Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αρνούνται να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία που δεν τηρούσαν τις συμβάσεις εργασίας
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

«Δώστε μας κίνητρα για να επιστρέψουμε στον τουρισμό ώστε να μην χρειάζεται να προσλαμβάνετε προσωπικό, από τρίτες χώρες» λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν γυρίσει την πλάτη στα ξενοδοχεία που αυθαιρετούσαν και εκμεταλλεύονταν τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μονάδα στην ανατολική Κρήτη που όπως μας μετέφεραν διευθυντικά στελέχη είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να ανοίξει τη φετινή σεζόν, αφού οι  περισσότεροι εργαζόμενοί της αρνούνται κατηγορηματικά να πιάσουν ξανά δουλειά  εκεί.

Ωστόσο, από την πλευρά του ξενοδοχείου υποστηρίζουν ότι έχει βρει προσωπικό και θα ανοίξει σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.

Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης

«Καλά κάνουν και δεν επιστρέφουν» είπε στην «Π»  ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του  Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες που δεν βρίσκουν κόσμο να προσλάβουν είναι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια δεν τηρούσαν τις συμβάσεις εργασίας και τώρα κανείς δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί.

Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκε ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών, της τάξης του 40%, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων  ξενοδοχειακών ομίλων.

Σχολιάζοντας τις προσλήψεις προσωπικού από τρίτες χώρες όπως το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, μετά το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση, είπε ότι  είναι λύση ανάγκης.

Ανέφερε ότι ο τουρισμός δεν είναι ούτε γεωργία ούτε κτηνοτροφία και αυτό που θέλει ο ξένος επισκέπτης είναι η κρητική φιλοξενία,  η επαφή με τους ντόπιους, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων που φέρνει και τους επαναλαμβανόμενους πελάτες και αυτά θα χαθούν με το «εισαγόμενο» προσωπικό που επιπλέον θα δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας.

Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης

Επανέλαβε ωστόσο ότι χωρίς ισχυρά  οικονομικά και άλλα κίνητρα οι Έλληνες  εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον κλάδο.

Ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων,  είπε στην «Π»  ότι ήδη από πέρυσι υπάρχουν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, οι περισσότεροι χωρίς προηγούμενη εμπειρία, που δουλεύουν στα κρητικά ξενοδοχεία με την τοπική σύμβαση εργασίας. Σημείωσε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια με το νέο αεροδρόμιο, τη δημιουργία καινούριων ξενοδοχείων και την εκτόξευση του τουρισμού, θα αυξάνονται συνεχώς.

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν. Ηρακλείου θα επιχειρήσουν ξανά να υπογράψουν την τοπική σύμβαση εργασίας, αυτή τη φορά  παρουσία μεσολαβητή.

Τι λέει η ΠΟΕΕΤ

Είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί η δήλωση που έκανε ο Γιώργος Χόντζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ):

«Πώς να μείνουν στην Ελλάδα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι; Στην Ισπανία δουλεύουν για βασικό μισθό στα ξενοδοχεία 1.600 ευρώ, πενθήμερο, οκτάωρο, το οποίο και τηρείται αυστηρά. Εδώ θα πάρουν 900 ευρώ, για 14 ώρες τη μέρα, 30 μέρες τον μήνα! Αν δεν επεκταθεί η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο σύνολο του κλάδου, τότε οι κενές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κι άλλο».