Η περιοχή των πρώην σφαγείων της Αλικαρνασσού, όπου μία μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί από  Ρομά (τσιγκάνους)

Με αλλεπάλληλες αιφνιδιαστικές επιδρομές της Δημοτικής Αστυνομίας σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ηρακλείου το πρόβλημα των καταλήψεων δημοτικών κτιρίων και δημόσιων χώρων, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της Λότζια εμφανίζει έξαρση.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον του Δήμου φαίνεται ότι εστιάζεται στην περιοχή των πρώην σφαγείων της Αλικαρνασσού, όπου μία μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί από  Ρομά που διαμορφώνουν κατασκευές για τη στέγασή τους, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για τη δημιουργία νέου καταυλισμού!

Το όλο θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη  στη Λότζια, παρουσία των αντιδημάρχων Στέλλας Αρχοντάκη και Μαρίνου Παττακού, ενώ συμμετείχαν δημοτικοί παράγοντες από τη Δημοτική Περιουσία, από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και τη Δημοτική Αστυνομία.

Όπως εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ.Μαρίνος  Παττακός, οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής θα ξεκινήσουν από το συγκεκριμένο σημείο με τη συμμετοχή και της αστυνομίας. Ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι αυθαίρετες κατασκευές θα απομακρυνθούν, όπως και όσοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στην περιοχή τη μόνιμη κατοικία τους.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ”ο Δήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει η τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αφού είναι αντιληπτό σε όλους ότι ο Δήμος δεν μπορεί να επιτρέψει τη διαμόρφωση και νέων καταυλισμών, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν πόσο έχουν δυσκολέψει τα πράγματα με τον υφιστάμενο καταυλισμό δίπλα στο αεροδρόμιο στην είσοδο της πόλης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε δραστικά κάθε εστία νέων αυθαίρετων καταπατήσεων που δεν σημειώνονται μόνο σε αυτή την περιοχή αλλά επεκτείνονται και σε δημόσια κτήρια.

Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός, “δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρούσματα καταπατήσεων και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε μια διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων αυτών με σκοπό να δρομολογήσουμε άμεσα λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα όρια των πόλεων του Ηρακλείου και της Ν. Αλικαρνασσού, αλλά επεκτείνεται και σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Ηρακλείου.

Επομένως, είναι σημαντική και η συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνουν τον Δήμο όταν εντοπίζονται περιπτώσεις καταπατήσεων, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες και να μην παγιώνονται καταστάσεις, οι οποίες στην πορεία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες”.

Όπως είναι γνωστό, τους προηγούμενους μήνες ο Δήμος πραγματοποίησε αντίστοιχες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία, όπως για παράδειγμα στο πάρκινγκ της λεωφόρου Ικάρου απομακρύνοντας ομάδα Ρομά που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, που κατήγγειλαν ότι δεν μπορούν να κινηθούν στην περιοχή που είχε καταληφθεί από τους Ρομά.

Ωστόσο, πέρα από τις επεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν, τίθεται ένας προβληματισμός σε σχέση με το αν τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη χρήση αστυνομικών μέτρων καταστολής ή αν απαιτείται ένας διαφορετικός τρόπο διαχείρισης αφού όπως είναι προφανές οι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όταν απομακρύνονται από έναν χώρο που έχουν καταλάβει, στη συνέχεια μετακινούνται αλλού.