ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ “Αναβιώνουν” δύο εμβληματικά κτήρια
26χρονος οδηγός που

Στις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να βγει στον αέρα η δημοπράτηση των μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού μέγαρου Κοθρή, που βρίσκεται στην 25ης Αυγούστου, και στη φάμπρικα Ανωγειανάκη, που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, καθώς η διαχειριστική Αρχή έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση του ποσού των 2.251.614. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι το σπουδαίο νεοκλασικό Κοθρή να φιλοξενήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη και η φάμπρικα Ανωγειανάκη να μετατραπεί σε Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής.

Όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γ. Αναστασάκης, διαδικαστικά μετά την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης θα ακολουθήσει η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής και στη συνέχεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε στις αρχές του χρόνου να γίνει η προκήρυξη του έργου και στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους να έχουμε ανάδοχο.

Όπως είναι γνωστό, το ιστορικό κτήριο Κοθρή σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό και ανεγέρθηκε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σπουδαίο νεοκλασικό κτήριο της πόλης, το οποίο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και δυστυχώς βρίσκεται σε μια πολύ κακή κατάσταση με προβλήματα διάλυσης και με σοβαρές ετοιμορροπίες. Για την αποκατάσταση του κτηρίου στο οποίο θα στεγαστεί η Δημοτική Πινακοθήκη θα χρειαστούν, μεταξύ άλλων, μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης, αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες, ηλετρομηχανολογικές μελέτες, γεωλογικές, γεωφυσικές μελέτες και έρευνες και ασφαλώς μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ “Αναβιώνουν” δύο εμβληματικά κτήρια
την παρέσυρε οδηγήθηκε στη
Το δεύτερο μεγάλο έργο αφορά στην ανάδειξη της φάμπρικας Ανωγειανάκη, στη συμβολή των οδών Βαλέστρα και Σαββαθιανών, ως Μεσογειακού Μουσικού Κέντρου όπου θα περιλα-

μβάνει και μια σπουδαία έκθεση μουσικών οργάνων σε συνεργασία με τον σημαντικό καλλιτέχνη Ross Daly. Πρόκειται για ένα εξέχον βιομηχανικό κτήριο της πόλης που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Το κτήριο αυτό είχε αγοραστεί από τον Δήμο Ηρακλείου για τον σκοπό αυτό και η ανάδειξή του αποτελεί και βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για δύο κτήρια που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βαλέστρα και Σαββαθιανών τα οποία αποτελούν τη φάμπρικα Ανωγειανάκη.

Τα κτήρια βρίσκονται σε οικόπεδο εμβαδού 377 τ.μ., ένα τμήμα του οποίου (278 τ.μ.) ρυμοτομείται σύμφωνα με το σχέδιο του ΄36. Ο σχεδιασμός αυτός αλλάζει με τη θεσμοθέτηση της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας. Επί τουρκοκρατίας δηλαδή, από τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στο συγκρότημα της φάμπρικας ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο, δύο βυρσοδεψεία, ενώ υπήρχαν και τέσσερα πηγάδια. Εκεί βρισκόταν και η οικία Ανωγειανάκη. Τα κτήρια ανήκαν σε Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αφού περιήλθαν στην υπηρεσία ανταλλάξιμων, η διαχείρισή τους δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα από την οποία τα αγόρασε ο Γεώργιος Βογιατζάκης και από αυτόν ο Ανδρέας Ανωγειανάκης. Η φάμπρικα Ανωγειανάκη ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έσφυζε από ζωή, καθώς τουλάχιστον 30 άτομα εργάζονταν εκεί όπου λειτουργούσε το μοναδικό ελαιοτριβείο μέσα στον πυρήνα της παλιάς πόλης.