Συνάντηση που είχε ο  περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε για το «πακέτο» των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη

Όλο το «πακέτο» των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη συζητήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο  περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε,στο πλαίσιο της οποίας  εξετάστηκαν οι  δυνατότητες που υπάρχουν για την επιτάχυνσή τους.

Ειδικότερα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η οδική ασφάλεια, ο δρόμος της Μεσσαράς, η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, τα δίκτυα στο Οροπέδιο Λασιθίου, ο αγωγός των Μπραμιανών στην Ιεράπετρα και μια σειρά άλλων μικρότερων έργων που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σ. Βαρδάκης, Γ. Μιχελογιαννάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Πιτσούλης, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Γ. Παυλιδάκης.

Συγκεκριμένα όπως τονίσθηκε «δόθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τον Βόρειο Οδικό Άξονα για το πρώτο τμήμα που γίνεται η πρώτη φάση, η διαγωνιστική, και λήγει 8 Οκτωβρίου, όπως επίσης και το δεύτερο τμήμα που αφορά από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη, που και αυτός ο διαγωνισμός γίνεται την ίδια ημερομηνία, είναι η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Παράλληλα μέσα στον Οκτώβρη θα δοθούν οι τελικές προτάσεις για το πώς θα είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Πάνω σε αυτή την πρόταση οι ανάδοχοι που θα περάσουν στη δεύτερη φάση θα δώσουν τις προσφορές. Άρα, αν όλα πάνε καλά, ένα χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι του 2019 ή στο τέλος του 2019 θα έχει καταλήξει για τη διαγωνιστική διαδικασία και θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο ανάδοχος του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Το ΣΔΙΤ μπορεί να «τρέξει» γρηγορότερα, δηλαδή να υπάρχει μία μικρή συντόμευση και επίσης η μελέτη έχει δοθεί σε ανάδοχο από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο για να μπορούν να προχωρήσουν ως δημόσιο έργο. Παράλληλα η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού που πρέπει να βγει μέχρι τέλος του χρόνου που θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο και από τον Άγιο Νικόλαο έως την Σητεία, όλες αυτές οι μελέτες να συμπεριληφθούν και να είναι έτοιμα τα έργα, μόλις βρίσκονται οι χρηματοδοτήσεις να μπορούν να προχωρήσουν».

Σε ό,τι αφορά την  εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, Μεσσαρά-Ρεθυμνο και τα δίκτυα στο Λασίθι, τονίσθηκε ότι αναμένονται οι αποφάσεις των υπηρεσιών, γιατί το έργο είναι κοντά στα 200 εκατομμύρια, άρα πρέπει να γίνεται τμηματικά. Μάλιστα,  υπάρχουν  2 εκατομμύρια τα οποία έχουν εγγραφεί για το φράγμα στο Γερακάρι και στα δίκτυα, άρα ολοκληρώνει και επικαιροποιείται η μελέτη αυτή που υπάρχει. Επίσης μέχρι τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα στο Οροπέδιο Λασιθίου και των Μπραμιανών στην Ιεράπετρα μέχρι τέλος του χρόνου.

Τέλος ο κ. Δέδες δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν χρηματοδοτήσεις για τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια και για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου, κοντά στα 10 εκατομμύρια και για τα δυο έργα. Επίσης,  από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης, σημείωσε ότι ένα ποσό 5 εκατομμυρίων έχει δοθεί από το Υπουργείο για τον δρόμο προς τις Μαλάδες αλλά πρέπει να «τρέξουν» κάποιες απαλλοτριώσεις.

Μόλις προχωρήσει η πρώτη φάση θα δοθούν οι χρηματοδοτήσεις για δεύτερη φάση προς Προφήτη Ηλία. Αυτό που εμείς διεκδικούμε είναι να συντομευτούν κάποιες διαδικασίες έχει ξεκινήσει, και φαίνεται μία ροή πραγμάτων, όμως πρέπει οι διαδικασίες να «τρέξουν» πιο γρήγορα, αυτό έθεσα στον κ. Δέδε, ο οποίος γνωρίζει και τις αρμοδιότητες που υπάρχουν στον καθένα, στον ΟΑΚ είτε στο Υπουργείο».