Αρνητική πρωτιά του Ηρακλείου στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Αρνητική πρωτιά του Ηρακλείου στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Ποιος να το πίστευε ότι το Ηράκλειο είναι η δεύτερη στη λίστα ελληνική πόλη με τη δραματικότερη επιδείνωση στην ποιότητα αέρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQ Air.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του www.Voria.gr αμέσως μετά τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο στην Κρήτη, με 23,6 μg/m³ για το 2022, η πόλη της Ελλάδας με τη δραματικότερη επιδείνωση στην ποιότητα του αέρα, αφού το 2021 η συγκέντρωση ήταν στα 20,8 μg/m³.

Το IQAir μέτρησε τα επίπεδα ποιότητας του αέρα σε χιλιάδες περιοχές σε όλον τον πλανήτη, με βάση τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τους πνεύμονες και είναι γνωστά ως PM2.5.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, κρίσεις άσθματος και πρόωρο θάνατο, ενώ μελέτες έχουν, επίσης, συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση σε PM2.5 με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από την Covid-19.

Η έκθεση αυτή δείχνει ότι την περασμένη χρονιά περίπου το 90% της ανθρωπότητας ήρθε αντιμέτωπο με ανθυγιεινή ποιότητα αέρα και μόνον 6 χώρες και 7 νησιά-αποικίες πληρούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.

Στον αντίποδα, η πιο καθαρή περιοχή στην Ελλάδα είναι η πόλη της Κέρκυρας, η μοναδική σε όλη τη χώρα που πληροί τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ. Σημειώνει, μάλιστα, και αισθητή βελτίωση στον συγκεκριμένο δείκτη σε σχέση με το 2021 (3,1 μg/m³), με συγκέντρωση μόλις 2,3 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Οι πέντε πιο μολυσμένες πόλεις στη Γη

Η ίδια έκθεση διαπιστώνει ότι οι πέντε πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη ρύπανση το 2022 ήταν το Τσαντ, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν και το Μπαγκλαντές. Οι πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως ήταν η Λαχόρη στο Πακιστάν, η Χοτάν στην Κίνα, το Μπιουάντι στην Ινδία, το Δελχί στην Ινδία και η Πεσαβάρ στο Πακιστάν.

Η έκθεση του 2022 χρησιμοποίησε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα από περισσότερους από 30.000 ρυθμιστικούς σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και αισθητήρες ποιότητας του αέρα από 7.323 πόλεις σε 131 χώρες, περιφέρειες και εδάφη.

Αυτούς τους σταθμούς και αισθητήρες διαχειρίζονται κυβερνητικοί φορείς, ερευνητικά ινστιτούτα, μη κερδοσκοπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και μεμονωμένοι επιστήμονες ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε όλη την υφήλιο.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει κυρίως τις ήδη ευάλωτες κοινότητες, με ποσοστό άνω του 90% των θανάτων που σχετίζονται με αυτήν να καταγράφονται σε κράτη με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί περισσότερα από δύο χρόνια από το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής, ενώ το 60% της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια έχει προέλευση την καύση ορυκτών καυσίμων, η οποία θεωρείται ο επιταχυντής της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.