Όταν τα drones «ξετρυπώνουν» χασισοφυτείες, τα αποτελέσματα είναι αξιοθαύμαστα. Τόσο, που τον τελευταίο καιρό αυτό το «κοινό μυστικό», μάλλον αποτελεί θέμα συζήτησης στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο «εξτρίμ σπορ», με αφορμή τις αλλεπάλληλες φυτείες που εντοπίζονται από την ΕΛ.ΑΣ, κυρίως όμως εξαιτίας των επ’ αυτοφώρω συλλήψεων.
Η συμβολή των drones φέρεται να είναι καταλυτικός σύμμαχος στις προανακριτικές έρευνες των Αρχών και αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί αλλά και να εκνευρίζει τους εμπλεκόμενους με την χασισοκαλλιέργεια. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί αρκετές φυτείες, μεγάλες, μικρότερες ή μίνι σε επίπεδο δενδρυλλίων, είναι όμως εντυπωσιακό, κάτι που δεν ήταν σύνηθες στο παρελθόν και τώρα το συναντάμε όλο και πιο συχνά: οι συλλήψεις διακινητών εντός ή εκτός των φυτειών αφού προηγουμένως έχουν εντοπιστεί να εισέρχονται ή να συνδέονται με αυτές.
Στο παρελθόν, τότε ακόμα που σε γνωστές περιοχές της Κρήτης αναπτύσσονταν φυτείες-μαμούθ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δυσκολεύονται (ή ακόμα και να φοβούνται) να προσεγγίσουν το επίμαχο μέρος, κάθε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ θύμιζε μάχη, με δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και ελικόπτερα.
Και όχι άδικα, αφού οι χασισοκαλλιεργητές δεν δίσταζαν ακόμα και να πυροβολήσουν στο ψαχνό, τόσο τις επίγειες δυνάμεις όσο και τα ελικόπτερα.
Ορισμένες επιχειρήσεις είχαν μάλιστα αιματηρή κατάληξη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικών από το καλάσνικοφ χασισοκαλλιεργητή ενώ ήταν κρυμμένοι μέσα στο χώρο της φυτείας;
Τα drones είναι για την Αστυνομία το τρίτο «μάτι», αξιόπιστος οδηγός και «αλεξίσφαιρο» μαζί, αφού η επιχειρησιακή λειτουργία τους διασφαλίζει την σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών ενώ παρέχει κρίσιμες πληροφορίες προς αξιοποίηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν σε κάθε περίπτωση.
Ήταν το περασμένο Ιούνιο όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε εκτάκτως λόγω σοβαρών περιστατικών που είχαν σημειωθεί την περίοδο εκείνη στην περιοχή του ορεινού Μυλοπόταμου, είχε εξαγγείλει την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα ΤΑΕ Μυλοποτάμου και Μεσσαράς αντίστοιχα, ενώ είχε αναφερθεί ότι θα σταλούν και drones για τις αστυνομικές επιχειρήσεις με επίκεντρο κυρίως τις χασισοφυτείες.
Μετά τις ζωοκλοπές, ήρθε και η χασισοφυτεία
Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον Φεβρουάριο ως βασικός κατηγορούμενος σε ογκώδη δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για υποθέσεις ζωοκλοπών. Είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2020 και βγήκε υπό όρους, αφ’ ότου αποζημίωσε, όπως υποστηρίζεται, τους παθόντες. Χθες, βρέθηκε και πάλι ενώπιον της δικαιοσύνης, αυτή τη φορά για μία μικρή χασισοφυτεία που εντοπίστηκε στην περιοχή του Μάραθου, κοντά στα ραντάρ. Ο λόγος για έναν 29χρονο, από χωριό του Ηρακλείου.
Η φυτεία ήταν ανεπτυγμένη σε δύσβατη πλαγιά, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πικροδάφνες, όμως, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι κορφές των δενδρυλλίων ήταν ορατές.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το μεσημεράκι της 24ης Ιουνίου εμφανίστηκε στο υπό επιτήρηση σημείο, ένα μπλε αγροτικό, το οποίο σταμάτησε σε απόσταση 300-400 μέτρων από το χώρο της φυτείας. Διαπίστωσαν ότι οδηγός ήταν ο 29χρονος, ο οποίος κατέβηκε από το όχημα, κατευθύνθηκε στο χώρο της φυτείας όπου παρέμεινε για περίπου 20 λεπτά. Αναφέρεται ότι κατά το χρόνο παραμονής του, πότισε τα δενδρύλλια με ένα μαύρο λάστιχο.
Αφ’ ότου αποχώρησε, επιβιβάστηκε και πάλι στο αυτοκίνητο, έκανε αναστροφή, ακολούθησε το δρόμο Ηρακλείου-Ρεθύμνου. Αφού κατευθύνθηκε προς την παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου, δόθηκε σήμα σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ που ανέμεναν στο σημείο να επιχειρήσουν να τον μπλοκάρουν.
Ο 29χρονος, όπως αναφέρεται, αντιλήφθηκε την κινητοποίηση, έκανε ελιγμό να διαφύγει, αρχικώς τα κατάφερε, όμως στην συνέχεια εγκλωβίστηκε. Μάλιστα στην προσπάθεια του να κάνει νέο ελιγμό, προσέκρουσε στο υπηρεσιακό όχημα.
Ο νεαρός διώκεται για την χασισοφυτεία αλλά και για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και θα απολογηθεί τη Δευτέρα.