Ομόφωνα «όχι» στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ψήφισε η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας
Ομόφωνα «όχι» στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ψήφισε η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Το αυτονόητο, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, έπραξε η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας υπό τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειόδοτηση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα του Λασιθίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου. Κι αυτό ήταν απόλυτα λογικό, διότι με βάση τα σχέδια που είχαν στα χέρια τους όλοι οι συναρμόδιοι, η χωροθέτηση των πάρκων γίνονταν τόσο κοντά στην ακτή και τόσο κοντά σε τουριστικές περιοχές και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος που θα ήταν αδύνατο να υπάρξει κάποια αντίθετη άποψη.

Η απόφαση βέβαια διαμορφώθηκε συνδυάζοντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής εκφράζει την απόρριψη του προτεινόμενου από τη μελέτη, σχεδιασμού χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου.

Ταυτόχρονα απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό αφενός της θαλάσσιας χωροταξίας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, αφετέρου του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος όλα αυτά τα χρόνια έχει εξετάσει πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, τα οποία καθορίζουν το μέλλον του νησιού. Δουλεύουμε σκληρά, μελετάμε σε βάθος και συζητάμε, έχουμε καταθέσει την ψυχή μας, για το καλό της Κρήτης.

Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για να ορίσουμε το πλήθος και τις θέσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Νίκος Ξυλούρης.

Αναφέρεται ότι στην συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων των περιοχών μελέτης, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενου κοινού. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν δήμαρχος Αγίου Νικολάου είχε ενημερώσει έγκαιρα για την απουσία του, καθώς βρισκόταν εκτός Κρήτης, ωστόσο τον εκπροσώπησε ο αντικαταστάτης του.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης είχε ζητήσει τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεννόηση και συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Περιββαλοντικών Αδειοδοτήσεων, με δεδομένο ότι οι νέες δημοτικές αρχές είναι εκείνες που θα έχουν την ευθύνη των εξελίξεων την επόμενη πενταετία αναφορικά με τα αιολικά πάρκα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η άρνηση της Περιφέρειας Κρήτης και η ομόφωνα αρνητική απόφαση της, δεν συνεπάγεται άρνηση στη χρήση και λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χωροθέτηση όμως των συγκεκριμένων ανανεώσιμων πηγών σε σχέση με το σχέδιο που είχε κατατεθεί για τη λειτουργία και χρήση τους δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Περιφέρεια, καθώς μια τέτοια αποδοχή θα ήταν πλήρως αντίθετη στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, στην ενίσχυση του τουριστικού αποθέματος, αλλά και στη διατήρηση της ιστορικότητας και του πολιτισμού της περιοχής.

Αντιδράσεις υπήρξαν πριν από 
τη συνεδρίαση 
της Επιτροπής 
Περιβάλλοντος
 από κατοίκους 
του Λασιθίου
Αντιδράσεις

Αντίδραση και από τους φορείς

Παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια Κρήτης είχε κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις της αναφορικά με τη δημιουργία αιολικών παράκτιων πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου, κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής έβλεπαν κάτι διαφορετικό.

Για άγνωστο λόγο, που δεν μπορεί επίσημα να εξηγηθεί, η ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, θεώρησε – προφανώς λανθασμένα όπως προέκυψε από το τελικό αποτέλεσμα – ότι η Περιφέρεια είχε διαφορετικό σκοπό και βρίσκονταν σε αντίθετη όχθη από την κοινωνία του Λασιθίου.

Γι’ αυτό και από την Τετάρτη το βράδυ είχε σχεδιαστεί «απόβαση» στο Ηράκλειο και παράσταση διαμαρτυρίας, προκειμένου οι φορείς και οι εκπρόσωποι τους να… πείσουν την Περιφέρεια πως πρέπει να ταχθεί κατά των επενδύσεων στην περιοχή και κατά των παράκτιων αιολικών πάρκων που θα αλλοιώσουν το περιβάλλον και θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν.

Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος κι άλλοι πάλι μπήκαν μέσα στη συνεδρίαση, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα… πιέσουν την Περιφέρεια.

Όταν όμως μπήκαν μέσα στη συνεδρίαση, προς έκπληξη τους, διαπιστώθηκε πως τα όσα είχε πει η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα ήταν απόλυτα αληθή και ειλικρινή και πως τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, είχαν εντελώς ταυτόσημη γνώμη με τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς μάλιστα να έχουν πιεστεί από κανέναν γι’ αυτό.

Κάτω λοιπόν από ένα κλίμα σύμπνοιας, κι αφού έγινε κατανοητό το γεγονός ότι όλοι έχουν έναν κοινό σκοπό και κοινό στόχο, ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση που ικανοποιεί τους πάντες.

υπερακτια: ντίδραση και από τους φορείς
Παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια Κρήτης είχε κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις της αναφορικά με τη δημιουργία αιολικών παράκτιων πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου, κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής έβλεπαν κάτι διαφορετικό.
υπήρξαν πριν από
Το ύψος τους θα ξεπερνάει έξι φορές τη Σπιναλόγκα!

Την κάθετη αντίθεσή της στην χωροθέτηση παράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου, με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί, είχε προλάβει να εκφράσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του Περιφερειακού Τμήματος Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Κρήτης.

Το Τ.Ε.Ε. με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, δήλωνε στην επιστημονική τεκμηρίωση του ότι στην Κρήτη χωροθετούνται στο δήμο Σητείας στην περιοχή του Αθερινόλακκου, αρχικά το πάρκο «Κρήτη 1», 590 ΜW και σε μεταγενέστερο χρόνο θα κατασκευαστεί ένα μικρότερο, το «Κρήτη 4» 205 ΜW. Στο σύμπλεγμα νησιών Διονυσάδες το πάρκο «Κρήτη 3» είναι 205 ΜW.

Στον δήμο Αγίου Νικολάου στην περιοχή Αφορεσμένος, πίσω από την Σπιναλόγκα και την Κολοκύθα χωροθετούνται ένα πάρκο σταθερής έδρασης το «Κρήτη 2α» ισχύς 200 ΜW και ένα πλωτής έδρασης το «Κρήτη 2β»,  935 ΜW, το μεγαλύτερο πανελλαδικά, καλύπτοντας όλη την έκταση μεταξύ του ενός και των 6 ΝΜ. Τα δύο αυτά πάρκα είναι εφαπτόμενα.

Αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται ως αντιπροσωπευτική ανεμογεννήτρια αυτή των 15ΜW, οπότε αναλογικά για το «Κρήτη 1» απαιτούνται 39 ανεμογεννήτριες, στο «Κρήτη 4» 14, στο  «Κρήτη 3» 13, ενώ στο «Κρήτη 2β» και «Κρήτη 2α» απαιτούνται αθροιστικά 75 ανεμογεννήτριες. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ισχύ 15MW με διάμετρο φτερωτής D=236 m.

Ο κορμός της πάνω από τη θάλασσα είναι 150 μ. και προσθέτοντας την ακτίνα της φτερωτής, το συνολικό ύψος της κάθε μιας φτάνει στα 268 μ., ενώ η ταχύτητα στην άκρη της φτερωτής θα είναι 360 χλμ/h. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δεσμευτικό, μπορεί τελικά να είναι μικρότερες ή πιθανότατα μεγαλύτερες, καθώς η ισχύς είναι ανάλογη της απόδοσης και του μεγέθους της, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, σκοπός αυτών των επενδύσεων δεν είναι η παραγωγή ενέργειας για την εγχώρια κατανάλωση αλλά η εξαγωγή και πώληση μέσω του Green Aegean Interconnection καθώς και η προώθηση της  υποχρεωτικής διασύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως αναφέρει το ΤΕΕ, η περιοχή που χωροθετείται το πάρκο ορίζεται ως αποκλειστική και δεν δύναται να συνυπάρχει αλιεία ή άλλου τύπου δραστηριότητα. Δεσμεύεται μια πολύ μεγάλη έκταση που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν από επαγγελματίες αλιείς αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού, με σκάφη, ιστιοπλοϊκά, κατάδυση.

Λόγω του περιορισμού της αλιείας σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχει πιθανότητα τα αγκύρια των πάρκων να λειτουργήσουν σαν ύφαλοι για την ανάπτυξη ψαριών, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες να το αποδεικνύουν. Οποιεσδήποτε μελέτες είναι σε αρχικό στάδιο λόγω της τεχνολογίας που είναι ακόμα καινούργια αλλά και λόγω της εφαρμογής της κυρίως στη βόρεια Ευρώπη με διαφορετικά οικοσυστήματα.

Η χωροθέτηση του «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β», σε απόσταση 1 ΝΜ από το νησί της Σπιναλόγκας και της Κολοκύθας, λόγω της έκτασης του αλλά και των θηριωδών ανεμογεννητριών, είναι έξω από την κλίμακα της περιοχής. Το μέγιστο ύψος στη Σπιναλόγκα είναι 50 μ. ενώ στην Κολοκύθα 100 μ. Οπότε τα 268 μ. των ανεμογεννητριών θα είναι εμφανή τόσο στην περιοχή όσο και σε όλο τον κόλπο του Μεραμπέλλου.

Στην οπτική όχληση πρέπει να προστεθούν και τα φώτα ασφαλείας τα οποία θα φαίνονται ιδιαίτερα τη νύχτα. Ακόμα οι ισχυρές τουρμπίνες δημιουργούν βόμβο ο οποίος θα είναι συνεχής και λόγω εγγύτητας με την ακτή, ενοχλητικός. Η συνολική όχληση που δημιουργείται τελικά είναι ισχυρή. Ακόμα  περιορίζεται η κίνηση των σκαφών αναψυχής που κινούνται γύρω από τα δύο αυτά νησιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες σκυροδέματος τόσο για τις πλατφόρμες όσο και για την κάλυψη του πυθμένα που υπόκειται σε συνεχή διάβρωση λόγω των ρευμάτων.

Επίσης κατά τη λειτουργία τους, παρόλο που καταβάλλεται προσπάθεια για τη μείωση των ζημιών, υπάρχουν αυτές, καθώς και διαρροές τοξικών αερίων, λαδιών κτλ. Τα παραπάνω συνιστούν θαλάσσια και αέρια ρύπανση που μετακινείται ανάλογα με τα ρεύματα και τον άνεμο, δημιουργώντας προβλήματα στις κοντινές παραλίες και τα παράλια.

«Ουσιαστικά στην τουριστική περιοχή της Ελούντας – Πλάκας, μια περιοχή που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, αντί να προστατεύεται και να αναδεικνύεται το φυσικό κάλλος της περιοχής προωθώντας εναλλακτικές δραστηριότητες, χωροθετείται μια βιομηχανία με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει και συνεπώς την καταστρέφει οικονομικά.

Επενδύσεις εκατομμυρίων με χιλιάδες θέσεις εργασίας υποβαθμίζονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σοβαρότατες και δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

«Το θαλάσσιο οικοσύστημα διαταράσσεται χωρίς, όπως αναφέρθηκε, να υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις σε αυτό, για τη συμπεριφορά των ψαριών, την καταστροφή ποσειδωνίων κ.α. Κατά την κατασκευή, αλλά και την λειτουργία τους, λόγω των μηχανημάτων και των ισχυρών θορύβων που δημιουργούνται υποθαλάσσια επηρεάζουν την ακοή και τη συμπεριφορά της φώκιας, του ρινοδέλφινου αλλά και της χελώνας σε απόσταση 20 χλμ.

Ακόμα είναι σοβαρότατες οι επιπτώσεις στα πτηνά, πολύ περισσότερο στο πάρκο «Κρήτη 3» που χωροθετείται εντός της περιοχής Natura των Διονυσάδων, όπου φωλιάζει μεγάλος πληθυσμός από το «Γεράκι της Ελεονώρας» ή «Βαρβάκι» αναφέρεται επίσης.

Παρόλο που στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και μνημεία, όπως η Σπιναλόγκα και η Κολοκύθα που έχει οριστεί στο σύνολο της Α’ αρχαιολογική ζώνη, δεν γνωμοδοτεί η αρχαιολογική υπηρεσία γιατί δεν εγκαθίστανται σε χερσαίο χώρο. Περιορισμός τίθεται μόνο στις ενάλιες αρχαιότητες όπου κατά τη σύνταξη της ΣΜΠΕ, σε απευθείας συνεννόηση με το Υπουργείο, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας, ορίστηκε απόσταση από τις ενάλιες αρχαιότητες 1ΝΜ.

«Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ παρόλο που «απλώς» χωροθετεί τα ΥΑΠ ,δεν λαμβάνει υπόψιν της τις σημαντικότατες επιπτώσεις σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι το νησί της Κρήτης εν γένει αλλά και της περιοχής της Ελούντας με ένα πολύ ισχυρό «brand name».

Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει με την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας αλλά και τις επιπτώσεις στους επαγγελματίες αλιείς» τονίζεται καταληκτικά στο κείμενο του ΤΕΕ.