Δύο φράγματα που έπρεπε να έχουν τελειώσει από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο οριοθετήσεις ποταμών που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ 20ετίας και μια πόλη σε πολεοδομική ομηρεία, ήταν ο καμβάς μιας συνάντησης που έγινε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών που συντονίζουν τον βηματισμό τους σε μια προσπάθεια να βρουν λύση.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ε. Κουκιαδάκης και συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Π. Ινιωτάκης και Σ. Αρχοντάκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φ.Καζάσης και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ τέθηκαν επί τάπητος η δρομολόγηση των φραγμάτων Λαδούκου και Δαφνών και οι οριοθετήσεις του Γιόφυρου και του Ξηροπόταμου.
Όπως ξεκαθαρίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης, σε ό,τι αφορά στο πολυσυζητημένο έργο του φράγματος του Λαδούκου (μια παρέμβαση καθοριστικής σημασίας και για την αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου αλλά και για τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους) ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση της μελέτης.
Ωστόσο μετά τις τροποποιήσεις της μελέτης, αυτό το οποίο προέκυψε είναι ότι το κόστος του εκτοξεύθηκε από το 1,5 εκατ. ευρώ, στα 4.300 εκατ. ευρώ γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με τη χρηματοδότησή του σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ε.Κουκιαδάκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος δεσμεύτηκε να συζητήσει το όλο θέμα με τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, προκειμένου να αναζητήσουν από κοινού λύση σε σχέση με την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων.
Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή του φράγματος Λαδούκου είναι ένα έργο για το οποίο γίνονται συζητήσεις και σχεδιασμοί πάνω από 10 χρόνια, καθώς η υλοποίησή του αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους, προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας του Δήμου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, το φράγμα πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Τεμένους ανάμεσα στο Τσαγκαράκι Μετόχι και στον Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια περιοχή με εκτεταμένες καλλιέργειες και για τον λόγο αυτό η υλοποίηση του έργου αυτού χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας.
Η προώθηση του έργου αυτού έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δίνει λύση στην αγροτική οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους και συγκεκριμένα στα χωριά Κυπαρίσι, Ρουκάνι, Γαλένι, Προφήτης Ηλίας…
Εκτός όμως από την αυτονόητη ωφέλεια που προκύπτει για την τοπική οικονομία της περιοχής, η κατασκευή του φράγματος έχει και ουσιαστικό αντιπλημμυρικό όφελος αφού θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση των νερών του ποταμού Γιόφυρου.
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του φράγματος των Δαφνών, στην περιοχή Λιθίνες, που παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά, εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά, με αποτέλεσμα μια τεράστια περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου να παραμένει ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της.
Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο έργο αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι έχει εκκρεμότητες αναφορικά με τη μελέτη η οποία είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί προκειμένου το έργο, να προχωρήσει.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο κ. Κουκιαδάκης ξεκαθάρισε ότι παράλληλα με όλα τα παραπάνω, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για την οριοθέτηση του Γιόφυρου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν τα σχέδια πόλης που είναι προϋπόθεση κάθε προοπτικής ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης: