Ούτε έκτακτη χρηματοδότηση ούτε παράταση στη συνέχιση της κήρυξής του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο Δήμος Γόρτυνας που έχει βυθιστεί σε μια απελπιστική κατάσταση λόγω της δραματικής ανομβρίας που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ύδρευση, αλλά και στην άρδευση, αφού οι καλλιέργειες της περιοχής μετρούν ήδη βαριές απώλειες.
«Αν συνεχιστεί προοπτικά η κατάσταση αυτή» προειδοποιεί ο δήμαρχος Μιχάλης Κοκολάκης «σε λίγο δεν θα υπάρχει άρδευση, αφού το πρόταγμά μας θα είναι να λύσουμε τις ανάγκες ύδρευσης των ανθρώπων».
Ο ίδιος περιγράφει μια κατάσταση εξαιρετικά αποκαρδιωτική την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τις περιορισμένες δυνατότητές του ο Δήμος, που, ενώ έχει εκθέσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ζητά να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και παράλληλα ζητά να υπάρξει μια ανακουφιστική χρηματοδότηση για να προχωρήσουν κάποια έργα υποδομής, βρίσκεται στο… περίμενε, αφού το υπουργείο δεν δίνει καμία απάντηση.
Όπως ο ίδιος περιγράφει με δηλώσεις του στην «Π», «το Υπουργείο μάς ζήτησε κάποια συμπληρωματικά έγγραφα για να τεκμηριώσουμε το αίτημα της παράτασης της κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που έγινε από τη δική μας πλευρά, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής το όλο θέμα βρίσκεται στον αέρα.
Όπως αντίστοιχα εκκρεμεί και το αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου, που ζητά οικονομική ενίσχυση για να μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπος.
Ειδικότερα όπως προκύπτει, πέρα από την οριζόντια χρηματοδότηση των 150 χιλιάδων ευρώ, που δόθηκε σε όλους τους Δήμους, δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε έχει υπάρξει καμία άλλη οικονομική βοήθεια από την πλευρά του Δήμου Γόρτυνας.
Οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την κατανάλωση
Όταν το θερμόμετρο έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί στους 39 βαθμούς Κελσίου είναι πολύ λογικό να αυξηθεί η κατανάλωση του νερού, τονίζει ο δήμαρχος Γόρτυνας, ο οποίος σημειώνει ότι η συγκυρία αυτή έρχεται στην πιο ακατάλληλη χρονική περίοδο, που το νερό είναι πια λιγοστό και δυστυχώς σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Πιο συγκεκριμένα, γεωτρήσεις που πριν δύο χρόνια έδιναν 30 κυβικά νερό τώρα δίνουν 10 κυβικά νερό, αφού έχουν μειωθεί τα 2/3 της απόδοσής τους. Από τα 130 αντλιοστάσια του Δήμου Γόρτυνας αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό 10% δεν δίνουν καθόλου νερό, ενώ σε ένα ποσοστό 10% δίνουν ελάχιστο νερό.
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα έχει πολύ μεγάλο κόστος δυστυχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα αναλώσιμα υλικά αλλά και στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Κυματοθραύστης» παραπόνων της αφόρητης λειψυδρίας ο Δήμος Γόρτυνας
Δεκάδες περιοχές του Κόφινα και της Αγίας Βαρβάρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την υδροδότησή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια καθημερινή αγωνία για την κάλυψή τους.
Επίσης στα ψηλά σημεία του δήμου υπάρχει τεράστια δυσκολία να φτάσει το νερό, με συνέπεια να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να καλυφθούν.
Ο Κοκολάκης σημειώνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρή κρατική ευθύνη να βοηθηθεί ο Δήμος, που βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά και διαφορετικά μέτωπα που συνεχώς επιδεινώνονται. Έτσι, για παράδειγμα, στην άρδευση, όταν υπάρχει λιγότερη ποσότητα νερού και υψηλή θερμοκρασία, το νερό εξατμίζεται και δεν επαρκεί για τις ανάγκες που υπάρχουν.
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, υπάρχουν καλλιεργητές που βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί, αναγκάζονται να περιορίσουν το εύρος της έκτασης που φυτεύουν, η οποία συνεχώς συρρικνώνεται.
Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ήδη αντιδράσεις που εκφράζονται από κόσμο ζητώντας λύσεις οι οποίες όμως δεν είναι εύκολο να βρεθούν στη γενικότερη συγκυρία με την οποία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η περιοχή της Γόρτυνας αλλά ολόκληρη η περιοχή της Μεσσαράς, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ανομβρίας.