“ΕΦΥΓΕ” Ο Β. ΦΘΕΝΟΣ

Θλίψη και συγκίνηση έχει προκαλέσει στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του Δήμου Μαλεβιζίου ο θάνατος του πρώην Δημάρχου Τυλίσου Βασίλη Φθενού που διακρίθηκε όχι μόνο για την προσφορά του στον χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και για την προσφορά του ως καταδρομέας το 1974 στην Κύπρο.

Με αφορμή τον θάνατο του πρώην δημάρχου συγκλήθηκε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, το οποίο αποφάσισε μεταξύ άλλων να δώσει το όνομά του σε οδό της περιοχής. Η κηδεία του Βασίλη Φθενού θα γίνει αύριο Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, στις 2.00 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές. Η σορός θα βρίσκεται στο πατρικό του σπίτι στον οικισμό, από το πρωί της Τετάρτης.

Όπως είναι γνωστό, ο αείμνηστος Βασίλειος Φθενός, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1948. Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, το 1965, όπου μάλιστα πρώτευσε ανάμεσα στα υπόλοιπα άτομα της σειράς του.  Το 1974 έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που ξεκίνησε από τη Σούδα με 17 ελληνικά αεροπλάνα.

Μετά την απογείωση του αεροσκάφους του στη Λευκωσία ο Β. Φθενός κατόρθωσε πρώτος  να προσεγγίσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, προκειμένου να διαταχθεί η κατάπαυση των «φιλίων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός «Νοράτλας» και το θάνατο 33 επίλεκτων ανδρών. Στις μάχες που ακολούθησαν η Μοίρα στην οποία συμμετείχε με θάρρος και αυταπάρνηση κατόρθωσε να προστατέψει πολλές οχυρές θέσεις της Μεγαλονήσου, μεταξύ άλλων και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπήρξε βασικός στόχος του Αττίλα.

Ο Β. Φθενός σε παλαιότερη επίσκεψή του στην 126 ΣΜ
Ο Β. Φθενός σε παλαιότερη επίσκεψή του στην 126 ΣΜ

Με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών Κύπρου συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αττίλα 2 κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων,  απετράπη η επιχειρηθείσα από τους Τούρκους κατάληψη της Λευκωσίας. Αποστρατεύτηκε οικειοθελώς από το στράτευμα με τον βαθμό του Ταξιάρχου το 1989.

Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Μαλεβιζίου (1995-1998). Στη συνέχεια την περίοδο 1999-2002 ανέλαβε το τιμόνι του τέως Καποδιστριακού Δήμου Τυλίσου.

«Φτωχότερη αφήνει την Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία ο θάνατος του  Βασίλη Φθενού», όπως τονίζει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει την προσφορά του εκλιπόντα υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε άνθρωπος με ήθος αλλά και ένας γνήσιος πατριώτης που υπηρέτησε και πολέμησε έμπρακτα για την πατρίδα το 1974 στην Κύπρο ως καταδρομέας.

Κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αναπτύξει τον Δήμο του, βάζοντας γερά θεμέλια για τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά αποχαιρετώ έναν καλό συνάδελφο, έναν καλό φίλο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης δημάρχων Κρήτης (ΕΝ. ΔΗ. Κ.), με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τη σημαντική προσφορά του εκλιπόντα και καταγραφή στην τοπική κοινωνία από τη θέση του δημάρχου και στην πατρίδα και τους αγώνες της, με την ιδιότητα του αξιωματικού – καταδρομέα του Ελληνικού Στρατού.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η  ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή τον θάνατο του Βασίλη Φθενού στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων: «Σε όλη την πορεία του στα κοινά, διακρίθηκε για την εργατικότητα και το ήθος του, με τα οποία πορευόταν μέχρι το τέλος. Υπήρξε αγωνιστής και πατριώτης, πολεμώντας με σθένος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974 ως καταδρομέας, υπηρετώντας την Πατρίδα του και τα ιδανικά της. Η απώλειά του μας λυπεί βαθύτατα».

Τέλος ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του  για τον θάνατο του Βασίλη Φθενού, τονίζει μεταξύ άλλων: «Ήταν πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό και σεβαστό, ένας ζεστός άνθρωπος που προσέφερε στον τόπο του και στους συμπολίτες του, οι οποίοι τον τίμησαν αναδεικνύοντάς τον εκπρόσωπό τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.Θα τον θυμόμαστε ως ένα καλό και ειλικρινή φίλο. Θα τον θυμόμαστε για τον δυναμισμό, την καλοσύνη και την μαχητικότητά του, αξίες που τον χαρακτήριζαν μέχρι τις τελευταίες του στιγμές».