Σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από τους κτηνοτρόφους για την επάρκεια σε αρνιά και κατσίκια για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και για τη δυνατότητα των καταναλωτών να τα αγοράσουν.
«Έτσι όπως πάει η κατάσταση το Πάσχα θα φάμε αρνί μόνο οι βοσκοί και αν…» σχολιάζει βοσκός της ενδοχώρας, που επισημαίνει τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά.
Κατ’ αρχάς, με βάση την κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν στη διάθεση τους ελάχιστα ζώα προς σφαγή. Σε αυτό το γεγονός φαίνεται να συντελεί σε μεγάλο βαθμό τη φετινή χρονιά και ο πολύ κακός χειμώνας, ο οποίος έδωσε ακραίες θερμοκρασίες, δημιούργησε προβλήματα κι έδρασε καταλυτικά ως προς τους αριθμούς, αλλά και την ανάπτυξη των αιγοπροβάτων.
Εκτός όμως από τις αντικειμενικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των ζώων που μπορούν να διατεθούν προς σφαγή είναι πολύ περιορισμένος, υπάρχει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο.
«Εμείς αγοράζαμε το τσουβάλι 11 ευρώ και τώρα το παίρνουμε 22. Και μιλάμε για τροφή από την Ουκρανία της περυσινής σοδιάς γιατί τη φετινή δεν την έχουν σπείρει ακόμα» αναφέρει κτηνοτρόφος χαρακτηριστικά για να επισημαίνει το βαθμό της αισχροκέρδείας που θεωρεί ότι υπάρχει στην αγορά.
Με βάση τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων λοιπόν και τις δεδομένες συνθήκες, θεωρούν πως αφενός ο μικρός αριθμός ζώων και αφετέρου η εκτόξευση του κόστους ανατροφής των ζώων, θα έχει ως αποτέλεσμα μια τιμή πώλησης στο κρεοπωλείο που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 14 και 16 ευρώ το κιλό.
«Η τιμή μπορεί να είναι και χαμηλή με αυτά που υπολογίζουμε» αναφέρουν κτηνοτρόφοι χαρακτηριστικά που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την επάρκεια σε αμνοερίφια για το Πάσχα.
Με δεδομένο όμως το γεγονός πως η τιμή πώλησης του κρέατος είναι πολύ πιθανό να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα, τίθεται το ερώτημα του πόσοι και ποιοι καταναλωτές θα μπορέσουν να διαθέσουν ποσά ενδεχομένως και άνω των 100 ευρώ για να αγοράσουν μισό αρνί.
Την ίδια στιγμή, γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με το ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι τελικά για τις αυξήσεις των τιμών, καθώς και με το αν η αγορά μπορέσει να καλυφθεί από τοπικό κρέας ή αν θα προχωρήσουν αθρόες εισαγωγές κρεάτων.