Το κεφάλαιο της ανακοστολόγησης του νερού από το φράγμα Αποσελέμη έχει ανοίξει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης και για τους τρεις Δήμους: Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. Παρά το γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές στην οικονομική συμφωνία θα δρομολογηθούν από την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 2019, ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις στη διοίκηση του ΟΑΚ και έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι πιθανά σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμολογιακή πολιτική. Σε πρώτη φάση, πάντως, αυτό που φαίνεται είναι ότι οδηγούμαστε σε αυξήσεις εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, που δεν θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή χρέωση.
Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Κ. Φώτης Καζάσης, οι συμβάσεις των ΔΕΥΑ που εξυπηρετούνται από τον Αποσελέμη είναι ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Με αυτό το δεδομένο, αλλαγές στις χρεώσεις νερού δεν προβλέπονται για τη φετινή χρονιά. Ωστόσο γίνεται μια αποτίμηση του κόστους που δαπανήθηκε για την επεξεργασία του νερού και η απόσβεσή του θα γίνει την επόμενη χρονιά μέσα από μια αύξηση η οποία θα είναι αμελητέα.Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΚ, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του 2017, κάνει μια καινούρια τιμολογιακή πολιτική, που μπορεί να μην αφορά τις φετινές συμβάσεις, αλλά θα τις αφορά από του χρόνου. Επομένως, φέτος θα διατηρηθούν ίδιες τιμές και από το επόμενο έτος θα έρθει μια αμελητέα αύξηση της τάξεως του ενός λεπτού.
Οριακά οι διαθέσιμες ποσότητες νερού
Όλες οι ελπίδες για την υδροδότηση του Ηρακλείου, της Χερσονήσου και του Αγίου Νικολάου είναι στραμμένες στους δύο επόμενους μήνες, οπότε «παραδοσιακά» σημειώνονται οι περισσότερες βροχοπτώσεις. Σήμερα η απολήψιμη ποσότητα νερού από το φράγμα φτάνει μόλις το 1.700.000 κυβικά, την ίδια ώρα που οι τρεις δήμοι τροφοδοτούνται κάθε μήνα με 400.000-450.000 κυβικά. Όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης «το φράγμα έχει μέσα παραπάνω από 2 εκατ. κυβικά νερού, αλλά οι ποσότητες που βρίσκονται πολύ χαμηλά (το κατακάθι) δεν είναι δυνατό να επεξεργαστούν, καθώς δεν διυλίζεται.
Μάλιστα λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, γίνεται πιο επεξεργασμένη διύλιση. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και τέσσερις μήνες έχουν αλλάξει τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού, όπως και η τεχνική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία της διύλισης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διυλιστήριο, επειδή είναι πάρα πολύ σύγχρονο, έχει δυνατότητες να διυλίζει και πολύ επιφορτισμένο, πολύ βεβαρυμένο νερό. Στη βάση αυτή έχει ενεργοποιηθεί τώρα ένας εξοπλισμός που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ και το νερό που βγαίνει είναι πάρα πολύ καλό, ποιοτικότατο. Σήμερα, το διαθέσιμο νερό που υπάρχει μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των τριών δήμων για τους επόμενους τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου χωρίς πρόβλημα.
Προκειμένου να ενισχυθεί το νερό του φράγματος, ολοκληρώθηκαν από τον ΟΑΚ οι εργασίες στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου εφόσον υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα να κατέβει το νερό στο φράγμα Αποσελέμη μέσω της σήραγγας που έχει ολοκληρωθεί πριν μπει μέσα ο αγωγός με ελεγχόμενη είσοδο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορούν να μπουν 3 – 4 εκατ. κυβικά νερού στο φράγμα, εφόσον βέβαια υπάρξει βροχή στο Οροπέδιο. Πάντως, τον Φλεβάρηση μειώνονται έντονες βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο.