Αυξάνεται στα 13 ο αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κοροναϊού στην Κρήτη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ότι εντοπίστηκαν 4 ακόμη περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης.
Όπως είπε και χτες ο Νίκος Σύψας, η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Έτσι, παρά τη μείωση των κρουσμάτων χθες, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 716 νέα κρούσματα του κοροναϊού, η χαρά μετριάζεται καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 66 μεταλλαγμένα κρούσματα που υπολογίστηκαν σε διάστημα 10 ημερών, μεταξύ 13 και 23 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, εφόσον οι υπολογισμοί είναι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ο πραγματικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερος – ίσως και τριψήφιος.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μεταλλαγμένα κρούσματα
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις πύλες εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).
Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
- 1 δείγμα από τις πύλες εισόδου
- 2 δείγματα από την Αττική
- 4 δείγματα από την Κρήτη
“Δεν έχουμε στη διάθεσή μας επίσημα επιστημονικά στοιχεία για την βρετανική μετάλλαξη. Πού είναι οι δημοσιεύσεις που έχουν γίνει;
Δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάτι τέτοιο” μας είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία που να δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητά της.
Οι τρεις κατηγορίες που πρέπει τάχιστα να εμβολιαστούν
Αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα, είπε ότι με το άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων κ.λπ. είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν και κομβικό σημείο για να μην πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τις ευπαθείς ομάδες με χρόνια προβλήματα υγείας.
Όσο πιο σύντομα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι τόσο το καλύτερο για όλους. Ας ελπίσουμε ότιι οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει όσο χρειάζεται μέχρι την άνοιξη, είπε.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι και όχι 2 εκατομμύρια όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.