Δολοφονία Κουνάλη:  Στη φυλακή ο 39χρονος  εν αναμονή του DNA
Στη φυλακή μετά την απολογία του ο 39χρονος κατηγορούμενος

Σε θρίλερ εξελίσσεται για μία ακόμα φορά, 17 χρόνια μετά το άγριο έγκλημα, η υπόθεση της δολοφονίας του κτηνοτρόφου Κώστα Κουνάλη, τον Νοέμβριο του 2007, εντός αγροικίας, δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην περιοχή της Μονής Αγκαράθου.

Ποιος και γιατί σκότωσε με τόση αγριότητα τον Κώστα Κουνάλη; Η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως για την προφυλάκιση του 39χρονου, το αποτύπωμα του οποίου ταυτοποιήθηκε με αυτό που είχαν εντοπίσει από τότε οι αστυνομικοί της Σήμανσης στο κάθετο πλαίσιο πόρτας της αγροικίας, ουδόλως «αμβλύνει» τις σκιές και τα ερωτηματικά μιας ήδη πολύ βεβαρημένης υπόθεσης στη διάρκεια τόσων ετών.

Αρκετοί, έστω και ενδόμυχα, φέρονται να διατηρούν επιφυλάξεις, ακόμα και σοβαρές, ως προς την πραγματική εμπλοκή του 39χρονου, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν γνώριζε το θύμα και δεν είχε πάει ποτέ στην αγροικία της Αγίας Παρασκευής. Ο ισχυρισμός του και ενώπιον της γ’ ανακρίτριας Ηρακλείου ήταν ότι εκείνος απλώς έφτιαξε την πόρτα που του είχε ζητήσει ο πατέρας του ως αλουμινοκατασκευαστής.

Ο πατέρας του τη μετέφερε στην αγροικία, ο πατέρας του την τοποθέτησε. Τότε ο κατηγορούμενος ήταν-δεν ήταν 22 ετών. Κομβικής σημασίας θεωρείται το αποτέλεσμα του DNA σε σχέση με το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί στα νύχια του θύματος. Με διάταξη της ανακρίτριας θα ληφθεί δείγμα DNA από τον κατηγορούμενο για να σταλεί προς ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας. Ήδη πάντως η υπεράσπιση απευθύνθηκε σε τεχνικό σύμβουλο και ειδικότερα στον γνωστό ιδιώτη γενετιστή Γεώργιο Φιτσιάλο.

Το αποτέλεσμα του DNA είναι αναμφίβολα κρίσιμο και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων και στην ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, ο οποίος επιμένει στην αθωότητά του. Η οικογένεια του Κώστα Κουνάλη, μία πολύ μεγάλη φαμίλια, μέχρι στιγμής δείχνει εγκράτεια και περιμένει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Όπως λένε, θέλουν διακαώς να μάθουν την αλήθεια, θέλουν απαντήσεις για το ποιος και γιατί σκότωσε τον άτυχο άνδρα, θέλουν δικαίωση, δεν θέλουν όμως το άδικο.

Η εμπλοκή του 39χρονου λόγω του επίμαχου αποτυπώματος στην πραγματικότητα αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν καν στον… χάρτη των υπόπτων. Ήταν ολότελα άγνωστος στην οικογένεια, σε αντίθεση με τον πατέρα του, τον οποίο γνώριζαν κάποιοι σε επίπεδο επαγγελματικό. Από την άλλη υπάρχουν επιφυλάξεις, καθώς και στο παρελθόν είχαν κινηθεί διαδικασίες για υπόπτους, οι οποίοι τελικά απαλλάχθηκαν με βούλευμα.

Οπότε, συγγενείς και φίλοι του θύματος επιλέγουν να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση όσο βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων. Σίγουρα η σύλληψη και η προφυλάκιση του 39χρονου τούς προβληματίζει, τους βασανίζει, τους «καίει», επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα και τα σενάρια στο μυαλό τους και περιμένουν. Ο φάκελος αυτού του πολύχρονου θρίλερ άνοιξε για μία ακόμα φορά και όλοι εύχονται αυτή να είναι και η οριστική που θα τους δώσει απαντήσεις.

Κατέθεσε ο επικεφαλής της Σήμανσης που είχε χειριστεί την έρευνα

Κατάθεση ενώπιον της γ’ ανακρίτριας Ηρακλείου κλήθηκε να δώσει και ο προϊστάμενος του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για τη δολοφονία του Κώστα Κουνάλη. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να κατέθεσε ότι η πόρτα στην οποία βρέθηκε το αποτύπωμα είναι η πρώτη πόρτα του οικήματος, υποστηρίζοντας ότι τη συγκεκριμένη πόρτα χρησιμο-ποιούσαν τα μέλη της οικογένειας ως είσοδο.

Περιγράφει τη συγκεκριμένη πόρτα ως παλιά και μεταλλική. Η δεύτερη πόρτα που βρέθηκε κλειδωμένη ήταν πιο πρόσφατης κατασκευής, και πάλι όμως δεν ήταν καινούργια. Σύμφωνα με τον εμπειρότατο αστυνομικό, η πρώτη πόρτα όπου βρέθηκε και το αποτύπωμα είχε άνοιγμα από δεξιά προς τα αριστερά. Το αποτύπωμα βρέθηκε στο εσωτερικό κάθετο πλαίσιο από την πλευρά που είναι το χερούλι της πόρτας.

Συγκεκριμένα βρέθηκε με φορά δακτύλου απ’ έξω προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει, επεξηγεί ο αξιωματικός, ότι είτε κάποιος την έπιασε από αυτό το σημείο για να μπει μέσα στο δωμάτιο, είτε την τράβηξε για να βγει εκτός του δωματίου. Το αποτύπωμα στην επιστημονική ορολογία αναφέρεται ως «φρέσκο», γιατί ένα παλαιό αποτύπωμα είναι δύσκολο να αποτυπώσει τα ευκρινή χαρακτηριστικά στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίησή του. Αν ήταν παλαιό αποτύπωμα, θα υπήρχαν αλλοιώσεις. Η δεύτερη πόρτα βρέθηκε κλειδωμένη. Το κλειδί δεν βρέθηκε.

Τι κατέθεσε ο πατέρας του 39χρονου

Στην ανακρίτρια κατέθεσε και ο πατέρας του 39χρονου, ο οποίος υποστήριξε ότι το 2007, οπότε και έγινε το έγκλημα, ο γιος του τον βοηθούσε στο μαγαζί, καθώς είχε απολυθεί δύο χρόνια πριν από τον στρατό. Μία γυναίκα, στενή συγγενής του θύματος, την οποία γνώριζε 20-25 χρόνια, ήταν εκείνη που τον σύστησε στον Κώστα Κουνάλη για να του φτιάξει μία πόρτα και ένα ή δύο παράθυρα στην αγροικία της Αγίας Παρασκευής.

Ο 64χρονος πατέρας αναφέρει στην κατάθεση ότι είχε δώσει στον γιο του τα μέτρα για να τα φτιάξει και εν συνεχεία τα τοποθέτησε εκείνος με τη συνδρομή ανιψιού του δολοφονημένου κτηνοτρόφου. «Την πόρτα την τοποθέτησα εγώ και ήταν παρών μόνο ο ανιψιός και όχι ο θανών. Την πόρτα την πήγα με το φορτηγό μόνος μου, χωρίς τον γιο μου. Η πόρτα είχε ταινίες για προστασία από χτυπήματα. Η πόρτα κόστισε 200 με 300 ευρώ. Με τους Κουνάληδες άλλες παρτίδες δεν είχε ο γιος μου.

Με τίποτα δεν μπορεί να έχει ανάμιξη ο γιος μου. Άκουσα για το περιστατικό του φόνου αλλά δεν με κάλεσε κανένας για κατάθεση». Ο πατέρας υποστηρίζει ότι η πόρτα φτιάχτηκε Νοέμβριο (Νοέμβριο είχε γίνει και το φονικό) και ο γιος του χρειάστηκε 2-3 ημέρες για να τη φτιάξει.

Γιάννης Βασιλάκης
Ο συνήγορος του 39χρονου Γιάννης Βασιλάκης

Υπεράσπιση: Το DNA θα απαλλάξει τον εντολέα μου

«Δεν μας εκπλήσσει η απόφαση της προσωρινής κράτησης του εντολέα μου» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, κ. Γιάννης Βασιλάκης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον με τη διάταξη της ανακρίτριας θα ληφθεί δείγμα γενετικού υλικού από τον 39χρονο για να σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. «Είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό οπότε και ο εντολέας μου θα αποφυλακιστεί. Ο 39χρονος επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με το αποδιδόμενο έγκλημα και ούτε καν είχε πάει ποτέ στην αγροικία του θύματος».