Στο Ηράκλειο θα είναι η ένδρα της μίας εκ των έξι μονάδων
14377Στο Ηράκλειο θα είναι η ένδρα της μίας εκ των έξι μονάδων

Το Ηράκλειο θα έχει ως έδρα της η μία από τις έξι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα και η δράση της θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως έγινε γνωστό, οι έξι συνολικά υπηρεσίες θα στελεχωθούν από 500 «δασοκομάντος», σύμφωνα με και τα όσα προβλέπει η  τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων θα διαρθρώνονται συνολικά σε 6 υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα θα έχουν έδρα στο Ηράκλειο, στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Στις ΕΜΟΔΕ θα προσληφθούν 500 άτομα νεαρής ηλικίας, που θα είναι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων και η θητεία τους θα είναι επταετής. Από τις 500 οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν οι 440 θα αφορούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό, με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.

Αποστολή των 500 δασοκομάντος, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι στα μέσα Ιουνίου, θα είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά την διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Οι δασοκομάντος θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τα δασαρχεία και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης. Πρόκειται για ένα σώμα που κατά βάση θα είναι αερομεταφερόμενο, σε διαρκή κίνηση, το οποίο όμως θα ενεργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.

Η πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προϋπηρεσία κλπ). Ακόμη, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΜ κλπ) ύψους 141,92 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων δύνανται, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται τρεις, τουλάχιστον, μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσελήφθησαν.

Αντωνακάκης: «Μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία των δασών»

Ο κ. Μ. Αντωνακάκης
Ο κ. Μ. Αντωνακάκης

Ο πρόεδρος της Ένωσης  Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Αντωνακάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική για την προστασία των δασών. Αναφορικά με την ομάδα που θα δημιουργηθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες για τη στελέχωσή της».

«Θα γίνουν 500 προσλήψεις και αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά θα στελεχώσουν τις έξι νέες ειδικές μονάδες. Αν διαιρέσουμε αυτό τον αριθμό τότε υπολογίζουμε ότι περίπου 80 άτομα θα έρθουν στο νησί. Η κάθε βάρδια (συνολικά είναι τρεις βάρδιες) θα έχει το λιγότερο από 20 άτομα. Είναι ένας αριθμός ικανοποιητικός θα έλεγα. Περιμένουμε όμως να δούμε την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος για να είμστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με τη νέα αντιπυρική περίοδο οι νέοι συνάδελφοι θα είναι στα πόστα τους, αφού προηγουμένως έχουν εκπαιδευτεί».