ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η ημερίδα που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Εισαγγελία Ηρακλείου με αντικείμενο τα ανήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και θέμα «Μόνη μας πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια…». Οι κτηνωδίες της Λέρου, του Έβρου, της Ζακύνθου αλλά και δεκάδες άλλες που διαδραματίζονται δίπλα μας ή λίγο πιο πέρα μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος με θύματα αθώα πλάσματα, τα οποία κακοποιούνται από συγγενικά τους πρόσωπα ή ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς τους, ανήμπορα και ανυπεράσπιστα.

Στο προεδρείο της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στην αίθουσα Μίνως ΙΙ, του ξενοδοχείου Ατλαντίς, θα βρίσκεται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, γνωστή για τις ευαισθησίες της σε θέματα ανηλίκων και προσφύγων (μάλιστα κατά την παραμονή της στο Ηράκλειο θα έχει σειρά επαφών με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, οικογένειες προσφύγων και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τον ξενώνα στ’ Ανώγεια) καθώς και οι δύο «οικοδεσπότες», ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Αθανάσιος Γαλήνας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης.

Το θέμα είναι πολυσύνθετο και μέσω της ημερίδας επιχειρείται να υπάρξει μία συνολική προσέγγιση με ομιλητές από όλους τους εμπλεκόμενους χώρους και τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Εισαγγελείς, δικηγόροι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ιατροδικαστές, κοινωνικοί λειτουργοί, αστυνομικοί θα ανέβουν στο βήμα της ημερίδας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η κ. Ελένη Φραγκάκη, προϊσταμένη Εφετείου Αν. Κρήτης, ο κ. Ζαχαρίας Κοκκινάκης, προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Αν. Κρήτης, η κ. Αντωνία Μπαχαντάκη, προϊσταμένη Πρωτοδικείου Ηρακλείου, ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Η απάθεια σύμμαχος της κακοποίησης των ανηλίκων

Την ακλόνητη πεποίθησή του ότι τα θύματα της κακοποίησης θα ήταν λιγότερα αν ξεφεύγαμε από την απαθή παρατήρηση, επαγγελματίες και πολίτες, διατυπώνει με σθένος ο δικηγόρος και εκ των ομιλητών της ημερίδας Απόλλωνας Καλογερόπουλος, ο οποίος επί 20 και πλέον χρόνια ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δ.Σ. Ηρακλείου.

«Πρόσφατα ανατριχιαστικά περιστατικά σε μικρές κοινωνίες – μικρά νησιά  του τόπου μας – που μια ματιά στη διπλανή πόρτα θα αρκούσε να γίνουν διαπιστώσεις ή έστω να γεννηθούν ερωτηματικά, το επιβεβαιώνουν τραγικά. «Η σιωπή στην Ελλάδα συνδέεται με τον φόβο, με την ενοχή και με το αίσθημα της ματαίωσης, ότι δεν θα βρεθεί λύση. Όμως η σιωπή αυτή κάνει τα θύματα πιο αδύναμα και τους θύτες πιο δυνατούς και διαιωνίζει μια κατάσταση κληροδοτώντας την και στις επόμενες γενιές».

Ο ίδιος εξάρει τη συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στα θέματα κακοποίησης που για πολλά χρόνια λειτουργεί  πρωτοποριακά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και πρωτίστως  για τα παιδιά  που καθιέρωσε μια αντίληψη –  πυξίδα για τα μέλη του.

«Πριν από 20 περίπου  χρονιά οργανώθηκε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΣΗ με πολύπλευρη δραστηριότητα, με άοκνες προσπάθειες του τότε προέδρου και σημερινού δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Οι δικηγόροι του Ηρακλείου, πολύ πριν ψηφιστεί ο νόμος για τη δωρεάν παροχή νομικής προστασίας με εσωτερικούς εράνους, παρείχε νομικούς παραστάτες σε περιπτώσεις κακοποιήσεων και παραμελήσεων ανηλίκων που οι οικογένειές τους δεν διέθεταν την οικονομική δυνατότητα να έχουν συνήγορο».