Ήταν τον Οκτώβριο του 2022 όταν στη διάρκεια αστυνομικής εφόδου στις φυλακές Χανίων Ανωγειανός υπόδικος πιάστηκε μέσα στο κελί του με το κινητό στο χέρι. Ο 46χρονος εμφανιζόταν ως το αρχηγικό πρόσωπο εγκληματικής οργάνωσης που μέσα από τη φυλακή καθοδηγούσε συγκατηγορούμενούς του για τη καλλιέργεια χασισοφυτειών, την συγκομιδή, τη διακίνηση των ναρκωτικών, ακόμα και για τις εισπράξεις.
Του αποδιδόταν ότι, αν και έγκλειστος, έκανε κουμάντο, συντόνιζε και επιμέριζε αρμοδιότητες. Δεν μπορούσε να υποψιαστεί, ούτε και κανείς άλλος, ότι οι Αρχές θα εξακολουθούσαν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους πάνω του, αμέσως μετά τον εγκλεισμό του, λίγους μήνες νωρίτερα για άλλη υπόθεση ναρκωτικών. Τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου ενεργοποί-
ησαν άμεσα τη διαδικασία των τηλεφωνικών επισυνδέσεων, ποντάροντας σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό.
Χθες, σχεδόν 15 μήνες μετά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης εξέδωσε απόφαση στην υπόθεση με τους 23 συνολικά κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι επτά αντιμετώπιζαν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και της διακεκριμένης μορφής διακίνησης.
Το δικαστήριο αθώωσε δύο και επέβαλε στους άλλους πέντε ποινές φυλάκισης που κυμάνθηκαν από 4 έως 5 έτη. Τους αναγνώρισε ελαφρυντικά και έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Οι πέντε εξ αυτών, ο 46χρονος έγκλειστος των φυλακών, ένας αδερφός του, 38 ετών, και τρεις ακόμα Κρητικοί, 33, 56 και 57 ετών, οι δύο πρώτοι ξαδέρφια μεταξύ τους, με καταγωγή από περιοχές του Μυλοποτάμου, είχαν προφυλακιστεί. Τη βασική ομάδα συμπλήρωναν ένας 24χρονος και ένας 61χρονος, στους οποίους αποδίδονταν αρκετές «πάσες».
Το δικαστήριο κήρυξε αθώους τον 38χρονο αδερφό του 46χρονου εγκλείστου καθώς και τον 57χρονο. Αθώωσε τους άλλους πέντε κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση, ενώ μετέτρεψε την κατηγορία της διακεκριμένης μορφής σε απλή διακίνηση.
Επιπλέον αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και δύο, περί σύννομου πρότερου έντιμου βίου και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Στη δικογραφία περιλαμβάνονταν αρκετοί ακόμα κατηγορούμενοι για απλή διακίνηση, όμως η κατηγορία μετατράπηκε σε προμήθεια ναρκωτικών για αποκλειστική χρήση και οι ποινές ήταν αναπόφευκτα μικρές με τριετή αναστολή.
Όπως έχει γράψει η «Πατρίς», ανήμερα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στον Μυλοπόταμο, το τηλέφωνο του 46χρονου είχε πάρει… φωτιά, καθώς τα μαντάτα είχαν φθάσει στη φυλακή και εκείνος φέρεται να αγωνιούσε να μάθει ποιοι είχαν τεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Όλες οι κλήσεις έγιναν, όπως περιγράφεται μετά τις 12 το μεσημέρι και ενώ είχε «κλείσει» η φυλακή και οι κρατούμενοι βρίσκονταν στα κελιά τους.
Ο χρόνος των κλήσεων ήταν κομβικός για την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Από τη στιγμή που οι κλήσεις έγιναν μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν σαφές ότι το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν στο κελί του 46χρονου και όχι σε κάποιο άλλο χώρο.
Κατά την Αστυνομία, το περιεχόμενο των επισυνδέσεων ήταν αποκαλυπτικό. «Κάνετε γερά-γερά γιατί είναι πολλά τα οζά και πρέπει να φεύγουν, να αδειάζουμε… Σφάξτε τα οζά» φέρεται να έλεγε. Αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το «σφάξιμο» ήταν συνθηματικό για το μάζεμα των δενδρυλλίων, ενώ σχολιάζουν ότι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο είναι μήνες τοκετών για τα αιγοπρόβατα και συνήθως δεν σφάζουν οι βοσκοί, όχι πάντως στους ρυθμούς που περιγράφονται.
Εκτός από τις οδηγίες για τη «δουλειά», ο 46χρονος φέρεται να συμβούλευε συγκατηγορούμενους του να προσέχουν για να μην πάθουν τα ίδια με εκείνον. Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι μιλούσε για πρόβατα.