Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Βενεράτου, όπου οι αγωγοί του αποχετευτικού δικτύου υπερχειλίζουν και λύματα χύνονται ακατέργαστα στο ρέμα είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τα στελέχη της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, που πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή.
Παράλληλα διαπίστωσαν και λειτουργικά προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής, που παραμένουν παρά τον αγώνα και την προσπάθεια των κατοίκων για να δρομολογηθούν λύσεις τις οποίες δεν δίνει ούτε ο Δήμος Ηρακλείου ούτε η ΔΕΥΑΗ.
Οι εκπρόσωποι της παράταξης και συγκεκριμένα η πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη και οι κ. κ. Κώστας Βαρβεράκης, Μανόλης Βασιλάκης, Γιώργος Μαυρογιάννης και Γρηγόρης Σηφάκης συζήτησαν την έκταση του προβλήματος με στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Βενεράτου και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μαραγκάκη και το μέλος κ. Σταύρο Ξενάκη.
Κατά την επίσκεψη σε διάφορα σημεία του ρέματος “Απόλλων”, το οποίο διασχίζει το Βενεράτο, ενώνεται με τα ρέματα του Καλού και του Αγίου Θωμά και χύνεται μαζί με αυτά στον Γιόφυρο, διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος των λυμάτων Αυγενικής, Βενεράτου και Δαφνών χύνονται χωρίς επεξεργασία στο ρέμα “Απόλλων” του Βενεράτου. Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν έτρεχαν υγρά από τον σωλήνα του βιολογικού καθαρισμού, που σημαίνει ότι εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσε.
Οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου γνωστοποίησαν έγγραφο της ΔΕΥΑΗ από το έτος 2015, στο οποίο η δημοτική επιχείρηση παραδέχεται ότι το μόνο το 60% των λυμάτων του Βενεράτου και το 50% των λυμάτων της Αυγενικής έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό.
Ανέφεραν επίσης ότι τα λύματα των Δαφνών είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένα λόγω των οινοποιείων και των ρακοκάζανων, με αποτέλεσμα ο βιολογικός καθαρισμός των Δαφνών να έχει παύσει να λειτουργεί.
Η ίδια αντιπροσωπία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας επισκέφθηκε στη συνέχεια τη ΔΕΥΑΗ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρασούλη και ζήτησε να ενημερωθεί για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και έλαβε τις εξής απαντήσεις:
Στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου λειτουργούν 16 εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός. Εξυπηρετούνται όλοι οι οικισμοί, πλην Αγίου Σύλλα και Κάτω Ασιτών. Στον Άγιο Σύλλα κατασκευάζεται ήδη, για τις Κάτω Ασίτες υπάρχει έτοιμη μελέτη αλλά αδυναμία χρηματοδότησης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί αυτήν την περίοδο εγκαταστάσεις σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.
Το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης προσλήψεων από 250 εργαζόμενους σε 125 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ικανοποιητικής συντήρησης των βιολογικών καθαρισμών.
Η συντήρηση θα ανατεθεί με διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρία και αναμένεται οι βιολογικοί καθαρισμοί να λειτουργούν κανονικά την προσεχή άνοιξη.
Το συμπέρασμα για την Ηράκλεια Πρωτοβουλία είναι ότι η κατάσταση της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών στην ύπαιθρο του Ηρακλείου δεν είναι καθόλου ικανοποιητική σήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρύπανση των ποταμών. Γίνονται προσπάθειες από τη ΔΕΥΑΗ προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σημαντικό αυτό θέμα για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και της πόλης του Ηρακλείου.
Οι εκπρόσωποι της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας έθεσαν επίσης τα θέματα της έλλειψης δικτύου αποχέτευσης σε ορισμένες οδούς στην περιοχή του Εσταυρωμένου και της διάνοιξης του παραποτάμιου δρόμου του Άη Γιάννη, που εμποδίζεται από αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ.