτης και με ελεγχόμενους ιδιοκτήτες εταιρειών ρυμουλκών, ναυτικούς πράκτορες, καπετάνιους, λιμενικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τα όσα διερευνώνται με βάση τα «ακούσματα» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος.

Είναι μία υπόθεση που ουσιαστικά άρχισε να ξετυλίγεται το 2018 από τους «αδιάφθορους» του Λιμενικού Σώματος με αφορμή ανώνυμη καταγγελία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία αναφερόταν (μεταξύ άλλων) σε αθέμιτες  δοσοληψίες ανάμεσα σε εταιρείες ρυμουλκών και πλοηγούς,  κατά παράβαση καθήκοντος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι λιμενικοί υπάλληλοι έναντι αθέμιτου οικονομικού ανταλλάγματος προωθούσαν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών σε βάρος ανταγωνιστριών. Ακόμα φέρονται να απαιτούσαν  «ταρίφα» για κάθε κίνηση πρακτορευόμενου πλοίου ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν περισσότερα ρυμουλκά για τον ελλιμενισμό των πλοίων απ’ όσα πραγματικά χρειάζονταν για «να βγαίνει το ψωμάκι».

Αυτή ήταν η «μητέρα» δικογραφία στο πλαίσιο της οποίας ελήφθη η απόφαση να «ανοίξουν» τα τηλέφωνα (να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών) σε πολλά λιμάνια της χώρας μεταξύ των οποίων και αυτό της Κρήτης. Και κάπως έτσι η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έφθασε στο σημείο να διαβιβάσει σε αρμόδια εισαγγελική Αρχή του νησιού μία πολυσέλιδη διαβιβαστική αναφορά με πέντε DVD και 97 ψηφιακούς δίσκους που αφορούν σε καταγεγραμμένες συνομιλίες ελεγχόμενων προσώπων σε τοπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η καταγραφή αφορά τις συνομιλίες που είχαν μέσω των τηλεφώνων τους δύο βασικά πρόσωπα της έρευνας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία έχει αναθέσει σε υπηρεσία Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας καλούνται για παροχή εξηγήσεων πάρα πολλά πρόσωπα που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη δραστηριότητα του λιμανιού: εταιρείες ρυμουλκών, εργαζόμενοι σε αυτές, καπετάνιοι, ναυτικοί πράκτορες, λιμενικοί υπάλληλοι κ.α.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διερευνάται αν έχουν τελεστεί διάφορα αδικήματα (και κακουργηματικού χαρακτήρα) όπως  αυτό της δωροληψίας κατά παράβαση καθήκοντος. Διερευνάται, για παράδειγμα, αν  λιμενικοί υπάλληλοι έναντι αθέμιτου οικονομικού ανταλλάγματος  εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα συγκεκριμένες εταιρείες σε βάρος ανταγωνιστριών εταιρειών.

Η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει εκατοντάδες  συνομιλίες των ελεγχόμενων προσώπων, πολλές εκ των οποίων είναι άκρως αποκαλυπτικές για τις πρακτικές και τους άγραφους νόμους των λιμένων.

Είναι μία υπόθεση για την οποία έχει βουίξει, λένε, το λιμάνι που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας. Τον τελικό λόγο έχουν οι αρμόδιες Αρχές που διερευνούν τον φάκελο της υπόθεσης και είναι εκείνες που θα αποφανθούν με βάση το αποδεικτικό υλικό αν στοιχειοθετούνται τα υπό διερεύνηση αδικήματα.