Με την κοιλιά στο στόμα λόγω εγκυμοσύνης και με μικρά παιδιά στην αγκαλιά ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, αναζητώντας μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Μετά από τη θαλασσοταραχή και τον κίνδυνο ναυαγίου, βρήκαν απάνεμο λιμάνι στο Ηράκλειο, όπου μεταφέρθηκαν χθες νωρίς το μεσημέρι με το δεξαμενόπλοιο Rhino, υπό σημαία Σιγκαπούρης, το οποίο τους παρέλαβε από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Στο ξύλινο πλοιάριο μήκους 25 μέτρων επέβαιναν συνολικά 105 άνθρωποι. Σχεδόν το ¼ ήταν παιδιά, ακόμα και βρεφικής ηλικίας. Μεταξύ αυτών και ένα άτομο τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος φέρεται ύποπτος για τη διακίνηση.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε στην διάρκεια της νύχτας μετά από κλήση ατόμου στον ευρωπαϊκό αριθμό 112. Άμεσα στην θαλάσσια περιοχή που υποδείχθηκε έσπευσε σκάφος της Frontex αλλά και παραπλέοντα σκάφη.
Από την πρώτη στιγμή το πλήρωμα του RHINO συμπεριφέρθηκε με υποδειγματικό τρόπο στους πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους παρείχε κουβέρτες και τρόφιμα. Αυτό φάνηκε και από τη γενικότερη εικόνα που αντίκρισαν λιμενικοί και γιατροί ανεβαίνοντας στο δεξαμενόπλοιο για να ελέγξουν την κατάσταση πριν δώσουν το πράσινο φως για την αποβίβαση του κόσμου.Οι πρώτοι που ανέβηκαν ήταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου για τον απαραίτητο σωματικό έλεγχο ενώ ακολούθησαν ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια αφού οι πληροφορίες ανέφεραν για τέσσερις εγκυμονούσες και έναν ελαφρά τραυματία.
Σε αυτούς τους πέντε και στα παιδάκια τους δόθηκε προτεραιότητα αποβίβασης προκειμένου να μεταφερθούν με το ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών ήταν και ένας νέος άνδρας με κινητικά προβλήματα, στον οποίο επίσης δόθηκε προτεραιότητα αποβίβασης.
Οι υπόλοιποι, αφού τους προσφέρθηκαν νερό, χυμοί και κρουασάν, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την προβλήτα 6, όπου έδεσε το δεξαμενόπλοιο σε άλλο χώρο εντός του λιμανιού, για να γίνει η απαραίτητη διαδικασία καταγραφής με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ.
Ταυτοποίηση
Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, από τους 105, 57 είναι άνδρες, 18 γυναίκες και 30 παιδιά από Ιράκ, Ιράν και Συρία.
Πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα εντός του λιμένος μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει στο μέλλον.
Αυτό που υπογραμμίζεται από τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Γιώργο Μαυρογιάννη, υπό την εποπτεία του οποίου τρέχει στην Κρήτη το πρόγραμμα προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων, είναι ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αίτηση ασύλου και επιθυμούν να παραμείνουν στην Κρήτη, υπάρχει η δυνατότητα αυτή μέσω του προγράμματος. Οι άλλοι θα προωθηθούν σε καμπ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει σήμερα, οπότε και αναμένεται κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Το δίκτυο και η οργάνωση
Από πολύ νωρίς χθες το πρωί, οπότε και έγινε γνωστό ότι επίκειται η έλευση των δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Ηρακλείου, υπήρξε άμεση κινητικότητα και συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων και αρχών. Στήθηκε ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων, προκειμένου να προχωρήσει το όλο εγχείρημα αποτελεσματικά. Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμης Δουβής, ενώ από πολύ νωρίς στο λιμάνι έσπευσαν και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ Παντελής Κεφαλιανάκης και Μανόλης Θεοδοσούλης, καθώς η εμπλοκή της Αστυνομίας στο κομμάτι της καταγραφής είναι καταλυτική.
Επί ποδός βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΟΛΗ, Απόλλων Φιλιππής, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Γιώργος Μαυρογιάννης, μαζί με μία 15μελή ομάδα συνεργατών του (διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς και προσωπικό γενικών καθηκόντων), η αρμόδια αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη, η οποία από πλευράς Δήμου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων για όσο παραμείνουν στο Ηράκλειο, αποδεικνύοντας ότι η δημοτική αρχή διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι σε θέση να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στο σχέδιο που εφαρμόστηκε αναφορικά με τη σίτιση των προσφύγων.
Ένα σχέδιο που ανέλαβαν από κοινού με την Αναπτυξιακή. Στο λιμάνι βρέθηκε και η ΔΥΠΕάρχης κ. Μαυρομάτη, ενώ παρόντες, όπως πάντα, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ αλλά και μία κινητή μονάδα από το Χαμόγελο του Παιδιού.
Στο λιμάνι Ηρακλείου βρέθηκε χθες το απόγευμα και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος συνομίλησε με πρόσφυγες.